Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЕНМК-Kryminalistyka / …ŒŠ-Kryminalistyka / oporni konspektu lekzyj.doc
Скачиваний:
155
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
1.46 Mб
Скачать

4. Підготовка до проведення слідчого експерименту

Проведення слідчого експерименту складається з двох великих етапів (стадій): підготовчого і здійснення дослідних дій.

На початковому етапі, до виїзду на місце, а іноді набагато раніше цього слідчий повинний вирішити ціле коло задач, покликаних забезпечити належне проведення слідчого експерименту. Насамперед необхідно визначити місце, час і умови його проведення. При проведенні експерименту на місцевості (вулиці, шосе, у подвір'ї та ін.) враховуються погодні умови під час злочину. Якщо перевіряється ситуація, обумовлена конкретним місцем, експеримент проводять саме в даному місці. Наприклад, потрібно установити видимість знаків із місця водія в умовах Т-образного перехрестя і перешкод у вигляді листя. Якщо ж ситуація не "прив'язана" до визначеного місця, то експеримент може проводитися де завгодно, аж до кабінету слідчого. Вибір часу визначається характером факту, що перевіряється . Час має істотне значення, коли в ході експерименту повинні бути дотримані умови пожвавленого руху на вулиці або визначеному ступені освітленості (природної, штучної, змішаної). При цьому період часу може не збігатися в абсолютних показниках, а бути максимально наближеним по своїх характеристиках. Розглянемо це на прикладі у справі про ДТП. Водій К. (таксист), рухаючись в аеропорт із пасажирами, учинив наїзд (переїзд) на людину, що лежала на проїзній частині шосе в стані сильного сп'яніння. Шосе безлюдне, не освітлене. Час наїзду - близько 22 годин наприкінці серпня. Водій і пасажири стверджували, що людина, одягнена у темне і лежала на шосе, цілком не була видима, поки автомобіль упритул не наблизився до неї і вже технічно не можна було уникнути наїзду.

Слідчий експеримент проводився в жовтні. Для вибору часу слідчий запросив у метеослужбі дані про те, який період часу для експерименту в жовтні буде відповідати по ступеню освітленості 22 годинам серпневого дня, коли відбулося ДТП. З урахуванням отриманих даних був визначений час проведення слідчого експерименту.

Якщо ситуація, що перевіряється, не залежить від визначеного часу, то він вибирається з урахуванням інших тактичних розумінь: черговість проведення інших слідчих дій, можливість (неможливість) зберігання в незмінному вигляді обстановки, де буде проводитися слідчий експеримент; достатність даних для його проведення та ін. У процесі підготування слідчий визначає склад учасників експерименту.

Важливий момент - добір необхідних для експерименту предметів. Найкращим варіантом є вибір тих же предметів, знарядь, що фігурували в злочині, особливо якщо суть експерименту складається саме в їхньому використанні. Наприклад, виготовлення фальшивих металевих грошей за допомогою штампа, вилученого в злочинця при обшуку. Проте це може призвести до псування речовинних доказів. Тому для проведення експерименту виготовляють моделі (манекени, муляжі та ін.), подібні з предметами по тих властивостях, що мають значення для правильної постановки експерименту. Наприклад, якщо потрібно провести експеримент для визначення можливості виносу телевізора через пролам у стіні складу, достатньо мати ящик, по розміру і вазі відповідних цьому телевізору.

Особливу увагу на підготовчій стадії слідчий приділяє тому, які факти підлягають перевірці, і з урахуванням цього складає докладний план експерименту, де відтворює: місце, час проведення, коло питань, що підлягають вивченню (перевірці); завдання учасників, зміст дослідних дій, їхня послідовність, можливі варіанти, заходи для забезпечення явки учасників; предмети, матеріали, необхідні для проведення експерименту. Тут же повинні бути передбачені заходи для реконструкції місця експерименту, відновленню обстановки в старому вигляді, зазначені науково-технічні засоби і засоби зв'язку, а також можливі захисні міри (установка щитів, огороджень та ін.).

Склавши план і маючи уявлення про майбутній експеримент, слідчий виконує ще ряд необхідних підготовчих дій: погоджує взаємодії зі співробітниками міліції по охороні місця експерименту; попереджує представника адміністрації підприємства, установи, власника помешкання та ін. про майбутній експеримент.

У цій же стадії слідчий може попередньо ознайомитися з місцем проведення експерименту. Це дозволить йому внести необхідні корективи в план, уточнити число учасників і роль кожного з них. З тієї ж ціллю можуть бути проведені додаткові допити свідків та інших учасників.

У ході підготовки слідчий заздалегідь визначає характер і об’єм інформації, що він вважає за доцільне і необхідне повідомити кожному з учасників.

Після прибуття на місце проведення слідчого експерименту, але до його здійснення, слідчий також повинний провести ряд підготовчих дій. Насамперед - оглянути місце проведення дослідних дій і при необхідності змінити деталі, а якщо потрібно - зробити реконструкцію обстановки (відтворення того вигляду, що вона мала в момент злочину). При цьому можуть враховуватися пояснення і зауваження учасників, показання яких будуть перевірятися в ході експерименту (свідок, що потерпів, обвинувачуваний та ін.).

Переконавшись у відповідності обстановки тієї, що необхідна, слідчий організує охорону місця і вживає заходів до забезпечення безпеки учасників.

Важливим на даному етапі є інструктаж учасників експерименту, що включає: пояснення сутності майбутнього експерименту, конкретних дій кожного з учасників, роз'яснення їхніх прав і обов'язків, попередження про нерозголошення даних експерименту.

Після цього слідчий пропонує кожному з учасників, у тому числі і понятим, зайняти місця, визначені для них, і встановлює засоби зв'язку.

В окремих випадках, коли це доцільно, попередньо фіксується обстановка місця експерименту (фотографування, відеозапис) - як після прибуття, так і після реконструкції.

Соседние файлы в папке …ŒŠ-Kryminalistyka