Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Цивльне право Украни акад курс ЯМ Шевченко Т..-1.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
4.2 Mб
Скачать

Глава 32. Загальні положення про зобов'язання

' частині треба виконати зобов'язання; в якому обсязі і до кого ЯК1 ний із кредиторів може пред'явити свої вимоги. Вирішення К° цих проблем досягається завдяки поділу всіх зобов'язань із множинністю осіб на часткові та солідарні.

Ягідно із законом у зобов'язанні з множинністю осіб кожний із

диторів має право вимагати виконання, а кожний із боржників повинен виконати зобов'язання у рівній частці, якщо із закону, ін­ших нормативно-правових актів або договору не випливає інше.

у випадках, передбачених договором, законом або іншими нор­мативно-правовими актами, зокрема при неподільності предмета зобов'язання, зобов'язання з множинністю осіб виконується со­лідарно.

У разі солідарності вимог кредиторів кожний із солідарних кре­диторів має право поставити перед боржником вимоги у повному об­сязі.

До заявлення вимоги одним із солідарних кредиторів боржник має право на свій розсуд виконати зобов'язання кожному з них.

Боржник не має права висувати проти вимоги одного із солідар­них кредиторів заперечення, що ґрунтуються на таких відносинах боржника з рештою солідарних кредиторів, у яких цей кредитор не бере участі.

Виконання зобов'язання повністю одному із солідарних кредито­рів звільняє боржника від виконання решті кредиторів.

Солідарний кредитор, який одержав виконання від боржника, зобов'язаний відшкодувати належне решті кредиторів у рівних час­тинах, оскільки інше не випливає з відносин між ними.

У разі солідарного обов'язку боржників кредитор має право ви­магати виконання як від усіх боржників, так і від кожного з них окремо, причому як повністю, так і в частині боргу.

Об'єктом зобов'язального правовідношення є дії, що становлять водночас і зміст зобов'язання. Дія передбачає точну визначеність її, Щоб при виконанні зобов'язання не виникало сумнівів щодо того, чого чекають від боржника. Дія, що становить об'єкт зобов'язання, ^е полягати в передачі від однієї особи до іншої речі у власність } Утвля-продаж, міна, дарування), наданні речі в користування ^майновий найм), здійсненні послуг на користь іншої особи (дору-

ня, комісія), утриманні від дій, виключне право на які належить кредиторові (видавничий договір)1.

нот к Цстановить предмет зобов'язання, може бути однократ-^^^^^гатократною та тривалою. Так, за договором дарування

С. 2§Ь~?(і(і'і Г- Ф" ^чебник русского гражданского права. — М., 1995. —

463

Розділ VI. ЗОБОВ'ЯЗАЛЬНЕ ПРАВО

к вартири угода здійснюється одноразово і права та обов'язки стоп' припиняються з виконанням усіх повноважень та необхідних дій ■ договором. При виконанні зобов'язання відпікодувати працівникок" втрату ним працездатності відповідні платежі здійснюються багато! кратно і припиняються відновленням працездатності або смертю особи. Якщо має місце договір зберігання, то це зобов'язання мати ме тривалий характер — права та обов'язки існують протягом усьо­го терміну дії договору.

У силу зобов'язання активний суб'єкт, наділений правами, має можливість вимагати від зобов'язаного суб'єкта виконання дії, актив­ної поведінки, а не прав на його волю, тобто може вимагати лише дії передбаченої конкретним зобов'язанням (незалежно від правомірності чи неправомірності підстав виникнення такого зобов'язання).

Зобов'язання залежно від визначеності змісту поділяються на види.

В альтернативному зобов'язанні боржник вибирає спосіб вико­нання, якщо інше не передбачено законом або договором. Він може сплатити грошові кошти або передати майно на суму, що вказана у договорі. Якщо боржник не здійснить вибору, це може зробити кре­дитор. Так, якщо при виході зі складу учасників товариства з обме­женою відповідальністю учаснику не сплатять належні йому грошо­ві кошти, він може звернутися до суду з позовом про стягнення цих коштів або передачі йому майна товариства на зазначену суму.

У факультативному зобов'язанні боржник зобов'язаний здійсни­ти на користь кредитора конкретні дії, але може замінити їх іншим, завчасно передбаченим предметом. Так, підрядник, який виконав роботу з порушенням вимог щодо якості, може або сам усунути не­доліки за власний рахунок, виконати роботу заново або сплатити вартість усунення недоліків іншими особами. Від альтернативного зобов'язання факультативне відрізняється повною визначеністю предмета. Кредитор не може вимагати заміни виконання, а лише при неможливості виконання факультативне зобов'язання припи­няє свою дію.

Зобов'язання поділяються на основні і додаткові. Додаткові зі бов'язання забезпечують належне виконання основних. До них елі; віднести заставу, що забезпечує виконання кредитного зобов язан­ня, поруку, яка надає можливість забезпечення виконання ініпс зобов'язання тощо. До специфічних рис цих зобов'язань слід відн ти умови дійсності таких зобов'язань. Так, недійсність додатково зобов'язання не спричиняє недійсності основного, але при умові дійсності основного зобов'язання питання недійсності додатко залежить від того, як це обумовлено договором. Припинення ос ного зобов'язання завжди спричиняє припинення дії додатков

464