Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Цивльне право Украни акад курс ЯМ Шевченко Т..-1.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
4.2 Mб
Скачать

§ 7. Система цивільного права

Система цивільного права відображає предмет цивільного права в єдності його інститутів.

Усі ці інститути пов'язані з майновими та особистими немайно-вими відносинами, які є предметом цивільного права.

Система цивільного права становить базу для його диференціа­ції, яка дозволяє певним чином виділити і згрупувати цивільно-правові інститути.

Система цивільного права основною своєю структурною базою має ЦК України, перший розділ якого називається «Основні положення* і вхо­дить до книги першої «Загальні положення». У ньому містяться норми про відносини, що регулюються цивільним правом, про функції, які вико­нує цивільне право, про принципи цивільного права і основні риси методу цивільно-правового регулювання, про акти цивільного законодавства, під­стави виникнення цивільних прав та обов'язків, здійснення і захист ци­вільних прав та інтересів, відшкодування збитків і моральної шкоди.

Розділ другий ЦК України книги першої має назву «Особи» і міс­тить норми щодо суб'єктів цивільно-правових відносин. Розділ тре­тій має назву «Об'єкти цивільних прав» і відображає норми, що сто­суються об'єктів цивільних прав, розділ четвертий — норми, що стосуються правочинів, представництва, строків, термінів та позов­ної давності.

Книга друга ЦК України «Особисті немайнові права фізичної особи» присвячена особистим немайновим правам фізичної особи.

16

^^^^7'_7_. ."._.Щ^^Г - - .■-"■—-■~~~~~^^»""а" 1-ЧЧ.І-.І—риииіі ■■■■■ЦІДІННІ^■»ІШШЬЧКЬИ»'<Ід—«І IIIІГ IIІГ III ІИ.ЛІР —ДЦЧ^ИМГ.- |-| ГДЦЦ II Ц] | II

Право власності є основним правом, яке визначає приналежність речі. Воно належить до категорії речових прав і пов'язане з ними, тому книга третя ЦК України має назву «Право власності та інші речові права».

Книга четверта «Право інтелектуальної власності» містить норми, що стосуються права інтелектуальної власності. Вона охоплює ви­ключні права, що стосуються нематеріальних об'єктів, які є резуль­татами творчої діяльності, — творів науки, літератури, мистецтва, винаходів, корисних моделей і т. ін. Ці норми згруповані у два інсти­тути: інститут авторського права та інститут промислової власності.

Книга п'ята «Зобов'язальне право» містить розділи, що стосую­ться зобов'язального права, а книга шоста «Спадкове право» — спадкового права.

Викладена система цивільного права є структурою галузі цивіль­ного права, окремі її інститути узгоджені й становлять єдину ціліс­ність, яка основується на ЦК України.

Цивільне право прийнято поділяти на дві частини — Загальну та Особливу. Загальну частину складають норми про основні положен­ня цивільного права, підстави виникнення цивільних прав та обо­в'язків, здійснення і захист цивільних прав, суб'єкти та об'єкти ци­вільних прав, правочини, представництво і довіреність, строки, тер­міни, позовна давність.

Сюди ж слід віднести правовий інститут особистих немайнових прав, речове право І право власності, право інтелектуальної власнос­ті, зобов'язальне право (Загальна частина) та спадкове право.

Особлива частина складається з окремих видів зобов'язань^Це — договірні зобов'язання, зобов'язання з односторонніх дій, поза­договірні зобов'язання (делікти та зобов'язання з набуття, збере­ження майна без достатніх правових підстав).

Крім інститутів цивільного права, прийнято розрізняти певні їх угруповання, що становлять крупні зосередження правових норм, ди­ференційованих за принципом їх суті і змісту, які називаються підга-лузями. Це — речове право, засноване на приналежності речей; зобо­в'язальне право, в якому зосереджені всі інститути, що стосуються обігу, а також недоговірні інститути; виключні права, де розглядають­ся питання використання нематеріальних об'єктів, які є результатами творчої діяльності; спадкове право; особисті немайнові права.