Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Цивльне право Украни акад курс ЯМ Шевченко Т..-1.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
4.2 Mб
Скачать

§ 4. Дії, послуги та зобов'язальні вимоги як об'єкти цивільних прав

Дії (їх результати) та послуги (як різновид дії) є об'єктами ци­вільних прав переважно у зобов'язальних правовідносинах, тобто при виникненні зобов'язань особи, що витікають з договору чи ін­шого юридичного факту. Наприклад, особа може бути зобов'язана здійснити певні дії (роботу) з будівництва споруди за договором під­ряду або надати послуги без матеріалізованого, але з корисним ре­зультатом: здійснити перевозку вантажу, надати консультацію пра­вового чи фінансового характеру, укласти угоду тощо.

Об'єктами цивільних прав виступають також вклади особи у май­но господарських товариств, зокрема товариств з обмеженою, додат-

117

Розділ II. ЦИВІЛЬНЕ ПРАВОВІДНОШЕННЯ

ковою або повною відповідальністю, кооперативів, кредитних спілок тощо. У цих випадках об'єктом права особи є не майно чи гроші в на­турі, які були нею передані цим організаціям, а право вимоги відпо­відної суми за певних умов (наприклад, при виході з числа учасників товариства). У даному випадку право вимоги розглядається як одна із складових частин майна в широкому значенні слова. Так само роз­глядаються і права користування (землею, приміщенням тощо), які також; можуть бути внеском у майно вказаних організацій.

§ 5. Нематеріальні блага як об'єкт цивільних прав

Об'єктами цивільних прав можуть виступати нематеріальні бла­га, зокрема результати творчої діяльності осіб: авторів творів літе­ратури, науки, мистецтва, відкриттів, винаходів, промислових зразків, корисних моделей, інших об'єктів права промислової влас­ності, суб'єктів суміжних прав. Правове регулювання відносин у сфері інтелектуальної власності складає досить розгалужену систе­му інститутів цивільного права, які розглядатимуться окремо.

Відповідно до ст. 200 ЦК України як об'єкт цивільних прав за­кріплюється інформація. Інформацією є документовані або публіч­но оголошені відомості про події та явища, що мали або мають місце у суспільстві, державі та навколишньому середовищі. Суб'єкт від­носин у сфері інформації може вимагати усунення порушень його права та відшкодування майнової і моральної шкоди, завданої таки­ми правопорушеннями. Порядок використання інформації та захис­ту права на неї встановлюється відповідним законодавством.

Особисті немайноеі блага фізичної особи. Відповідно до Конс­титуції України життя і здоров'я людини, її честь і гідність, недо­торканність і безпека визнаються найвищою соціальною цінністю. Особистими немайновими благами фізичної особи є життя і здоро­в'я; честь, гідність і ділова репутація; ім'я; вільний розвиток своєї особистості; свобода та особиста недоторканність; недоторканність житла; таємниця листування, телефонних розмов, телеграфної та іншої кореспонденції; сім'я; недоторканність особистого і сімейного життя; таємниця свого особистого життя; вільний вибір роду за­нять; свобода пересування, вільний вибір місця проживання; інфор­мація; свобода об'єднань; авторство; безпечне для життя і здоров'я довкілля; свобода літературної, художньої, наукової і технічної творчості, а також інші блага, що охороняються законом. У межах цивільного законодавства надається правова охорона немайновим благам особи, визначеним як об'єкти цивільних прав.

Більш детально правові відносини, які виникають щодо немате­ріальних благ, будуть розглянуті у главі підручника, присвяченій цим питанням.

118