Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Цивльне право Украни акад курс ЯМ Шевченко Т..-1.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
4.2 Mб
Скачать

Глава 15. Підприємницькі товариства

ків або ім'я (найменування) хоча б одного повного учасника з додан­ням слів «і компанія» та «командитне товариство*.

Командитне товариство створюється і діє на підставі засновниць­кого договору, який підписується усіма повними учасниками.

Засновницький договір командитного товариства має містити, крім відомостей, зазначених у ст. 88 ЦК України, відомості про: розмір та склад складеного капіталу товариства, розмір і порядок зміни часток кожного з повних учасників у складеному капіталі, сукупний розмір вкладів вкладників (ст. 134 ЦК України).

Якщо внаслідок виходу, виключення чи вибуття у командитно-му товаристві залишився один повний учасник, засновницький до­говір переоформляється в одноособову заяву, підписану повним уча­сником. Якщо командитне товариство створюється одним повним учасником, то засновницьким документом є одноособова заява (ме­морандум), яка містить усі відомості, встановлені ст. 134 ЦК Украї­ни для командитного товариства.

Права та обов'язки повних учасників командитного товариства тотожні правам учасників повного товариства.

Повний учасник командитного товариства не може бути учасником повного товариства. Учасник повного товариства не може бути повним учасником командитного товариства. Повний учасник командитного товариства не може бути вкладником цього самого товариства.

Управління діяльністю командитного товариства здійснюється повними учасниками у порядку, встановленому ЦК України для повного товариства. Вкладники не мають права брати участі в упра­влінні справами командитного товариства та заперечувати дії пов­них учасників щодо управління діяльністю товариства. Вони можуть діяти від імені товариства лише за довіреністю.

Вкладник командитного товариства зобов'язаний зробити вклад до складеного капіталу.

Сукупний розмір вкладів вкладників не має перевищувати 50 від­сотків майна товариства, зазначеного у засновницькому договорі. На момент державної реєстрації командитного товариства кожний із вкладників повинен зробити вклад у розмірі, визначеному зако­ном (ст. 135 ЦК України).

Внесення вкладів посвідчується свідоцтвом про участь у коман-дитному товаристві, яке видається його вкладникові. Зазначене свідоцтво не є цінним папером.

Вкладник командитного товариства має право:

1) одержувати частину прибутку товариства, яка припадає на його вклад, у порядку, передбаченому засновницьким договором (меморандумом);

206

  1. діяти від імені командитного товариства у разі видачі йому до­ віреності та відповідно до неї;

  2. перевалено перед третіми особами набувати відчужувану част­ ку в складеному капіталі товариства відповідно до положень ст. 147 ЦК України.

Якщо бажання викупити частку виявили декілька вкладників, зазначена частка поділяється між ними відповідно до їхніх часток у складеному капіталі товариства. Переважне право на викуп прова­диться відповідно до вимог ст. 147 ЦК України, яка регулює поря­док викупу частки у статутному капіталі учасника товариства з об­меженою відповідальністю;

  1. вимагати першочергового повернення вкладу у разі ліквідації товариства;

  2. ознайомлюватися з річними звітами та балансами товариства;

  3. після закінчення фінансового року вийти з товариства й одер­ жати свій вклад у порядку, передбаченому засновницьким догово­ ром (меморандумом);

  4. передати свою частку (її частину) у складеному капіталі іншо­ му вкладнику чи третій особі, повідомивши про це товариство. Пе- редання вкладником усієї своєї частки іншій особі припиняє його участь у командитному товаристві.

Вкладник не тільки має відповідні права, а й несе передбачену ст. 138 ЦК України відповідальність за вчинення правочинів від імені та в інтересах товариства без відповідних повноважень, за умови несх­валення їх командитним товариством перед третіми особами.

Командитне товариство ліквідовується при вибутті усіх вкладни­ків. Однак повні учасники мають право замість ліквідації перетво­рити командитне товариство у повне товариство. Командитне това­риство ліквідовується також на підставах, передбачених для лік­відації повного товариства, крім випадків, коли в ньому залишають­ся хоча б один повний учасник та один вкладник.

У разі ліквідації командитного товариства, після розрахунків з кредиторами, вкладники мають переважне право перед повними учасниками на одержання вкладів у порядку та на умовах, встанов­лених цим Кодексом, іншим законом і засновницьким договором (меморандумом). Із-за недостатності коштів товариства для повного повернення вкладникам їхніх вкладів наявні кошти поділяються між вкладниками пропорційно до їхніх часток у складеному капіта­лі товариства.

Виробничим кооперативом є добровільне об'єднання громадян на засадах членства для спільної виробничої або іншої господарсь­кої діяльності, яка базується на їхній особистій трудовій участі та

207

Розділ II. ЦИВІЛЬНЕ ПРАВОВІДНОШЕННЯ