Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Цивльне право Украни акад курс ЯМ Шевченко Т..-1.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
4.2 Mб
Скачать

Глава 15. Підприємницькі товариства

ники у десятиденний термін приймають рішення про створення то­вариства, затверджують його статут.

До статутного капіталу товариства вноситься державне майно, здане в оренду (за винятком майна, що не підлягає приватизації або щодо якого встановлено особливий порядок приватизації), та май­но, що є власністю орендаря.

На вартість свого внеску орендар отримує акції створеного товарис­тва. Продаж акцій, що належать державі, здійснюється державними органами приватизації згідно із законодавством про приватизацію.

Акціонерні товариства створюються не тільки у процесі привати­зації, але й у процесі корпоратизації, коли державні підприємства перетворюються у відкриті акціонерні товариства відповідно до Указу Президента України від 15 червня 1993 р. № 210/93 «Про корпоратизацію підприємств». Засновниками акціонерних това­риств, що створюються відповідно до цього Указу на базі загально­державної власності, з боку держави є органи, уповноважені управ­ляти цим майном: центральні органи державної виконавчої влади, інші підвідомчі Кабінету Міністрів України органи та обласні дер­жавні адміністрації. Усі акції такого акціонерного товариства пере­бувають в управлінні зазначених органів. У таких акціонерних то­вариствах не скликаються загальні збори, управління здійснюється спостережною радою, правлінням та головою правління. Персо­нальний склад спостережної ради акціонерного товариства, до яко­го входять його представники, представники засновника, банківсь­кої установи, що обслуговує товариство, трудового колективу та ор­гану приватизації, затверджують Міністерство економіки України, Міністерство фінансів України та Фонд державного майна України. До складу спостережної ради товариства можуть входити представ­ники інших органів і організацій. Повноваження спостережної ради відкритого акціонерного товариства визначаються Положенням про спостережну раду, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 19 липня 1993 р. № 556.

Обов'язки голови правління акціонерного товариства поклада­ються засновниками відкритого акціонерного товариства на керів­ника підприємства, що корпоратизується.

На відміну від Закону України «Про господарські товариства»1, який вирізнив два види акціонерних товариств (відкриті та закри­ті), новий ЦК України не робить такої класифікації. Він лише вста­новив, що акції можуть продаватися як через відкриту підписку, так і через закритий продаж акцій, коли вони поділяються серед відомого кола осіб.

ВВР. — 1991. — № 38. — Ст. 508. ВВР. — 1997. — № 17. — Ст. 122.

ВВР. — 1991. — № 49. — Ст. 682.

190

191

13 4-148

Розділ II. ЦИВІЛЬНЕ ПРАВОВІДНОШЕННЯ

Акціонерне товариство, яке проводить відкриту підписку на ак­ції, зобов'язане щороку публікувати для загального відома річний звіт, бухгалтерський баланс, відомості про прибутки і збитки, а та­кож іншу інформацію, передбачену законом.

Акціонерне товариство може бути створене юридичними та (або) фізичними особами. Обмеження щодо участі у заснуванні акціонер­них товариств можуть встановлюватися законом.

Якщо акціонерне товариство створюється кількома особами, во­ни укладають між собою договір, який визначає порядок здійснен­ня ними спільної діяльності щодо створення товариства.

Цей договір не є установчим документом товариства.

Договір про створення акціонерного товариства укладається в письмовій формі, а якщо товариство створюється фізичними особа­ми, договір підлягає нотаріальному посвідченню.

Відповідно до ч. З ст. 153 ЦК України особи, які створюють ак­ціонерне товариство, несуть солідарну відповідальність за зобов'я­заннями, що виникли до державної реєстрації товариства, а останнє відповідає за такими зобов'язаннями, що пов'язані з його створен­ням, лише у разі наступного схвалення їх дій загальними зборами акціонерів.

Акціонерне товариство може бути створене однією особою чи мо­же складатися з однієї особи у разі придбання одним акціонером усіх акцій товариства. Відомості про це підлягають реєстрації й опублікуванню для загального відома.

Акціонерне товариство не може мати єдиним учасником інше підприємницьке товариство, учасником якого є одна особа (ст. 153 ЦК України).

Порядок і строки вчинення дій щодо створення акціонерного то­вариства, у тому числі порядок проведення установчих зборів та їх­ня компетенція, встановлюються Законом України «Про господар­ські товариства». Відповідно до ст. 36 цього Закону установчі збори акціонерного товариства вирішують такі питання:

  • приймають рішення про створення акціонерного товариства і затверджують його статут;

  • приймають або відхиляють пропозицію про підписку на акції, що перевищує кількість акцій, на які було оголошено підписку (у разі прийняття рішення про підписку, що перевищує розмір, на який було оголошено підписку, відповідно збільшується передбаче­ ний статутний капітал);

  • зменшують розмір статутного капіталу у випадках, коли у встановлений строк підпискою на акції покрита не вся необхідна су­ ма, вказана у повідомленні;

192