Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЕНМК-Kryminalistyka / …ŒŠ-Kryminalistyka / oporni konspektu lekzyj.doc
Скачиваний:
155
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
1.46 Mб
Скачать

3. Особливості тактики проведення окремих слідчих дій

ОМП бажано проводити з участю потерпілого та свідків-очевидців. Мета – виявлення та вилучення слідів злочину. При цьому треба намагатися зафіксувати: 1) пошкоджену обстановку на МП; 2) сліди знищення майна; 3) сліди заподіяння тілесних ушкоджень; 4) непристойні надписи або малюнки; 5) сліди-відображення злочинця; 6) предмети, залишені злочинцем тощо.

Допит потерпілого. Проводиться для з’ясовування таких обставин: 1) чи знайомий із підозрюваним, які між ними стосунки, причини неприязні; 2) як, за яких обставин він опинився на МП; 3) з чого почалися та в чому виражалися дії хулігана; 4) хто ще чинив хуліганські дії; 5) чи була у злочинця зброя, яка саме; 6) чи чинив потерпілий опір, який саме; 7) які йому були заподіяні тілесні ушкодження, яке пошкоджене майно, чи звертався по медичну допомогу; 8) чи був злочинець у нетверезому стані та чи був у такому стані сам потерпілий; 9) хто ще бачив подію злочину.

Тактика допиту підозрюваного залежить від його позиції (визнає чи не визнає вину, дає правдиві або неправдиві показання). У будь-якому разі у нього з’ясовуються питання стосунків із потерпілим, чи вживав спиртні напої, чи чинив опір при затриманні, хто ініціював злочинні дії, в чому вони полягали, чи була зброя, звідки й яка, чи наносив тілесні ушкодження та чи пошкоджував майно, яким чином, чи розумів, що чинить хуліганство, чи раніше притягався до відповідальності тощо.

Освідування проводиться у відношенні до підозрюваного та потерпілого з участю судово-медичного експерта або лікаря з метою встановлення: 1) кількості, характеру та локалізації тілесних ушкоджень; 2) особливих прикмет (шрамів, татуювання і т.п.).

Особистий обшук підозрюваного проводиться з метою виявлення та вилучення знарядь злочину, документів, інших предметів, що мають значення для справи. При цьому треба обшукати одяг, взуття, носильні речі та тіло підозрюваного. При цьому треба створити умови, щоби обшукуваний не зміг викинути або передати іншим зброю чи інші предмети, а також не міг чинити фізичний опір.

Для впізнання у справах про такі злочини пред’являють, як правило, підозрювані, які зникли з місця події, а потім були затримані, предмети, які використовувалися злочинцями для скоєння хуліганства, або були забуті хуліганом на місці події.

Судово-медична експертиза призначається для встановлення характеру та ступеню тяжкості заподіяних тілесних ушкоджень, давності їх виникнення, яким знаряддям могли бути заподіяння ушкодження.

Судово-біологічна експертиза призначається для дослідження слідів людського організму (крові, волосся, слини і т.п.). При цьому експерти з’ясовують статеву та групову належність цих об’єктів, давність виникнення слідів, механізм виникнення слідів крові.

Для встановлення психічного стану обвинуваченого, його осудності призначають судово-психіатричну експертизу, а для встановлення його емоційного стану, особистих психологічних якостей – судово-психологічну.

Для дослідження матеріальних слідів злочину призначають відповідні криміналістичні експертизи (дактилоскопічна, балістична, трасологічна і т.п.).

Соседние файлы в папке …ŒŠ-Kryminalistyka