Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Цивльне право Украни акад курс ЯМ Шевченко Т...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
3.08 Mб
Скачать

§ 2. Продаж товарів у кредит

Одним із видів оплати товару є їх продаж у кредит. Відповідно до ст. 694 ЦК України договором купівлі-продажу може бути передба­чений продаж товару в кредит з відстроченням або з розстроченням платежу.

Товар продається в кредит за цінами, що діють на день продажу, а зміна ціни на товар, проданий у кредит, не є підставою для прове­дення перерахунку, якщо інше не встановлено договором або законом.

Якщо покупець прострочив оплату товару, проданого в кредит, продавець має право вимагати повернення неоплаченого товару. У разі, коли покупець прострочив оплату товару, на прострочену суму нараховуються відсотки, які можуть встановлюватися зако­ном або договором від дня, коли товар мав бути оплачений, до дня його фактичної оплати.

Договором купівлі-продажу може бути передбачений обов'язок покупця сплачувати відсотки на суму, що відповідає ціні товару, проданого в кредит, починаючи від дня передання товару продавцем.

З моменту передання товару, проданого в кредит, і до його опла­ти продавцю належить право застави на цей товар.

Договором про продаж товару в кредит може бути передбачено оплату товару з розстроченням платежу.

Істотними умовами договору про продаж товару в кредит з умо­вою про розстрочення платежу є ціна товару, порядок, строки і роз­міри платежів.

Якщо покупець не здійснив у встановлений договором строк чер­гового платежу за проданий з розстроченням платежу і переданий йому товар, продавець має право відмовитися від договору і вимага­ти повернення проданого товару.

м

§ 3. Роздрібна купівля-продаж

Договором роздрібної купівлі-продажу є договір, за яким прода­вець, який здійснює підприємницьку діяльність з продажу товару,

21

Розділ І. ЗОБОВ'ЯЗАЛЬНЕ ПРАВО

Глава 1. Договір купівлі-продажу

зобов'язується передати покупцеві товар, що звичайно признача­ється для особистого, домашнього або іншого використання, не по­в'язаного з підприємницькою діяльністю, а покупець зобов'язуєть­ся прийняти товар і оплатити його. У ЦК України договір роздріб­ної торгівлі регулюється статтями 698—711.

До договорів роздрібної купівлі-продажу з участю покупця — фізичної особи, не врегульованих ЦК України, застосовується зако­нодавство про захист прав споживачів. Зокрема, це Закон України «Про захист прав споживачів*, що регулює відносини між спожива­чами товарів (робіт, послуг) і виробниками, виконавцями, продав­цями в умовах різних форм власності, встановлює права споживачів та визначає механізм реалізації державного захисту їхніх прав.

Договір роздрібної купівлі-продажу є публічним. Відповідно до ст. 699 ЦК України пропозиція товару, зроблена в рекламі, катало­гах, а також інших описах товару, звернених до невизначеного кола осіб, є публічною пропозицією укласти договір, якщо вона містить усі істотні умови договору.

Відповідно до ст. 700 ЦК України продавець зобов'язаний надати покупцеві необхідну і достовірну Інформацію про товар, що пропо­нується до продажу. Інформація має відповідати вимогам закону та правилам роздрібної торгівлі щодо її змісту і способів надання, а по­купець має право до укладення договору купівлі-продажу оглянути товар, вимагати проведення в його присутності перевірки властиво­стей товару або демонстрації користування товаром, якщо це не ви­ключено характером товару і не суперечить правилам роздрібної торгівлі.

Якщо покупцеві не надано можливості негайно одержати повну і достовірну інформацію про товар у місці його продажу, він має пра­во вимагати відшкодування збитків, завданих необґрунтованим ухиленням від укладення договору, а якщо договір укладено, — в розумний строк відмовитися від договору, вимагати повернення сплаченої за товар грошової суми і відшкодування збитків, а також моральної шкоди.

Продавець, який не надав покупцеві можливості одержати повну і достовірну інформацію про товар, несе відповідальність за недо­ліки товару, що виникли після передання його покупцеві, якщо по­купець доведе, що вони виникли у зв'язку з відсутністю у нього та­кої інформації.

Відповідно до ст. 18 Закону України «Про захист прав спожива­чів» споживач має право на одержання необхідної, доступної, досто­вірної та своєчасної інформації про товари (роботи, послуги), що за­безпечує можливість їх свідомого і компетентного вибору. Інформа-

22

дія повинна бути надана споживачеві до придбання ним товару чи замовлення роботи (послуги).

