Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Цивльне право Украни акад курс ЯМ Шевченко Т..-1.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
4.2 Mб
Скачать

Глава 15. Підприємницькі товариства

об'єднанні його членами майнових пайових внесків. Законом або статутом кооперативу може бути передбачено участь у діяльності виробничого кооперативу на засадах членства також інших осіб (ст. 163 ЦК України).

Члени виробничого кооперативу несуть субсидіарну відповідаль­ність за зобов'язаннями кооперативу у розмірах та порядку, пе­редбачених законом і статутом кооперативу.

Правовий статус виробничих кооперативів, права та обов'язки їх членів визначаються ЦК України та іншими законами.

Установчим документом виробничого кооперативу є його статут, що затверджується загальними зборами його членів. Чинне законо­давство не зобов'язує засновників виробничого кооперативу уклада­ти засновницький договір.

Статут виробничого кооперативу має містити, крім загальних відо­мостей, що вимагаються ст. 88 ЦК України до змісту установчих доку­ментів будь-якого товариства, відомості про: розмір пайових внесків членів кооперативу, склад і порядок внесення пайових внесків члена­ми кооперативу та про їхню відповідальність за порушення зобов'я­зання щодо внесення пайових внесків, відомості про характер і поря­док трудової участі його членів у діяльності кооперативу та їхньої від­повідальності за порушення зобов'язань щодо особистої трудової участі, відомості про порядок розподілу прибутку і збитків кооперати­ву, відомості про розмір і умови субсидіарної відповідальності його членів за боргами кооперативу, відомості про склад і компетенцію ор­ганів управління кооперативу і про порядок ухвалення ним рішень.

Кількість членів кооперативу не може бути меншою ніж та, що встановлена законом.

Майно, що є у власності виробничого кооперативу, поділяється на паї його членів відповідно до статуту кооперативу.

Член виробничого кооперативу зобов'язаний внести на момент державної реєстрації кооперативу не менше десяти відсотків пайо­вого внеску, а частину, що залишилася, — протягом року з моменту державної реєстрації, якщо інший строк не передбачений статутом кооперативу. Порядок внесення пайових внесків членами виробни­чого кооперативу встановлюється законом і статутом кооперативу.

Прибуток виробничого кооперативу поділяється між його члена­ми відповідно до їхньої трудової участі, якщо інший порядок не пе­редбачений статутом кооперативу. Так, наприклад, статутом това­риства може передбачатися, що прибуток поділятиметься залежно від паю члена кооперативу. У такому самому порядку поділяється майно, що залишилося після ліквідації кооперативу та задоволення вимог його кредиторів.

Відповідно до ст. 166 ЦК України член виробничого кооперативу має право на свій розсуд вийти з кооперативу. У такому разі йому мас бути виплачена вартість паю або видане майно, що відповідає розміру його паю, а також здійснюються інші виплати, передбачені статутом кооперативу. Видача паю, виплата вартості паю та іншого майна членові кооперативу, який виходить з нього, здійснюється у порядку, передбаченому законом і статутом кооперативу.

Член виробничого кооперативу може бути виключений із ко­оперативу за рішенням загальних зборів у разі невиконання чи неналежного виконання обов'язків, покладених на нього стату­том кооперативу, а також в інших випадках, передбачених зако­ном і статутом кооперативу. При цьому він має право на одержан­ня паю, як і член кооперативу, який добровільно вийшов із коо­перативу.

Член виробничого кооперативу має право передати свій пай чи його частину іншому членові кооперативу, якщо інше не передбаче­но законом і статутом кооперативу.

Передання паю (його частини) особі, яка не є членом вироб­ничого кооперативу, допускається лише за згодою кооперативу. У цьому разі інші члени кооперативу користуються переважним правом купівлі такого паю (його частини). Порядок відчуження паю чи його частини іншому членові кооперативу або третій особі встановлюється законом чи статутом кооперативу (ст. 166 ЦК України).

