Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЕНМК-Kryminalistyka / …ŒŠ-Kryminalistyka / oporni konspektu lekzyj.doc
Скачиваний:
155
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
1.46 Mб
Скачать

Лекція 40-41

Тема 44. Методика розслідування злочинів, пов'язаних із незаконним обігом наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів та прекурсорів

1. Криміналістична характеристика злочинів

Кримінальна відповідальність за такі злочини передбачена Розділом 13 КК України.

Предметом посягання можуть виступати: 1) наркотичні засоби та їх аналоги; 2) психотропні речовини та їх аналоги; 3) прекурсори (речовини та їхні солі, які використовуються при виробництві наркотиків та прекурсорів).

Ці речовини об’єднані такими ознаками, як: 1) вплив на центральну нервову систему, що призводить до специфічного сп’яніння та звикання; 2) включення до переліку спеціальним нормативним актом (крім аналогів – вони не включені до Переліку, але мають подібну хімічну структуру та якості); 3) спричинення шкоди здоров’ю людей.

Перелік наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів встановлюється КМУ (зараз дії постанова № 770 від 6.05.2000р.). МОЗ затверджує невеликі, великі та особливо великі розміри цих засобів, що має значення для кваліфікації діянь (зараз діє Наказ МОЗ № 188 від 1.08.2000р.).

Наркотичні та психотропні речовини поділяють на природні та синтетичні.

Найбільш розповсюдженими в Україні наркотичними засобами є:

Природні наркотики: 1) похідні від маку: макова солома (частини рослини – мак, які містять наркотично активні алкалоїди опію), опій (сік снодійного маку, що згорнувся – має специфічний запах та темно-коричневий або чорний колір), екстракційний опій (концентрат, який одержують із макової соломки шляхом вилучення (екстракції) за допомогою екстрагента (розчинника), з наступним випарюванням – грудки або рідина темно-коричневого або чорного кольору), морфін, кодеїн, героїн (порошок кольору від білого до коричневого в залежності від якості очищення).; 2) похідні від коноплі індійської: частини (верхівки) рослини канабісу (маріхуана), смола канабісу (гашиш, анаша або план – у вигляді порошку, грудок, шариків), олія (екстракт) канабісу – розчин або грузла маса темно-коричневого кольору; 3) похідні від коки: основа та солі кокаїну (листя коки, кокаїнова паста, крек, кокаїн – порошок білого кольору, паста білого, бежевого або кремового кольору); похідні ефедри: ефедрин, невретин.

Синтетичні наркотики: фентаніл, піритрамід (дипілодор), тримеперидин (промедол) та інші.

Психотропні речовини: ЛСД (лізергід), амфетаміни, алобарбітал, мескалін та ін.

Способи злочинів різні у залежності від підстав класифікацій. Зокрема, виділяють: 1) способи виготовлення (збір наркомістких рослин, їх переробка, хімічні операції); 2) способи придбання (купівля, викрадення речовин із аптек, складів, медичних установ, одержання в борг, дарунок) 3) способи збуту (дарування (пригощання), давання в борг, сплата за послуги, насильницьке введення в організм іншої людини і т.п.).

Злочинці часто використовують такі способи приховування злочинів, як “безконтактний збут” (залишають у певному місці, а після передавання грошей вказують його), “збрасування” (під час затримання позбавляються від наркотиків), погрози або фізичне знищення очевидців, насильницьке “саджання на голку”, втягування очевидців у злочин тощо.

Особа злочинця характеризується таким чином: чоловіки віком від 18 до 30 років, жителі міста, неодружені, раніше судимі. Багато злочинів вчиняється групами осіб. Суттєво відрізняються злочинці у залежності від ролі у злочинній діяльності. Зокрема, виділяють: 1) виготовлювачі наркотиків; 2) оптовики, тобто особи, які займаються наркобізнесом; 3) наркомани; 4) епізодичні наркомани (як правило, молодь із забезпечених сімей, представники шоубізнесу і т.п.); 5) працівники медичних установ, аптек, які займаються розкраданням та збутом наркотиків; 6) “випадкові” злочинці, які вчиняють злочин одноразово зі специфічних причин (наприклад, для допомоги хворому).

Сліди злочинів різняться у залежності від способів. Виділяють: 1) сліди виготовлення (посіви рослин, залишки наркоречовин, полуфабрікати, пристрої та предмети для виготовлення, допоміжні речовини (ацетон, соляна кислота) тощо); 2) сліди транспортування (контейнери, упаковки, схованки в авто, одежі, залишки речовин в кишенях, мікрооб’єкти і т.п.); 3) сліди вживання наркотиків (сліди ін’єкцій, шприци, залишки цигарок, пристрої для вживання тощо). Ідеальні сліди – відображення у пам’яті очевидців.

Соседние файлы в папке …ŒŠ-Kryminalistyka