Інформація про товари (роботи, послуги) повинна містити: назву товару; зазначення нормативних документів, вимогам яких повинні відповідати вітчизняні товари (роботи, послуги); дані про основні властивості товарів (робіт, послуг), а щодо продуктів харчування — про склад (включаючи перелік використаної у процесі їх виготов­лення сировини, в тому числі харчових добавок), номінальну кіль­кість (масу, об'єм тощо), харчову та енергетичну цінність, умови ви­користання та застереження щодо вживання їх окремими катего­ріями споживачів, а також іншу інформацію, що поширюється на конкретний продукт; відомості про вміст шкідливих для здоров'я речовин порівняно з вимогами нормативно-правових актів та нор­мативних документів і протипоказання щодо застосування; познач­ку про застосування генної інженерії під час виготовлення товарів; дані про ціну (тариф), умови та правила придбання товарів (вико­нання робіт, надання послуг); дату виготовлення; відомості про умо­ви зберігання; гарантійні зобов'язання виробника (виконавця); пра­вила та умови ефективного і безпечного використання товарів (ро­біт, послуг); термін придатності (служби) товарів (робіт, послуг), відомості про необхідні дії споживача після його закінчення, а та­кож про можливі наслідки у разі невиконання цих дій; найменуван­ня та адресу виробника (виконавця, продавця) і підприємства, яке здійснює його функції щодо прийняття претензій від споживача, а також проводить ремонт і технічне обслуговування.

Продукти харчування, упаковані або розфасовані в Україні, по­винні забезпечуватись інформацією про місце їх походження.

Сторони можуть укласти договір купівлі-продажу з умовою про прийняття покупцем товару у строк, встановлений договором, і про­тягом цього строку товар не може бути проданий продавцем іншому покупцеві.

Якщо покупець не з'явився або не вчинив інших необхідних дій для прийняття товару в установлений строк, вважається, що поку­пець відмовився від договору, якщо інше не встановлено договором.

Додаткові витрати продавця на забезпечення передання товару покупцеві у встановлений строк включаються в ціну товару, якщо ін­ше не встановлено договором або актами цивільного законодавства.

Сторони можуть укласти договір купівлі-продажу товару на під­ставі ознайомлення покупця зі зразком товару (за описом, каталогом тощо). Цей договір є виконаним з моменту доставки товару у місце, встановлене договором, а якщо місце передання товару не встановле­не договором, — з моменту доставки товару за місцем проживання

23

Розділ І. ЗОБОВ'ЯЗАЛЬНЕ ПРАВО

фізичної особи — покупця або місцезнаходженням юридичної осо­би — покупця, якщо інше не встановлено договором або законом.

Покупець до передання товару має право відмовитися від догово­ру за умови відшкодування продавцеві витрат, пов'язаних із вчи­ненням дій щодо виконання договору.

На сьогодні з'явилися більш сучасні способи продажу товарів, до яких, зокрема, належить продаж товарів з використанням автома­тів. Такий продаж товарів пов'язаний з тим, що покупець не має безпосереднього контакту з продавцем. Відповідно до ст. 703 ЦК України, якщо продаж товару здійснюється з використанням авто­матів, володілець автоматів зобов'язаний довести до покупців ін­формацію про продавця товару розміщенням на автоматі або надан­ням іншим чином покупцям відомостей про найменування продав­ця, його місцезнаходження, режим роботи, а також про дії, які необхідно вчинити покупцеві для одержання товару.

Договір роздрібної купівлі-продажу з використанням автоматів вважається укладеним з моменту вчинення покупцем дій, необхід­них для одержання товару. Ці дії, як правило, полягають, наприк­лад, в оплаті товару.

Якщо покупцеві не надається оплачений товар, продавець пови­нен на вимогу покупця негайно надати покупцеві товар або повер­нути сплачену ним грошову суму.

У разі, коли автомат використовується для розміну грошей, при­дбання платіжних засобів або обміну валюти, застосовуються поло­ження про роздрібну купівлю-продаж, якщо інше не випливає із су­ті зобов'язання.

Сторони договору роздрібної купівлі-продажу можуть домовитися про доставку товару покупцеві. Відповідно до ст. 704 ЦК України продавець зобов'язаний в установлений договором строк доставити товар за місцем, указаним покупцем, а якщо місце передання товару покупцем не вказане, — за місцем проживання фізичної особи — по­купця або місцезнаходженням юридичної особи — покупця.

Договір роздрібної купівлі-продажу вважається виконаним з моменту вручення товару покупцеві, а у разі його відсутності — особі, яка пред'явила квитанцію або інший документ, що засвідчує укладення договору або оформлення доставки товару, якщо інше не встановлено договором, актами цивільного законодавства або не випливає із суті зобов'язання.

Якщо договором не встановлений строк доставки товару для вру­чення його покупцеві, товар має бути доставлений у розумний строк після одержання вимоги покупця.

Покупець зобов'язаний оплатити товар за ціною, оголошеною продавцем у момент укладення договору, якщо інше не встановлено законом або не випливає із суті зобов'язання.

24