Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Цивльне право Украни акад курс ЯМ Шевченко Т...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
3.08 Mб
Скачать

§ 2. Поняття ведення чужих справ без доручення за сучасним українським законодавством

Найбільш повне врегулювання цей правовий інститут дістав ли­ше у новому ЦК України, а саме в главі 79 «Вчинення дій у майно­вих інтересах іншої особи без її доручення».

Зобов'язання, про які йдеться у цій главі, виникають із здійсню­ваних особою дій, і хоча в главі вживається термін «дії*, не виникає сумнівів у тому, що навіть за відсутності з цього приводу спеціаль­ної вказівки мається на увазі і діяльність, і певні дії, і навіть одно­разова дія, здійснена у чужому інтересі. Отже, пе^оііогит £ез£іо охоплює здійснення гестором як фактичних, так і юридичних дій. Особою, яка діє в чужому інтересі, наприклад, може стати як особа, яка здійснила всі необхідні дії для врятування чужого обладнання від загрози небезпеки сама, так і та, яка залучила для цієї мети спе­ціалізовану організацію, уклавши з нею підрядний договір.

Метою цього інституту є, по-перше, надання захисту тій особі, яка здійснює дії в чужому інтересі, по-друге, особи, в інтересах якої

1 Боброва Д. В. Зобов'язання із дій, вчинених особою без відповідних повноважень / Цивільне право України: Підручник. — Книга 2 / За ред. О. В. Дзери, Н. С. Куз-нєцової. — К.: Юрінком Інтер, 2002. — С. 567.

312

Глава 28. Вчинення дій у майнових інтересах іншої особи ...

м ають здійснюватися відповідні дії, оскільки особливістю даних зо­бов'язань є те, що вони породжуються несанкціонованим втручан­ням у чужу сферу1.

У науковій літературі вказується, що концептуальним підґрун­тям правового регулювання добровільної діяльності в інтересах ін­шої особи в Україні є комплекс конституційних норм (статті 13, 22, ЗО, 41, 64 Конституції України), які визначають головні засади зо­бов'язань, що виникають з ведення чужих справ без доручення2. Зо­крема, ст. ЗО Конституції України зазначає, що у невідкладних ви­падках, пов'язаних із врятуванням життя людей та майна чи з без­посереднім переслідуванням осіб, які підозрюються у вчиненні злочину, можливий інший, встановлений законом, порядок про­никнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду й обшуку.

Право на вчинення дій у майнових інтересах іншої особи без Ті доручення. У ст. 1158 ЦК України зазначається: якщо майновим інтересам іншої особи загрожує небезпека настання невигідних для неї майнових наслідків, особа має право без доручення вчинити дії, спрямовані на їх попередження, усунення або зменшення.

Логічним продовженням позадоговірних зобов'язань, що вини­кають із вчинення дій у майнових інтересах іншої особи без її дору­чення, є їх трансформація в передбачене ЦК України договірне зо­бов'язання. Така трансформація можлива, зокрема, тому, що зміст цього зобов'язання є близьким або навіть збігається зі змістом ряду договорів, і перш за все — договору доручення3. У зазначеній статті наголошується, що особа, яка вчинила дії у майнових інтересах Ін­шої особи без її доручення, зобов'язана при першій нагоді повідоми­ти її про свої дії. Якщо ці дії будуть схвалені іншою особою, надалі до відносин сторін застосовуються положення про відповідний дого­вір.

У тому разі, якщо особа, яка розпочала дії у майнових інтересах іншої особи без її доручення, не має можливості повідомити про свої дії цю особу, вона зобов'язана вжити усіх залежних від неї заходів Щодо попередження, усунення або зменшення невигідних майнових наслідків для іншої особи. Особа, яка вчиняє дії у майнових ін­тересах іншої особи без її доручення, зобов'язана взяти на себе всі обов'язки, пов'язані із вчиненням цих дій, зокрема обов'язки щодо вчинених правочинів.

Брагинский М. И., Витрянский В. В. Договорное право. Книга третья: Договори о вьіполнении работ и оказании услуг. — М.: Статут, 2002. — С. 375. Зубар В. М. Зобов'язання, що виникають з ведення чужих справ без доручення / 3 Автореф. дис. ... канд. юрид. наук. — К.: ІДП НАНУ, 2001. — С. 3. Ярагинский М. И., Витрянский В. В. Цит. праця.

313

Розділ II. ЗОБОВ'ЯЗАННЯ З ОДНОСТОРОННІХ ДІЙ

Особа, яка вчинила дії в інтересах іншої особи без її доручення, зобов'язана негайно після закінчення цих дій надати особі, в майно­вих інтересах якої були вчинені дії, звіт про ці дії і передати їй усе, що при цьому було одержано.

Наслідками здійснення угоди в чужому інтересі для особи, яка діяла в майнових інтересах іншої особи без її доручення, є відшко­дування витрат, понесених нею у зв'язку із вчиненням дій у майно­вих інтересах іншої особи. Слід зауважити, що право вимагати від останньої відшкодування фактично зроблених витрат виникає лише у тому разі, якщо вони були виправдані обставинами, за яких були вчинені дії (ст. 1160 ЦК України).

Якщо особа, яка вчинила дії у майнових інтересах іншої особи без її доручення, при першій нагоді не повідомила цю особу про свої дії, вона не має права вимагати відшкодування зроблених витрат.

Рекомендована література:

Боброва Д. Недоговірні зобов'язання у проекті Цивільного кодексу України // Українське право. — 1997. — № 1. — С. 93-100. Гамбаров Ю. С. Добровольная и безвозмездная деятельность в чужом интересе. — Вьш. 2. — М., 1880. — 160 с.

Рясенцев В. А. Обязательства из так назьіваемого неосновательного обо-гащения в советском гражданском праве // Ученьїе записки Московс-кого ун-та, трудьі юр. фак-та: Кн. 3. — 1949. — Вьіп. 144. — 97 с. Рясенцев В. А. Ведение чужого дела без поручения в условиях Отечест-венной войньї // Социалистическая законность. — 1944. — № 2. — С. 73-85.

Рясенцев В. А. Деятельность от имени другого лица без полномочия // Ученьїе записки ВЮЗИ. — Вьш. 5. — М., 1958. — С. 67-82. Стависский П. Р. Возмещение вреда при спасании социалистического имущества, жизни и здоровья граждан. — М.: Юрид. лит., 1974. — 128 с.

Харитонов Е. О. Категория обязательств в римском частном праве // Юридический вестник. — 1997. — Хе 1. — С. 20-29. Харитонов Е. О. Обязательства, возникающие из ведення дел без пору­чения в советском гражданском праве: Дис. ... канд. юрид. наук. — Одесса, 1980. — 203 с.

Харитонов Є. О. Рецепція римського приватного права. — Одеса: АТ Бахва, 1997. — 281 с.

Суханов Е. А. Действие в чужом интересе без поручения (глава 50) // Гражданский кодекс Российской Федерации. — Ч. 2. Текст, коммента-рии, алфавитно-предметньїй указатель / Под ред. О. М. Козьірь, А. Л. Маковского, С. А. Хохлова. — М., 1996. — С. 511-517.

314