Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Цивльне право Украни акад курс ЯМ Шевченко Т..-1.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
4.2 Mб
Скачать

Глава 12. Фізична особа як суб'єкт підприємницької діяльності

Помічник може бути у будь-який час відкликаний особою, яка потребувала допомоги. У цьому разі повноваження помічника при­пиняються.

Рекомендована література:

Братусь С. Н. Субтьектьі гражданского права. — М., 1950.

Вебере Я. Р. Правосубгектность граждан в советском гражданском и се-

мейном праве. — Рига, 1976.

Верзуб Б. М. Некоторьіе вопросьі взаимодействия органов опеки и по-

печительства и нотариата по защите прав и законних интересов несо-

вершеннолетних при совершении еделок отчуждения недвижимого

имущества // Нотариат. — 2000. — № 5. — С. 69-71.

Грибанов В. П. Предельї осуществления и защитьі гражданских прав.

— М., 1972.

Ершова Н. М. Опека и попечительство над несовершеннолетними по

советскому праву. — М., 1959.

Ершова Н. М. Опека и попечительство над взросльїми. — М., 1962.

Малеин Н. С. Гражданский закон и права личности в СССР. — М.,

1981.

Михеева Л. Ю. Институт опеки и попечительства и его перспективи //

Современное право. — 2002. — № 7. — С. 43-46.

Явич Л. С. Сущность права. — Ленинград, 1985.

Глава 12 Фізична особа як суб'єкт підприємницької діяльності

Відповідно до ст. 50 ЦК України фізична особа з повною цивіль­ною дієздатністю має право на здійснення не забороненої законом підприємницької діяльності. Обмеження права фізичної особи на здійснення підприємницької діяльності може встановлюватись ли­ше Конституцією України та законом. До підприємницької діяльно­сті фізичних осіб застосовуються нормативно-правові акти, що регу­люють підприємницьку діяльність юридичних осіб, якщо інше не встановлено законом або не випливає із суті відносин (ст. 51 ЦК України).

Згідно із Законом України «Про підприємництво» підприємниц­твом визнається безпосередня самостійна, систематична, на влас­ний ризик діяльність з виробництва продукції, виконання робіт, на­дання послуг з метою отримання прибутку, що здійснюється фізич­ними та юридичними особами, зареєстрованими як суб'єкти підпри­ємницької діяльності у порядку, встановленому законодавством. Підприємці мають право без обмежень приймати рішення і здійсню-

137

Розділ II. ЦИВІЛЬНЕ ПРАВОВІДНОШЕННЯ

вати самостійно будь-яку діяльність, що не суперечить чинному за­конодавству. Законом встановлено певні обмеження щодо кола осіб, які можуть бути підприємцями. Так, не допускається заняття під­приємницькою діяльністю таких категорій громадян, як військо­вослужбовці, службові особи органів прокуратури, суду, державної безпеки, внутрішніх справ, господарського суду, державного нота­ріату, а також органів державної влади і управління, які покликані здійснювати контроль за діяльністю підприємств. Особи, яким суд заборонив займатися певною діяльністю, не можуть бути зареєстро­вані як підприємці з правом здійснення відповідного виду діяльнос­ті до закінчення терміну, встановленого вироком суду. Особи, які мають непогашену судимість за крадіжки, хабарництво та інші ко­рисливі злочини, не можуть бути зареєстровані як підприємці, не можуть виступати співзасновниками підприємницької організації, а також обіймати у підприємницьких товариствах та їх спілках (об'єднаннях) керівні посади і посади, пов'язані з матеріальною від­повідальністю .

Законодавством також встановлені певні обмеження щодо окре­мих видів діяльності, які можуть здійснюватися підприємцями ли­ше після отримання відповідних ліцензій і патентів.

Так, Законом України «Про ліцензування певних видів госпо­дарської діяльності» передбачено більше 60 видів господарської дія­льності, що можуть здійснювати суб'єкти підприємництва за наяв­ності відповідних ліцензій. Ці види діяльності встановлюються законом і визначаються з огляду на захист інтересів держави, мож­ливості створення небезпеки життю і здоров'ю громадян, навко­лишньому середовищу тощо. Ліцензуванню також підлягають здій­снення банківської діяльності, діяльності з надання фінансових по­слуг, зовнішньоекономічної діяльності, ліцензування каналів мов­лення, ліцензування у сфері електроенергетики та використання ядерної енергії, ліцензування у сфері інтелектуальної власності, ви­робництва і торгівлі спиртом етиловим, коньячним і плодовим, ал­когольними напоями та тютюновими виробами згідно із законами, що регулюють відносини у цих сферах.

Законом України «Про патентування деяких видів підприємни­цької діяльності* передбачена видача патентів на здійснення торго­вельної діяльності за готівкові кошти, а також з використанням ін­ших форм розрахунків і кредитних карток на території України, діяльність з обміну готівкових валютних цінностей (включаючи операції з готівковими платіжними засобами, вираженими в інозем­ній валюті, та з кредитними картками), а також діяльність з надан­ня послуг у сфері грального бізнесу та побутових послуг. Дія цього Закону не поширюється на діяльність суб'єктів підприємницької

138