Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЕНМК-Kryminalistyka / …ŒŠ-Kryminalistyka / oporni konspektu lekzyj.doc
Скачиваний:
155
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
1.46 Mб
Скачать

Лекція 39

Тема 44. Методика розслідування хуліганства

1. Криміналістична характеристика хуліганства

Кримінальна відповідальність за хуліганство, тобто грубе порушення громадського порядку з мотивів явної неповаги до суспільства, що супроводжується особливою зухвалістю та винятковим цинізмом, передбачена ст. 296 КК України.

Найбільш значущими елементами КХ зазначеного злочину є такі: 1) типові способи злочинів; 2) місце, час та обстановка злочинів; 3) особа злочинця; 4) типові сліди злочинів.

Способи підготовки, скоєння та приховування хуліганства завжди полягають в активних діях, вчинюються в місцях, де є присутніми інші громадяни, виражаються в дебошах у громадських місцях, зривах масових заходів і т.п. діях. У залежності від характеру дій виділяють такі способи хуліганства: 1) словесні образи (нецензурна лайка, шум, погрози, неправдиві повідомлення про смерть близьких і т.п.); 2) насильницькі дії (побої, натравлення тварин, обмеження волі і т.п.); 3) пошкодження майна; 4) ненасильницькі аморальні дії (публічне оголення, цинічні рухи); 5) опоганювання суспільних місць (нанесення непристойних надписів, малюнків на стіни, забори і т.п.

Відповідно основами хуліганських дій є жест, слово та фізичне насильство. Найчастіше має місце сполучення цих дій в одному акті хуліганства.

Місцем вчинення хуліганства є вулиця, суспільний транспорт, місця проведення масових заходів, клуби, кафе, пляжі і т.п. За часом зазначені дії найчастіше відбуваються ввечері, у вихідні дні і передвихідні дні, під час масових заходів (футбол, хокей), в обстановці недостатньої організовані. Обстановка злочину характеризується також наявністю людей (привселюдність хуліганства).

Особа злочинця. Як правило, хуліганські дії чоловіки у віці від 16 до 49 років. Найбільша кількість хуліганів є віком 18-30 років. Основна маса злочинців має початкову чи базову середню освіту, проживають у містах, більш ¾ з них зловживають спиртними напоями, 1/3 складають особи, які раніше були засуджені.

Основними носіями слідів скоєного злочину є люди і речі.

Люди – це свідки-очевидці і потерпілі, в пам'яті яких відбилася подія злочину.

Матеріальними слідами хуліганства найчастіше виступають: 1) пошкоджене майно; 2) предмети, які залишили злочинці; 3) непристойні надписи, малюнки; 4) сліди тілесних ушкоджень; 5) сліди рук, ніг, т/з і т.п.; 6) у деяких випадках слідами можуть бути фотознімки, відеозапис, на яких відбито дії хуліганів.

2. Порушення кримінальної справи та початковий етап розслідування

У справах за ч. 1 ст. 296 КК (просте хуліганство) передбачено протокольну форму підготовки матеріалів. Для решти злочинів проводиться досудове розслідування.

Приводами до порушення кримінальної справи про хуліганство є: заяви свідків-очевидців, потерпілих, їхніх родичів, повідомлення адміністрації підприємств і організацій; виявлення безпосередньо правоохоронними органами, повідомлення в засобах масової інформації.

Дослідча перевірка проводиться в основному шляхом відібрання пояснень у очевидців, постраждалих та запідозрених осіб, проведення ОМП, витребування предметів (якщо є, наприклад, відеозаписи масового заходу, на яких відбито акти хуліганства).

На початковому етапі розслідування виділяють такі типові слідчі ситуації:

Ситуація 1. Хулігана затримано, є свідки події і сліди злочину. Алгоритм дій: 1) затримання підозрюваного, його особистий обшук, огляд одягу; 2) освідування та допит підозрюваного; 3) допит потерпілих, огляд їх одягу та їх освідування; 4) ОМП (якщо ще не проводився); 5) допит свідків; 6) доручення органу дізнання на проведення ОРЗ; 6) призначення відповідних судових експертиз.

Ситуація 2. Хуліган зник з місця злочину, але відомі його зовнішні ознаки. Алгоритм дій: 1) допит потерпілого; 2) огляд його одягу й освідування; 3) огляд місця події; 4) допит свідків; 5) ОРЗ (організація спостереження за місцями ймовірної появи злочинця, блокування вокзалів, парків відпочинку й інших місць, де імовірніше усього він може сховатися; використання для розшуку криміналістичних обліків і інформаційно-довідкових систем ОВС.), розшук і затримання хулігана, що сховався; 6) ідентифікація особи затриманого підозрюваного; 7) призначення необхідних експертиз.

Ситуація 3. Мали місце хуліганські дії, але злочинець невідомий. Алгоритм дій: 1) допит заявника; 2) огляд місця події; 3) допит потерпілого; 4) огляд одягу потерпілого, його освідування; 5) встановлення і допит свідків; 6) пред'явлення для упізнання фотоальбому чи відеотеки, осіб раніше суджених за аналогічні злочини; 7) доручення органам дізнання проведення оперативно-розшукових заходів; 8) попереднє дослідження чи призначення судових експертиз з метою дослідження слідів злочину.

Обставини, що підлягають встановленню.

- які конкретно дії вчинені підозрюваним; чи є в них ознаки хуліганства, якого саме;

- де і коли вчинені хуліганські дії;

- чи не супроводилося хуліганство здійсненням інших преступ-лений, яких саме;

- хто вчинив хуліганські дії; чи не скоював він подібних дій раніше, чи не притягав раніше до адміністративної відповідальності

за дрібне хуліганство (якщо злочин вчинене групою, то яка роль кожного її учасника);

- чи є потерпілі, хто вони, чи не спровокували вони хуліганські дії;

- чи заподіяний матеріальний збиток, кому, які його розміри;

- обставини, що сприяли здійсненню злочину.

Соседние файлы в папке …ŒŠ-Kryminalistyka