Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Цивльне право Украни акад курс ЯМ Шевченко Т...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
3.08 Mб
Скачать

Глава 2

Договір поставки. Договір контрактації сільськогосподарської продукції.

Договір постачання енергетичними та іншими ресурсами через приєднану мережу

"^ § 1. Договір поставки

За договором поставки продавець (постачальник), який здійснює підприємницьку діяльність, зобов'язується передати у встановле­ний строк (строки) товар у власність покупця для використання йо­го у підприємницькій діяльності або в інших цілях, не пов'язаних з особистим, сімейним, домашнім або іншим подібним використан­ням, а покупець зобов'язується прийняти товар і сплатити за нього певну грошову суму.

Згідно зі ст. 712 ЦК України до договору поставки застосову­ються загальні положення про купівлю-продаж, якщо інше не встановлено договором, законом або не випливає з характеру від­носин сторін.

Сторонами договору поставки є постачальник і покупець, які здійснюють підприємницьку діяльність. Відповідно до ст. 1 Закону України «Про підприємництво* підприємницькою діяльністю є без­посередня, систематична, створена на власний ризик діяльність з виробництва продукції, виконання робіт, надання послуг з метою отримання прибутку. Суб'єктами підприємницької діяльності мо­жуть бути громадяни України, інших держав, не обмежені законом у правоздатності або дієздатності, юридичні особи усіх форм влас­ності, а також об'єднання.

29

Розділ І. ЗОБОВ'ЯЗАЛЬНЕ ПРАВО

Глава 2. Договір поставки. Договір контрактації ...

Предметом (об'єктом) договору поставки є товар, призначений для підприємницької діяльності або інших цілей, не пов'язаних з особистим, сімейним, домашнім та іншим споживанням. Зокрема, це продукція, призначена для виробничого споживання (обладнан­ня, матеріали тощо).

Договір поставки є нонсенсуальним, двостороннім і оплатним. Як і будь-який інший консенсуальний договір, він вважається укладеним з моменту досягнення сторонами згоди щодо істотних умов. Цей договір є двостороннім, бо права та відповідні обов'язки виникають для обох сторін договору. Оплатний характер цього дого­вору полягає в тому, що одержану від постачальника продукцію по­купець оплачує за погодженими цінами.

Законом можуть бути передбачені особливості регулювання укла­дення та виконання договорів поставки, у тому числі договору поставки товару для державних" потреб, {ст. 712 ЦК України). Так, у сфері поставок діє міждержавна Угода про загальні умови поставок товарів між організаціями держав-учасниць Співдружності незалеж­них держав від 20 березня ^992 рГГ що-поширюється "на відносини між суб'єктами господарювання (незалежно від форм власності) дер­жав-учасниць СНД за міждержавними економічними зв'язками.

Загальні правові та економічні засади формування, розміщення і виконання на договірній основі замовлень на поставку товарів для задоволення державних потреб регулює Закон України «Про постав­ки продукції для державних потреб»1.

Державний контракт укладається замовником від імені держа­ви, а Кабінет Міністрів України виступає гарантом виконання з бо­ку держави умов контракту. Державне замовлення формується Ка­бінетом Міністрів України, міністерствами, відомствами та іншими центральними органами виконавчої влади, які визначаються і за­тверджуються Кабінетом Міністрів України.

Формування державних замовлень для забезпечення виконання регіональних цільових програм поставки продукції для регіональ­них потреб здійснюється урядом Автономної Республіки Крим, об­ласними, Київською та Севастопольською міськими державними адміністраціями. Ці органи визначають потреби у продукції для за­безпечення регіональних цільових програм, одночасно виступають як державні замовники і не мають права передавати іншим устано­вам і організаціям здійснення функції державних замовників. Ка­бінет Міністрів України може визначати державними замовниками й інші державні організації чи установи та уповноважувати їх укла­дати державні контракти з виконавцями державного замовлення.

ВВР. — 1996. — № 3. — Ст. 9.

зо

Вибір виконавця державного замовлення здійснюється проведен­ням торгів (тендерів)1. Рішення щодо проведення торгів приймаєть­ся замовником торгів на підставі відповідного рішення щодо ви­ділення необхідних коштів або позитивного попереднього рішення Валютно-кредитної ради щодо доцільності надання гарантії Кабінету Міністрів України за іноземними кредитами, що залучаються з ме­тою фінансування державних замовлень. За дорученням замовника торгів організація та проведення їх можуть здійснюватися спеціа­лізованими організаціями. Порядок проведення торгів залежить від вартості закупівлі товарів. Так, при закупівлі товарів, вартість яких дорівнює або перевищує суму, еквівалентну 100 тис. доларів США, замовник торгів створює тендерний комітет, до складу якого входять представники замовника торгів, відповідних міністерств, інших центральних органів виконавчої влади. Якщо вартість заку­півель становить від 70 тис. гривень до суми, еквівалентної 100 тис. доларів США, замовник створює комісію у складі лише представни­ків замовників, а якщо очікувана вартість закупівель становить від 10 до 70 тис. гривень — процедури торгів здійснює відповідний функціональний підрозділ.

Для державних підприємств, установ та організацій, акціонер­них товариств, у статутному фонді яких контрольний пакет акцій належить державі, орендним підприємствам, заснованим на дер­жавній власності, а також суб'єктів господарської діяльності всіх форм власності — монополістів на відповідному ринку продукції виконання державного замовлення є обов'язковим.

Міністерства і відомства, інші центральні органи, які формують державне замовлення і координують роботу державних замовників щодо розміщення поставок продукції для державних потреб, дово­дять до державних замовників збалансовані з фінансовими ресурса­ми обсяги поставок продукції для укладення державних контрактів з виконавцями державного замовлення. Отже, до моменту доведен­ня таких обсягів продукції у державного замовника відсутні правові підстави вимагати укладення державного контракту з виконавцями державного замовлення, які забезпечують себе матеріально-техніч­ними ресурсами самостійно через укладення договорів з підприємс-твами-постачальниками, постачальницько-збутовими та посередни­цькими організаціями. Для підприємств, організацій-постачальни­ків найважливіших видів матеріально-технічних ресурсів Кабінет Міністрів України може встановлювати спеціальні квоти (державне

Положення «Про порядок організації та проведення торгів (тендерів) у сфері дер­жавних закупівель товарів (робіт, послуг)», затверджене постановою Кабінету Міністрів України від 28 червня 1997 р. № 694; Лист Вищого арбітражного суду України від 12 березня 1996 р. № 01-8/110.

31

Розділ І. ЗОБОВ'ЯЗАЛЬНЕ ПРАВО ...