Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Цивльне право Украни акад курс ЯМ Шевченко Т..-1.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
4.2 Mб
Скачать

Глава 15. Підприємницькі товариства

Витрати, пов'язані з проведенням такої перевірки, покладаються на осіб, на вимогу яких проводиться аудиторська перевірка, якщо за­гальними зборами акціонерів не буде ухвалене рішення про інше.

Товариством з обмеженою відповідальністю є засноване одним або кількома особами товариство, статутний капітал якого поділе­ний на частки, розмір яких встановлюється статутом (ч. 1 ст. 140 ЦК України).

Учасники товариства з обмеженою відповідальністю не відповідають за його зобов'язаннями і несуть ризик збитків, пов'язаних з діяльністю товариства, у межах вартості своїх вкладів (ст. 140 ЦК України).

Учасники товариства, які не повністю внесли вклади, несуть со­лідарну відповідальність за його зобов'язаннями у межах вартості невнесеної частини вкладу кожного з учасників.

ЦК України встановлено правило, згідно з яким максимальна кількість учасників товариства з обмеженою відповідальністю вста­новлюється законом. При перевищенні цієї кількості товариство з об­меженою відповідальністю підлягає перетворенню на акціонерне то­вариство протягом одного року, а зі спливом цього строку — ліквіда­ції у судовому порядку, якщо кількість його учасників не зменшиться до встановленої межі (ч. 1. ст. 141 ЦК України).

Товариство з обмеженою відповідальністю не може мати єдиним учасником інше господарське товариство, учасником якого є одна особа.

Особа може бути учасником лише одного товариства з обмеже­ною відповідальністю, яке має одного учасника.

На відміну від Закону України «Про господарські товариства», який встановлював правила про обов'язковість укладення заснов­никами товариства установчого договору, ст. 142 ЦК України ви­значила, що тільки при необхідності визначити взаємовідносини між собою особи, які засновують товариство з обмеженою відпо­відальністю, укладають письмовий договір, що передбачає порядок заснування товариства, умови здійснення спільної діяльності щодо створення товариства, розмір статутного капіталу, частку у статут­ному капіталі кожного з учасників, строки та порядок внесення вкладів та інші умови.

Договір про заснування товариства з обмеженою відповідальніс­тю не є установчим документом. Подання цього договору при дер­жавній реєстрації товариства не є обов'язковим.

Установчим документом товариства з обмеженою відповідальніс­тю є статут.

Крім відомостей, зазначених у ст. 88 ЦК України, статут товари­ства з обмеженою відповідальністю повинен визначати умови щодо

197

Розділ II. ЦИВІЛЬНЕ ПРАВОВІДНОШЕННЯ

Глава 15. Підприємницькі товариства

розміру статутного капіталу з визначенням частки кожного учасни­ка, склад та компетенцію органів управління і порядок прийняття ними рішень, розмір і порядок формування резервного фонду, поря­док передання (переходу) часток у статутному фонді.

Статут товариства з обмеженою відповідальністю зі всіма наступ­ними змінами і доповненнями зберігається в органі, що здійснив його державну реєстрацію, і є відкритим для ознайомлення.

Статутний капітал товариства з обмеженою відповідальністю складається з вартості вкладів його учасників і визначає мінімаль­ний розмір майна товариства, який гарантує інтереси його кредито­рів. Розмір статутного капіталу товариства не може бути меншим розміру, встановленого законом (ч. 1 ст. 144 ЦК України).

Відповідно до ст. 52 Закону України «Про господарські товарист­ва» статутний фонд товариства з обмеженою відповідальністю не по­винен бути меншим за 100 мінімальних заробітних плат.

Не допускається звільнення учасника товариства з обмеженою від­повідальністю від обов'язку внесення вкладу до статутного капіталу товариства, у тому числі шляхом зарахування вимог до товариства.

Частина 3 ст. 144 ЦК України визначила більший, ніж встанов­лено Законом України «Про господарські товариства», розмір мінімальних вкладів, що мають бути внесені до статутного фонду на день його реєстрації.

До моменту державної реєстрації товариства з обмеженою відпо­відальністю, встановлює кодекс, його учасники мають сплатити не менше ніж 50 відсотків суми своїх вкладів. Стаття 52 Закону Украї­ни «Про господарські товариства» такий розмір визначала ЗО від­сотками.

Частина статутного капіталу, що залишилася несплаченою, під­лягає сплаті протягом першого року діяльності товариства, і якщо це не було зроблено, товариство повинно оголосити про зменшення свого статутного капіталу і зареєструвати відповідні зміни до стату­ту в установленому порядку або прийняти рішення про ліквідацію товариства.

Якщо після закінчення другого чи кожного наступного фінансо­вого року вартість чистих активів товариства з обмеженою відпо­відальністю виявиться меншою від статутного капіталу, товариство зобов'язане оголосити про зменшення свого статутного капіталу і зареєструвати відповідні зміни до статуту в установленому порядку, якщо учасники не прийняли рішення про внесення додаткових вкладів. Якщо вартість зазначених активів товариства стає меншою від визначеного законом мінімального розміру статутного капіталу, товариство підлягає ліквідації.

198

Вищим органом товариства з обмеженою відповідальністю є за­гальні збори його учасників.

До виключної компетенції загальних зборів учасників товарист­ва з обмеженою відповідальністю належить:

  1. визначення основних напрямів діяльності товариства з обме­ женою відповідальністю, затвердження його планів і звітів про їх виконання;

  2. внесення змін до статуту товариства, зміна розміру його ста­ тутного капіталу;

  3. створення та відкликання виконавчого органу товариства;

  4. визначення форм контролю за діяльністю виконавчого органу або створення та визначення повноважень відповідних контрольних органів;

  5. затвердження річних звітів і бухгалтерських балансів, розпо­ діл прибутку та збитків товариства;

  6. вирішення питання про придбання товариством частки учас­ ника;

  7. виключення учасника із товариства;

  8. прийняття рішення про ліквідацію товариства, призначення ліквідаційної комісії, затвердження ліквідаційного балансу.

Законом та статутом товариства до виключної компетенції загаль­них зборів може бути також віднесене вирішення інших питань.

Питання, віднесені до виключної компетенції загальних зборів учасників товариства, не можуть бути передані ними для вирішен­ня виконавчому органу товариства (ч. 4 ст. 145 ЦК України).

У товаристві з обмеженою відповідальністю створюється вико­навчий орган (колегіальний або одноособовий), який здійснює по­точне керівництво його діяльністю і є підзвітним загальним зборам його учасників. Виконавчий орган товариства може бути обраний і не зі складу учасників товариства.

Компетенція виконавчого органу товариства, порядок ухвалення ним рішень і порядок вчинення дій від імені товариства визначаю­ться кодексом, законом та установчими документами.

Порядок здійснення контролю за виконавчим органом регулю­ється ст. 146 ЦК України, згідно з якою загальні збори товариства можуть формувати органи, що здійснюють постійний контроль за фінансово-господарською діяльністю виконавчого органу.

Для здійснення контролю за фінансовою діяльністю товариства, згідно з рішенням його загальних зборів, а також в інших випад­ках, передбачених законом чи установчими документами товарист­ва, може призначатися аудиторська перевірка.

199

Розділ II. ЦИВІЛЬНЕ ПРАВОВЇДНОШЕННЯ