Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЕНМК-Kryminalistyka / …ŒŠ-Kryminalistyka / oporni konspektu lekzyj.doc
Скачиваний:
155
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
1.46 Mб
Скачать

2. Види обліків, що ведуться підрозділами овс. Їх відомчо-правова регламентація.

Всі обліки класифікуютьсяза такими ознаками:

- залежно від рівня централізації обліки бувають – центральними (ведуться в Головному інформаційному центрі та ДНДЕКЦ), місцевими – ведуться в ІЦ республіки Крим та обласних управліннях ВС, відділах і відділеннях НДЕКЦ в областях, міськ- і райвідділах, центрально-місцевими – ведуться одночасно на центральному і місцевому рівнях;

- за функціональною ознакою: оперативно-довідкові, пошукові, криміналістичні та експертно-криміналістичні колекції;

- за способом облікуподіляються на: алфавітний, дактилоскопічний, за ознаками зовнішності, способом вчинення злочину, зовнішнім ознакам предметів, що реєструються.

Оперативно-довідкові облікидозволяють оперативно одержувати необхідні довідкові і перевірочні дані, вони відрізняються великими інформаційними масивами при відносно стислому описі обліку. До цього виду відноситься:

Алфавітно-дактилоскопічний облікгромадян і іноземців, обвинувачуваних у скоєні злочинів, засуджених і тих, що розшукуються. Цей облік здійснюється у вигляді двох паралельних и взаємопов’язаних картотек: алфавітної (за прізвищем) і дактилоскопічної, що ґрунтуються на десяти пальцевій дактилоскопічній системі реєстрації. На цей час здійснюється його активна автоматизація за допомогою однієї з поширених автоматизованих систем АДІС “Папілон”.

Облік осіб за ознаками зовнішності.Раніше цей облік вівся у вигляді фотоальбомів чи фототек. Зараз використовують відео банки і відеотеки, які мають як відео -, так і фотозображення осіб, засуджених за скоєння злочинів (водночас крадіїв у законі і кримінальних авторитетів, які інтересують органи внутрішніх справ). Він пов’язаний з фототекою особливо небезпечних злочинців, громадян, що розшукуються і невпізнаних трупів. Для кожної категорії осіб (крадії, грабіжники, шахраї, вбивці та ін.) існує окрема відеокасета.

Облік викрадених предметів антикваріату і культурних цінностей. Обліку підлягають: історичні цінності, предмети розкопок, художні цінності, вироби художніх промислів, старовинні книги, рідкісні рукописи, монети, медалі та ін. Обліку не підлягають сучасні сувенірні вироби, предмети культурного призначення масового виробництва.

Облік викрадених і вилучених документів загальнодержавного обігу і номерних речей.

Облік безгосподарного автотранспорту і того, що розшукується.

Пошукові обліки. Вже сама назва обліку вказує на його пошуковий напрямок. Йому підлягають такі об’єкти:

- особи, оголошені у розшук і особи безвісти зниклі;

- неповнолітні, що пішли з дому, шкіл-інтернатів та інших навчальних закладів, діти, що збігли з дитячих приймальників, спецшкіл та ін;

- психічно хворі та особи, що знаходяться у безпорадному стані і які пішли з дому чи медичних установ;

- невпізнані трупи (оформляються карти з фотознімками в анфас, лівий та правий профіль).

Криміналістичні обліки. Узагалі вони ведуться у ОВС, у них накопичується, обробляється і використовується інформація про:

  • способи вчинення злочину;

  • викрадену, загублену, вилучену, добровільно видану нарізну вогнепальну зброю;

  • кулі, гільзи, патрони зі слідами зброї, вилученої з місць пригоди;

  • сліди рук, вилучені з місць нерозкритих злочинів;

  • сліди знарядь зламу і інструментів вилучених з місць пригод;

  • підроблені грошові знаки;

  • підроблені документи, виготовлені поліграфічним способом;

  • підроблені рецепти на отримання сильнодіючих лікарських препаратів чи наркотичних речовин.

Експертно-криміналістичні довідково-допоміжні колекції і картотеки.

Це натурні колекції різних виробів (замків, пломб, холодної зброї, паперу, чорнил, різних барвників та ін.), що мають криміналістичний інтерес. За їх допомогою можна отримати інформацію про походження різних речовин чи мікрооб’єктів, виявлених на місці злочину, визначити вид і різновид фарного скла, холодної зброї, тип і вид транспортного засобу, тип взуття за його слідами та ін.

Яка правова регламентація ведення обліків.

Криміналістичну реєстрацію проводять на підставі відповідних нормативних актів: Закону України “Про міліцію”, “Про оперативно розшукову діяльність”, “Настанови про діяльність експертно-криміналістичної служби МВС України” затвердженої Наказом МВС України № 682 від 30 серпня 1999 р., шостий розділ якої передбачає порядок ведення криміналістичних обліків, інструкції, накази і листи ДНДЕКЦ і Управління оперативної інформації МВС України.

3. Форми накопичення і фіксації інформації, що реєструється в обліках.

Від виду криміналістичного обліку слід відрізняти його форму, тобто спосіб накопичення інформації, що реєструється. Найбільш розповсюдженими є такі форми обліків: картотеки, колекції, альбоми, аудіо- і відеозаписи, комп’ютерні бази даних, а також змішані, напр., комп’ютерна база даних, оформлена у вигляді автоматизованої картотеки або колекція, роз’яснення для якої зібрані у вигляді картотеки та ін.

Для ведення системи криміналістичної реєстрації використовуються різні способи, які фіксують інформацію:

- описовий – алфавітний, за ознаками зовнішності, за способом вчинення злочину та ін.;

- образотворчий (зображення речей і предметів) – зліпки, дактилоскопічні карти, фотознімки, мікро карти та ін.;

- колекційний – схеми, креслення, профілограми, рентгенограми та ін.

Соседние файлы в папке …ŒŠ-Kryminalistyka