Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Цивльне право Украни акад курс ЯМ Шевченко Т..-1.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
4.2 Mб
Скачать

Глава 5. Цивільне право як наука і навчальна дисципліна

Автори даного підручника вважають за доцільне структурувати навчальний матеріал, викладений у Загальній та Особливій части­нах, таким чином.

Розділ 1. Загальні положення цивільного права Розглядаються основні поняття цивільного права як галузі пра­ва, галузі законодавства, цивілістичної науки і навчальної дисцип­ліни, вивчається цивільне право зарубіжних країн та подається по­рівняльний аналіз основних цивільно-правових інститутів зарубіж­них держав.

Розділ 2. Цивільне правовідношення

Викладається вчення про цивільне правовідношення, його еле­менти, зміст, види, підстави виникнення. Висвітлюються питання правового положення суб'єктів та об'єктів цивільного правовідно­шення, досліджуються проблеми здійснення суб'єктами цивільних прав і обов'язків, захисту прав та відповідальність за їх порушення. Розглядаються питання особистих немайнових прав, правочинів, представництва і довіреності, строків (термінів), позовної давності. Розділ 3. Речові права і право власності

Детально розглядається вчення про право власності, його зміст і сутність, особливість захисту. Багато уваги приділено відносинам приватної (фізичних та юридичних осіб), державної та комунальної власності. Висвітлюються питання спільної власності, інших речо­вих прав та володіння, захисту права власності. Окремо розглядаю­ться питання права інтелектуальної власності. Розділ 4. Спадкове право

У розділі висвітлюються теоретичні проблеми спадкування на сучасному етапі, основні категорії спадкового права, види спадку­вання та здійснення права на спадкування, оформлення права на спадщину, спадковий договір. З прийняттям ЦК України з'явило­ся чимало невідомих вітчизняному цивільному праву інститутів спадкового права. Усі вони детально висвітлюються у представле­ному навчальному курсі, дається їх оцінка з точки зору доцільнос­ті використання у сучасному цивільному праві, що створює підста­ви для проведення з цього приводу студентських диспутів. Розділ 5. Право інтелектуальної власності

У даному розділі розглядаються важливі питання щодо розвитку вчення про інтелектуальну власність та пов'язані з цим проблеми використання категорії «власність» у даній сфері суспільних відно­син. Окремо висвітлюються питання авторського права і суміжних прав, права промислової власності, розглядаються особливості пра­вових засобів індивідуалізації учасників товарного обороту, товарів та послуг.

59

Розділ І. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ ЦИВІЛЬНОГО ПРАВА

Розділ 6. Зобов'язальне право

Присвячений вивченню основних категорій зобов'язального пра­ва. Розглядаються поняття, зміст і класифікація зобов'язань, спосо­би їх забезпечення та припинення, загальне вчення про договори, їх види, порядок укладення, умови зміни та розірвання.

Автори визнали необхідним вирізнити вивчення окремих видів зобов'язань в окремий розділ як частину другу зобов'язального права. До них належать:

Розділ 1. Окремі види договірних зобов'язань

Охоплює зобов'язання з відчуження майна у власність (договір купівлі-продажу та різні його види, договори поставки, контракта­ції сільськогосподарської продукції, договір постачання енергетич­ними та іншими ресурсами через приєднану мережу, договори міни, дарування, ренти), зобов'язання з передачі майна у користування (найму, лізингу, позички), зобов'язання з виконання робіт (договір підряду та окремі його види), зобов'язання з надання фактичних та юридичних послуг (договір про надання послуг, договір доручення, комісії, зберігання, страхування, управління майном, договори у сфері транспортної діяльності), зобов'язання з надання фінансових послуг (договори позики, кредиту, банківського вкладу), договори щодо розпорядження майновими правами інтелектуальної власності, договір комерційної концесії, зобов'язання із спільної діяльності.

Розділ 2. Зобов'язання з односторонніх дій

Зобов'язання з односторонніх дій включає такі важливі категорії сучасного цивільного права, як публічне обіцяння винагороди, пуб­лічне обіцяння нагороди через конкурс, ведення чужих справ без доручення, зобов'язання, що виникають внаслідок рятування здо­ров'я та життя фізичної особи, майна фізичної або юридичної особи, створення загрози життю, здоров'ю, майну фізичної особи або май­ну юридичної особи.

Розділ 3. Позадоговірні зобов'язання (деліктні зобов'язання та зобов'язання із набуття, збереження майна без достатньої право­вої підстави)

Розглядаються питання щодо поняття та видів зобов'язань з від­шкодування шкоди, зокрема відповідальність за шкоду, завдану ор­ганами державної влади; відповідальність за шкоду, завдану право­охоронними та судовими органами; відповідальність за шкоду, за­вдану працівником; за шкоду, заподіяну життю та здоров'ю фізичної особи; за шкоду, завдану малолітніми, неповнолітніми, недієздат­ними, обмежено дієздатними та адієздатними особами; за шкоду, завдану джерелом підвищеної небезпеки; відшкодування шкоди, завданої внаслідок недоліків товарів, робіт (послуг). Висвітлюються

60