Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЕНМК-Kryminalistyka / …ŒŠ-Kryminalistyka / oporni konspektu lekzyj.doc
Скачиваний:
155
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
1.46 Mб
Скачать

4. Тактика проведення окремих слідчих дій.

Огляд місця виготовлення грошей, місця збуту. Особливість полягає в тому, що місць події може бути кілька. В одному місці зберігаються заготівлі, в іншому виготовляються, збуваються в декількох інші. До огляду бажано залучати фахівців: криміналіста, поліграфістів, фототехніків і т.п. При цьому фахівець може вказати на предмети, які могли бути використані для виготовлення грошей.

Обов'язково шукаються традиційні сліди рук, взуття злочинця для наступного доказування його перебування на цьому місці або його розшуку. Огляд підроблених купюр має на меті зафіксувати їхні індивідуальні особливості, технологію виготовлення (якщо можливо). Звертається увага на загальні ознаки: розміри, кольори, малюнок, написи, розміщення (т.зв. реквізити), папір, приватні ознаки : потертості, № серії, плями й т.д. При цьому використаються оптичні пристосування й УФ освітлювачі. При огляді виявляються матеріали, пристосування, рукописні записи, книги по поліграфії й т.д. У протоколі ніколи не пишеться справжній або підроблений грошовий знак оглядається. Фіксуються тільки ознаки.

Обшук проводиться за місцем проживання або роботи підозрюваного. Ціль - виявлення й вилучення знарядь злочину, речових доказів злочинної діяльності. Об'єкти обшуку багато в чому аналогічні виявленим при огляді. Оскільки майже всі знаряддя фальшивомонетництва бувають виготовлені з металу, то при обшуку доцільно використати металошукач. Важливо не упустити з уваги виявлені справжні купюри, на яких можуть бути сліди тиску, проколи, розшарування, сліди копіювального паперу й т.д. Номера, серії купюр переписуються, тому що вони можуть служити прототипом підроблених. Варто завжди прагнути знайти папір в аркушах, смугах, нарізану й у рулонах, можливо у місцях для сміття.

Криміналістична експертиза документів. Проведене до порушення кримінальної справи попереднє дослідження (у Мін'юсті - “Висновок фахівця”) не заміняє судову експертизу, що є джерелом доказів.

При цьому варто пам'ятати, що на дозвіл експерта не ставляться питання “Справжня або підроблена купюра ?”.

Виносяться наступні питання : чи виготовлені представлені гроші за технологією підприємства, що здійснює виробництво грошових білетів (знаків) для національного банку України, Росії, Федерального банку США... ? Якщо ні, то яким способом, на якім устаткуванні вони виготовлені; який тип паперу використався для виготовлення; у яких галузях промисловості вони застосовуються; які барвники використовувалися; у яких галузях промисловості вони застосовуються; яким способом виготовлені водяні знаки? Ідентифікаційне питання по дослідженню декількох банкнот, вилучених в одного підозрюваного або в декількох місцях: чи не виготовлені представлені грошові квитки одним способом, на тому самому встаткуванні, з використанням тих самих матеріалів, паперу ?

При виявленні підозрюваних основний акцент робиться на ідентифікаційні експертизи: чи не представленими пристосуваннями (кліше, матриця й ін.), виявленими в будинку підозрюваного, виготовлені грошові білети, вилучені в касі магазина; не з матеріалів, виявлених у квартирі (папір, фарба, лак, клей), виготовлені грошові квитки; чи виготовлені підроблені грошові знаки на встаткуванні (копіювальний апарат, принтер і ін.), зразки якого представлені для порівняння.

При відборі порівняльних зразків бажано запрошувати спеціаліста-експерта, який надалі буде проводити експертизу.

Допит свідків-очевидців збуту включає з'ясування відомостей про збувальника: порядок роботи в цей день; чи розмінював гроші; чи були спроби відволікти увагу сторонніми розмовами; чи були які-небудь відвідувачі тощо.

Обов'язково з'ясовуються обставини, що дозволяють зробити висновок про наміри пред'явника купюри: поспішав, відволікаючи увагу при пред'явленні; поспішав піти, явно тікав; був один або з іншими особами; як реагував на заперечення касира, продавця із приводу якості купюри.

При допиті пред'явника підробленої грошової купюри (підозрюваного), треба переконатися у вірогідності всіх повідомлених відомостей про себе: особистість; ціль відвідування місця збуту; наявність грошей, кількість, джерело одержання; як у нього виявився підроблений грошовий знак.

Допит підозрюваного, обвинувачуваного доцільно проводити за участю фахівця. З'ясуванню підлягають: коли сформувався злочинний намір; як намір реалізувався (контакти з фахівцем, читання спеціальної літератури, досвідчені операції ...); хто допомагав у злочині, їхня роль; ретельно допитується про технології виготовлення, що надалі використається при відтворенні обстановки й обставин події; уточнюється скільки всього грошей виготовлено, де збуті.

Відтворення обстановки й обставин події. Передує ретельна підготовка з метою максимального наближення до умов виготовлення грошей, згода що перевіряє, його допит про технології виготовлення. Основна мета - експериментальна перевірка можливості підозрюваного (обвинувачуваного) виготовити грошовий білет, тобто перевірка суб'єктивних можливостей, професійних навичок.

Місце проведення – кабінет слідчого або службове приміщення (друкарня, офіс із ксероксом, тоді виноситься постанова) наявність всіх зазначених матеріалів, пристосувань.

Використається відеозапис.

Важливі як позитивні (може), так і негативні (не може, отже є співучасники) результати.

Соседние файлы в папке …ŒŠ-Kryminalistyka