Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Цивльне право Украни акад курс ЯМ Шевченко Т..-1.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
4.2 Mб
Скачать

§ 3. Англо-американська система Загальна характеристика

До країн з англо-американською системою цивільного права на­лежать Велика Британія, США, Канада, Південно-Африканська Ре­спубліка, Австралія, Нова Зеландія, частково Індія та Ізраїль. В ос-

36

Глава 3. Основні риси цивільного права зарубіжних країн

нові цієї системи права лежить звичаєве право (соттоп Іаідг) як наслідок діяльності королівських судів феодальної Англії та права справедливості (1а^ ої е^иіаНу), що було результатом діяльності су­ду канцлера (суду справедливості), які в своїй сукупності і склали прецедентне право (сазе 1а\у).

Дане право поширилося й на інші країни, які, переважно, ко­лись були колоніями Британії. І саме в них воно піддалося суттєвій модифікації з урахуванням національних особливостей. Особливий вплив на модифікацію прецедентного права здійснили США, що обумовлено стрімким розвитком комерційних відносин у цій країні.

Слід зауважити, що англо-американське право не знає поділу на право приватне та публічне1. Окрім цього, в англо-американськІй системі цивільного права немає поняття «галузь права*. Замість галузевого підходу існує так званий «проблемний підхід», внас­лідок чого під правом розуміють сукупність правових норм, що вре­гульовують будь-яку сферу суспільних відносин. Саме це дає мож­ливість виокремлення конкурентного, медичного, видавничого, бір­жового, страхового, банківського права тощо.

Джерела права

Найбільш поширеним джерелом цивільного права в англо-амери-канській системі є судовий прецедент, тобто сукупність рішень судів вищої інстанції, що є обов'язковими для застосування нижчими судами при вирішенні аналогічних справ. При цьому вони можуть прийма­тись, змінюватись чи скасовуватись залежно від потреб практики.

Досить велика роль відводиться також і звичаям, які є передумо­вою формування нових прецедентів. Особлива увага приділяється діловому звичаю, який є основою рекомендаційних (модельних) ак­тів, місцевому економічному звичаю, узвичаєнню та заведеному по­рядку взаємин.

І майже зовсім нівельоване значення нормативно-правових актів в англо-американській цивільно-правовій системі. Чинні норматив­но-правові акти за своєю структурою не є систематизованим (коди­фікованим) законодавством, вони регулюють лише окремі інститути цивільного права і носять консолідований (механічно систематизова­ний) порядок (наприклад, Торговий кодекс США). Однак слід зазна­чити, що останнім часом в англо-американській системі спостерігаю­ться тенденції щодо зростання ролі та значення нормативно-право­вих актів у регулюванні та охороні суспільних відносин.

Однак дане твердження інколи заперечується окремими авторами, які вбачають внас­лідок процесу зближення цивільно-правових систем сучасності зачатки розмежування між приватним та публічним правом і в англо-американській системі (Кулагин М. И. Предпринимательство и право: опьгг Запада. — М., 1992. — С. 15-16).

37

Розділ І. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ ЦИВІЛЬНОГО ПРАВА

Дана ситуація є наслідком того, яке значення відводиться докт-ринальному вченню. Якщо в континентальній системі доктриналь-не вчення є чіткою та логічною системою знань, на підставі якої формується чинне законодавство, то в англо-американській системі доктрина не є настільки системною і основний вплив на розвиток законодавства відіграє судова практика.

Слід зазначити, що останнім часом чітко спостерігається тенден­ція до зближення двох правових систем. В англо-американській си­стемі дедалі більшу роль починають відігравати нормативно-право­ві акти, натомість в континентальній системі спостерігається підви­щення значення прецедентного права.

Фізичні та юридичні особи

В англо-американській системі цивільного права також вирізня­ють фізичних та юридичних осіб.

Фізичні особи як суб'єкти правовідносин наділені правосуб'єкт-ністю (1е&а1 сарасііу), яка на практиці поділяється на активну та пасивну. Під активною правосуб'єктністю розуміють здатність до самостійного вчинення правового акта, під пасивною — здатність бути носієм прав та обов'язків. Правосуб'єктність фізичних осіб є рівною та належить їм з моменту народження і до моменту смерті. Обсяг активної правосуб'єктності залежить від віку особи. Інститут представництва в англо-американській системі цивільного права відсутній, а всі можливі дефекти в активній правосуб'єктності фізичних осіб компенсуються інститутом довірчої власності.

Юридичним особам в англо-американській системі права, крім передбачених способів створення, відомий також і спрощений спо­сіб, за яким юридична особа, яка дотримується певних формальних вимог, вважається такою, що існує, навіть коли її державна реєст­рація і не відбулася.

Юридичні особи поділяються на товариства та компанії (корпо­рації). Товариства поділяються на повні (ипііпіНесі рагїпегзНір) та командитні (ИтНей рагїпегепір)1. Корпорації є аналогами това­риств із обмеженою відповідальністю та акціонерних товариств у континентальному праві. Проте, на відміну від континентальної си­стеми, вони не підлягають поділу залежно від кількості вкладів учасників (бЬагез). Згідно з доктриною правоздатність юридичних осіб спеціальна (иНга уігєз), проте на практиці фактично визнано її універсальність.

При цьому вони в Англії та СПІА не вважаються юридичними особами, проте під­лягають, як правило, обов'язковій державній реєстрації,

38