У разі смерті члена виробничого кооперативу його спадкоємці можуть бути прийняті у члени кооперативу, якщо інше не визначе­но статутом кооперативу. За відмови прийняти спадкоємців у члени кооперативу кооператив виплачує спадкоємцям вартість паю по­мерлого члена кооперативу.

Накладення стягнення на пай члена виробничого кооперативу за його власними боргами допускається лише при нестачі іншого його майна для покриття таких боргів у порядку, передбаченому зако­ном і статутом кооперативу.

Відповідно до ст. 163 ЦК України особливості створення і діяль­ності сільськогосподарських кооперативів можуть встановлюватися законом. На сьогодні діє Закон України «Про сільськогосподарську кооперацію»1, який визначає правові, організаційні, економічні та соціальні умови діяльності кооперативів у сільському господарстві та їх об'єднаннях.

Сільськогосподарський виробничий кооператив — це юридична особа, утворена шляхом об'єднання фізичних осіб, які є сільсько-

ВВР. — 1997. — № 39. — Ст. 261.

208

14 4-148

209

Розділ II. ЦИВІЛЬНЕ ПРАВОВІДНОШЕННЯ

господарськими товаровиробниками, для спільного виробництва продукції сільського, рибного і лісового господарства на засадах обов'язкової трудової участі у процесі виробництва.

До сільськогосподарських товаровиробників належать фізична або юридична особа незалежно від форми власності та господарюван­ня, в якої валовий доход, отриманий від операцій з реалізації сільсь­когосподарської продукції власного виробництва та продуктів її пе­реробки, за наявності сільськогосподарських угідь (ріллі, сіножатей, пасовищ і багаторічних насаджень тощо) та/або поголів'я сільсько­господарських тварин у власності, користуванні, в тому числі й на умовах оренди за попередній звітний (податковий) рік, перевищує 50 відсотків загальної суми валового доходу. Це обмеження не поши­рюється на осіб, які мають особисті підсобні господарства.

Вступ до кооперативу здійснюється на підставі поданої заяви. Член кооперативу робить вступний і пайовий внески в порядку, ви­значеному статутом кооперативу. Рішення правління (голови) ко­оперативу про прийняття до кооперативу підлягає схваленню за­гальними зборами. Порядок прийняття такого рішення та його схвалення визначається статутом кооперативу. Відповідно до ст. 10 цього Закону членство в кооперативі припиняється у разі: добро­вільного виходу з кооперативу; припинення трудової участі в діяль­ності виробничого кооперативу; виключення у випадках і в поряд­ку, визначених статутом кооперативу; несхвалення загальними збора­ми рішення правління (голови) про прийняття до кооперативу; втрати членом кооперативу — юридичною особою свого статусу; смерті члена кооперативу; реорганізації та ліквідації кооперативу.

Основними правами членів сільськогосподарського кооперативу є:

  • участь в управлінні справами кооперативу, право голосу на за­ гальних зборах кооперативу, право обирати і бути обраним до орга­ нів управління кооперативом. Для членів кооперативу — юридич­ них осіб ці права реалізуються їх повноважними представниками;

  • користування послугами кооперативу;

  • одержання кооперативних виплат — частини доходу коопера­ тиву, що підлягає розподілу між його членами;

  • одержання частки доходу на пай (додатковий пай);

  • одержання паю в разі виходу з кооперативу в порядку і тер­ мін, визначені статутом кооперативу.

У сільськогосподарських кооперативах усіх видів допускається асоційоване членство. Асоційованими членами можуть бути фізичні чи юридичні особи, які визнають його статут і зробили пайовий вне­сок у створення та розвиток кооперативу.

Вищим органом управління кооперативу є загальні збори. До орга­нів управління належить правління кооперативу. У разі потреби ко­оператив наймає виконавчого директора, утворює спостережну раду.

210