Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Цивльне право Украни акад курс ЯМ Шевченко Т..-1.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
4.2 Mб
Скачать

Глава 33. Цивільно-правовий договір

на підставі правового акта органу державної влади, органу вла-и Автономної Республіки Крим, органу місцевого самоврядування я в інших випадках, встановлених законом. Розбіжності, що вини­кли між сторонами при укладенні договору не на підставі правового акта органу державної влади, органу влади Автономної Республіки Крим, органу місцевого самоврядування, можуть бути вирішені су­дом у випадках, встановлених за домовленістю сторін або законом. Зміст договору, укладеного на підставі правового акта органу дер­жавної влади, органу влади Автономної Республіки Крим, органу місцевого самоврядування, обов'язкового для сторін (сторони) дого­вору, має відповідати цьому акту. Особливості укладення договору на підставі правового акта органу державної влади, органу влади Автономної Республіки Крим, органу місцевого самоврядування встановлюються актами цивільного законодавства.

Певні особливості має процедура укладення договорів на біржах, аукціонах, конкурсах тощо, яка визначається відповідними актами цивільного законодавства, локальними нормативними актами кон­кретної біржі, правилами торгів тощо. Основною особливістю біржо­вих угод слід вважати те, що договори на біржі, як правило, мають право укладати лише члени біржі, які за дорученням інших осіб та­кож можуть укладати угоди. Проведення відкритих торгів, аукціонів також регламентується положеннями чи правилами про проведення окремих видів торгів, аукціонів, конкурсів тощо. Окрема процедура, що передбачає попереднє проведення тендеру, встановлена і для укла­дення договорів, замовниками за якими виступають органи державної влади та органи місцевого самоврядування і підпорядковані їм устано­ви та організації, а також установи і підприємства, уповноважені Ка­бінетом Міністрів України або органами місцевого самоврядування здійснювати закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти, і спрямованих на задоволення державних потреб відповідно до Закону України «Про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти*. Важливим питанням укладення договору є момент, з якого дого­вір вважається укладеним. Відповідно до ст. 640 ЦК України дого­вір вважається укладеним з моменту одержання особою, яка напра­вила пропозицію укласти договір, відповіді про прийняття цієї про­позиції.

Якщо відповідно до акта цивільного законодавства для укладен­ня договору необхідні також передання майна або вчинення іншої а' Д°ГОВє укладеним з моменту передання відповідного майна аоо вчинення певної дії.

єптп ОГРВ1Р' який підлягає нотаріальному посвідченню або державній ре-Рацц, є укладеним з моменту його нотаріального посвідчення або дер-

477

Розділ VI. ЗОБОВ'ЯЗАЛЬНЕ ПРАВО

.1 ■■. Л.Т І ІҐІШІПІДМГГІІІ 4*1-11 ІИЬІІГІІІТІГіТІНГІЧШ ІШ ■ ІЬМІШЬІЧ. 11 *ЦШШ>ИИІШЦҐГҐ І ТІ -І ТІ

жавної реєстрації, а в разі необхідності і нотаріального посвідчення" державної реєстрації — з моменту державної реєстрації. Моментом укл -дення угод на відкритих торгах вважається удар молотка ліцитатора **

Важливе правове значення має і місце укладення договору, оскіль ки за ним може визначатись і місце належного виконання, інші ітя вові факти. Договір вважається укладеним у місці проживання фізич­ної особи або за місцезнаходженням юридичної особи, яка зробила пропозицію укласти договір, якщо інше не встановлено договором

Вимоги щодо форми договору відповідають загальним правилам щодо вчинення правочинів. Договір може укладатись в усній, пись­мовій формі чи завдяки вчиненню конклюдентних дій. Договір мо­же бути укладений у будь-якій формі, якщо вимоги щодо форми до­говору не встановлені законом. Слід зазначити, що загальне прави­ло вимагає укладення договору між юридичними особами та між юридичною і фізичною особою в письмовій формі. Виняток станов­лять договори, що виконуються одночасно з укладенням договору. Договір може бути укладений як через складання єдиного докумен­та, так і через обмін листами, факсовими повідомленнями, телегра­мами та іншим, підписаними тією особою, від якої вони надійшли. Актуальною правовою проблемою нині є нормативне врегулювання порядку і процедури укладення договорів в електронній формі, що сприятиме спрощенню і прискоренню цивільного обороту. Якщо сторони домовилися укласти договір у певній формі, він вважається укладеним з моменту надання йому цієї форми, навіть якщо зако­ном ця форма для даного виду договорів не вимагалася. Якщо сторо­ни домовилися укласти у письмовій формі договір, щодо якого зако­ном не встановлена письмова форма, такий договір є укладеним з моменту його підписання сторонами. Якщо сторони домовилися про нотаріальне посвідчення договору, щодо якого законом не вимага­ється нотаріальне посвідчення, такий договір є укладеним з момен-Ло нотаріального посвідчення.

У процесі виконання договору можуть виникнути обставини, що потребують внесення змін до договору або навіть його розірван­ня. Відповідно до ст. 651 ЦК України зміна або розірвання догово­ру допускається лише за згодою сторін, якщо інше не встановлена договором або законом.

Договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на ві могу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою < роною та в інших випадках, встановлених договором або законом.

Істотним є таке порушення стороною договору, коли внасл завданої цим шкоди друга сторона значною мірою позбавляєтьс го, на що вона розраховувала при укладенні договору.

478