Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Цивльне право Украни акад курс ЯМ Шевченко Т..-1.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
4.2 Mб
Скачать

§ 4. Опіка та піклування

Опіка та піклування є способом забезпечення особистих і майно­вих прав та інтересів громадян. Опіка і піклування в теорії права розглядаються як комплексний інститут сімейного і цивільного за­конодавства. Метою встановлення опіки та піклування є забезпе­чення особистих немайнових і майнових прав та інтересів малоліт­ніх, неповнолітніх, а також повнолітніх осіб, які за станом здоров'я не можуть самостійно здійснювати свої права і виконувати обов'яз­ки. Щодо неповнолітніх — також забезпечення їх виховання, нав­чання та розвитку.

У цивільному законодавстві правила про опіку і піклування тіс­но пов'язані з інститутом дієздатності.

Згідно зі ст. 55 ЦК України опіка та піклування встановлюються з метою забезпечення особистих немайнових і майнових прав та ін­тересів малолітніх, неповнолітніх осіб, а також повнолітніх осіб, які за станом здоров'я не можуть самостійно здійснювати свої права і виконувати обов'язки.

130

Глава 11. Фізичні особи як суб'єкти цивільного права

Опіка встановлюється над:

  • малолітніми особами (тобто фізичними особами, які не досяг- ли 14 років), які позбавлені батьківського піклування;

  • фізичними особами, які визнані судом недієздатними внас­ лідок хронічного, стійкого психічного розладу;

  • майном малолітніх осіб, позбавлених батьківського піклування;

  • майном фізичних осіб, визнаних недієздатними;

— майном фізичних осіб, визнаних судом безвісно відсутніми; ~— майном фізичних осіб, місцеперебування яких невідоме. Піклування встановлюється над:

  • неповнолітніми особами (тобто фізичними особами у віці від 14 до 18 років), які позбавлені батьківського піклування;

  • фізичною особою, цивільна дієздатність якої обмежена судом, якщо особа страждає на психічний розлад, що суттєво впливає на її здатність усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними; якщо вона зловживає спиртними напоями, наркотичними засоба­ ми, токсичними речовинами тощо і тим ставить себе чи свою сім'ю, а також інших осіб, яких вона за законом зобов'язана утримувати, у скрутне матеріальне становище.

Позбавлення батьківського піклування означає, що батьки дітей померли, невідомі, визнані у судовому порядку безвісно від­сутніми або померлими. Опіку і піклування може бути встановле­но і при житті батьків неповнолітніх дітей у випадках, коли бать­ки судом позбавлені батьківських прав або прийнято рішення про відібрання дитини, оскільки перебування з батьками небезпечне для життя дитини; батьки визнані у встановленому порядку не­дієздатними або обмежено дієздатними (психічно хворі, розумово відсталі або перебувають на тривалому стаціонарному лікуванні); понад шість місяців не проживають разом з дитиною та без поваж­них причин не беруть участі в її вихованні та утриманні, не вияв­ляють щодо дитини батьківської уваги та турботи або підкинули дитину, і це підтверджено відповідними актами органів внутріш­ніх справ; відмовилися від дітей в установленому законом поряд­ку; виїхали на постійне місце проживання або на постійне місце роботи за кордон чи перебувають у тривалому відрядженні; пере­бувають під слідством.

Батьки й усиновлювачі щодо дітей до 18-річного віку є опікуна­ми і піклувальниками без спеціального призначення.

Місцем встановлення опіки або піклування є місце проживання фізичної особи, яка потребує опіки чи піклування, або місце прожи­вання опікуна чи піклувальника.

ш

4*4-148

Розділ II. ЦИВІЛЬНЕ ПРАВОВІДНОШЕННЯ

Особа, якій стало відомо про фізичну особу, яка потребує опіки або піклування, зобов'язана негайно повідомити про це орган опіки та піклування.

Органами, які приймають рішення щодо опіки і піклування, є районні, районні в містах Києві та Севастополі державні адмініст­рації, виконавчі комітети міських, районних у містах, сільських, селищних рад. Безпосереднє ведення справ щодо опіки і піклування покладається у межах їх компетенції на відповідні відділи та управ­ління місцевої державної адміністрації районів, районів міст Києва і Севастополя, виконавчих комітетів міських чи районних у містах рад. У селищах і селах справами опіки та піклування безпосередньо відають виконавчі комітети сільських і селищних рад.

Органи освіти здійснюють діяльність щодо виявлення, обліку та передачі дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, до дитячих будинків, шкіл-інтернатів різних профілів, на усинов­лення, під опіку (піклування) та з інших питань, що належать до їх компетенції.

Органи у справах сім'ї та молоді, служби у справах неповноліт­ніх здійснюють діяльність щодо виявлення, обліку та тимчасового влаштування безпритульних дітей, дітей-сиріт і дітей, позбавле­них батьківського піклування, які утримуються у державних ди­тячих закладах, на виховання в сім'ї (прийомні сім'ї, дитячі бу­динки сімейного типу) та з інших питань, що належать до їх ком­петенції.

Органи соціального захисту населення здійснюють діяльність щодо забезпечення догляду, надання соціально-побутового та ме­дичного обслуговування громадянам похилого віку, інвалідам і дітям з вадами фізичного та розумового розвитку, які цього потре­бують.

Органи охорони здоров'я здійснюють діяльність (діагностичну, лікувальну, експертну) щодо осіб, визнаних судом недієздатними внаслідок психічних захворювань або визнаних судом обмежено дієздатними внаслідок зловживання спиртними напоями чи нарко­тичними речовинами, а також щодо утримання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, віком до трьох років у будин­ках дитини.

Органи опіки та піклування здійснюють свою діяльність відпо­відно до чинного законодавства.

Орган опіки та піклування встановлює опіку над малолітньою особою та піклування над неповнолітньою особою, крім випадків встановлення опіки та піклування судом у разі визнання особи не­дієздатною або у разі обмеження цивільної дієздатності особи.

132