Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Цивльне право Украни акад курс ЯМ Шевченко Т..-1.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
4.2 Mб
Скачать

Глава 22. Право приватної власності фізичних осіб

економіки за трудовим договором. Вони мають право на свій роз­суд обрати ті чи інші не заборонені законом форми індивідуальної праці або підприємницької діяльності відповідно до Закону Украї­ни «Про підприємництво в. Положення цього Закону дають мож­ливість визначити види діяльності, які можна здійснювати вільно, а які — лише за наявності спеціального дозволу, одержавши ста­тус підприємця.

Складним є процес виникнення у громадян права приватної власності на доходи, одержувані від підприємницької діяльності створених ними підприємств з правами юридичної особи. Справа в тому, що громадянин, виступивши засновником (співзасновником) підприємства тієї чи іншої організаційно-правової форми, за чин­ним законодавством не набуває статусу підприємця. У такому разі суб'єктом підприємництва стає створена юридична особа, яка бере на себе відповідні обов'язки перед своїми засновниками (засновни­ком). Підприємство, зокрема, зобов'язане здійснювати діяльність відповідно до установчих документів (установчого договору, стату­ту) юридичної особи, передавати засновникові (іншій уповноваже­ній особі) обумовлені у цих документах доходи, одержані від під­приємницької діяльності. Законодавчими актами та установчими документами визначається порядок формування і виплати цих до­ходів, правовий режим яких поставлений у залежність від організа-ційно-правової форми підприємства.

Відповідно до нового ЦК України фізична або юридична особа можуть бути засновниками та учасниками господарського това­риства того чи іншого виду (акціонерного, з обмеженою відпо­відальністю, з додатковою відповідальністю, повного або командит-ного товариства) (статті 113-114). Вони мають право у порядку, встановленому установчим документом товариства та законом, бра­ти участь у розподілі прибутку товариства й одержувати його части­ну (дивіденди) (ст. 116 ЦК України).

Виникнення у громадян права власності за договорами та іншими правочинами. За цією похідною правовою підставою фор­мується переважна частина власності громадян. Нове законодавство надало фізичним особам з юридичними майже однакові, за незнач­ними винятками, можливості в одержанні майна у приватну влас­ність на основі угод. Головною умовою виникнення у громадян пра­ва приватної власності на основі угод є додержання ними та їх контрагентами загальних і спеціальних правил щодо здійснення правочинів, оскільки за угодами, визнаними недійсними, право власності на одержане за ними майно не виникає.

Виникнення у громадян права приватної власності внас­лідок успадкування майна. Умови переходу майна у власність за

299

Розділ III. РЕЧОВІ ПРАВА І ПРАВО ВЛАСНОСТІ

даною юридичною підставою визначаються нормами інституту спадкового права. Ними, зокрема, передбачається, що спадкування здійснюється за заповітом і за законом особами (як фізичними, а в певних випадках і юридичними), визнаними спадкоємцями. Право на успадкування майна виникає лише у разі смерті громадянина-спадкодавця за умови прийняття спадщини спадкоємцем1.

Майно юридичних осіб, діяльність яких припинена внаслідок ре­організації або ліквідації, переходить до інших осіб або держави за правилами, встановленими їх статутами та чинним законодавством, тобто не в порядку спадкового правонаступництва.

Одержання майна громадянами може здійснюватися і в результа­ті приватизації державного житлового фонду. Відповідно до Закону України «Про приватизацію державного житлового фонду» привати­зація державного житлового фонду — це відчуження квартир (бу­динків) та належних до них господарських споруд і приміщень (під­валів, сараїв тощо) державного житлового фонду на користь грома­дян України. Здійснюється вона шляхом безоплатної передачі громадянам квартир (будинків) з розрахунку санітарної норми 21 кв. м загальної площі на наймача і кожного члена його сім'ї та до­датково 10 кв. м на сім'ю і продажу надлишків загальної площі квар­тир (будинків) громадянам, які мешкають у них або перебувають у черзі на поліпшення житлових умов. Усі громадяни України мають право одержати житлові чеки і використати їх при приватизації дер­жавного житлового фонду. Важливо те, що громадяни, які мають житло на праві власності, мають право використати такі чеки для придбання частки майна державних підприємств, земельного фонду.

Серед інших підстав виникнення у громадян права власності слід зазначити такі:

  1. отримання дивідендів від цінних паперів і вкладів у фінан­ сово-кредитних установах;

  2. отримання пенсій, різних державних допомог, стипендій то­ що;

  3. отримання грошових сум чи іншого майна в порядку відшко­ дування заподіяної шкоди;

  4. отримання коштів за аліментними зобов'язаннями;

  5. правомірне заволодіння дарами природи;

  6. отримання різних премій (наприклад, за досягнення у галузі науки, культури, мистецтва), виграшів (наприклад, лотерейних), призів (наприклад, від участі в конкурсах, спортивних та інших змаганнях).

Спадщина може вважатися прийнятою і поза волею громадянина. Це буває при спадкуванні онуками і правнуками за так званим правом представлення.

300