Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Цивльне право Украни акад курс ЯМ Шевченко Т...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
3.08 Mб
Скачать

§ 2. Підряд на проектні та пошукові роботи

Договір підряду на проектні та пошукові роботи є різновидом підрядних договорів, і на нього в цілому розповсюджуються норми законодавства, що регулюють підряд, якщо інше не встановлено окремими законодавчими актами.

Договір підряду на проведення проектних та пошукових робіт відповідно до ст. 887 ЦК України є договором, за яким підрядник зобов'язується розробити за завданням замовника проектну або ін­шу технічну документацію та (або) виконати пошукові роботи, а за­мовник зобов'язується прийняти та оплатити їх.

До проектних робіт для будівництва належать роботи зі складан­ня схем та інших матеріалів щодо розвитку й розміщення галузей економіки та промисловості, техніко-економічних обґрунтувань про­ектування й будівництва підприємств (споруд), з експериментально­го проектування, вивчення та узагальнення вітчизняного й зарубіж­ного досвіду проектування та будівництва, з розробки нових норма­тивних документів і державних стандартів з проектування, будівництва, архітектури, кошторисних нормативів, схем генераль­них планів промислових вузлів; зі складання схем і проектів район­ного планування, проектів планування та забудови міст, селищ місь-

112

8 4-149

113

Розділ І. ЗОБОВ'ЯЗАЛЬНЕ ПРАВО ...

кого типу, сільських населених пунктів, роботи з проектування для впровадження у виробництво прогресивних технологічних процесів.

Проектною документацією визнаються затверджені текстові та графічні матеріали, якими визначаються містобудівні, об'ємно-пла­нувальні, архітектурні, конструктивні, технічні, технологічні ви­рішення, а також кошториси об'єктів будівництва.

За договором підряду на проведення проектних та пошукових ро­біт замовник зобов'язаний передати підрядникові завдання на про­ектування, а також інші вихідні дані, необхідні для складання про­ектно-кошторисної документації. Завдання на проектування може бути підготовлене за дорученням замовника підрядником. У цьому разі завдання стає обов'язковим для сторін з моменту його затвер­дження замовником.

Підрядник зобов'язаний додержувати вимог, що містяться у за­вданні та інших вихідних даних для проектування та виконання по­шукових робіт, і має право відступити від них лише за згодою замо­вника.

З огляду на специфічний характер робіт за даним видом договору кодексом досить детально визначені обов'язки сторін договору.

Так, відповідно до ст. 889 ЦК України, якщо інше не встановле­но договором підряду на проведення проектних та пошукових робіт, замовник зобов'язаний:

1) сплатити підрядникові встановлену ціну після завершення усіх робіт чи сплатити її частинами після завершення окремих етапів робіт або в іншому порядку, встановленому договором або законом;

2) використовувати проектно-кошторисну документацію, одержану від підрядника, лише для цілей, встановлених догово­ ром, не передавати проектно-кошторисну документацію іншим особам і не розголошувати дані, що містяться у ній, без згоди підрядника;

                  1. надавати послуги підрядникові у виконанні проектних і пошу­ кових робіт в обсязі та на умовах, встановлених договором;

                  1. брати участь разом із підрядником у погодженні готової про­ ектно-кошторисної документації з уповноваженими органами дер­ жавної влади та органами місцевого самоврядування;

                  1. відшкодувати підрядникові додаткові витрати, пов'язані зі зміною вихідних даних для проектних та пошукових робіт внас­ лідок обставин, що не залежать від підрядника;

                  1. залучити підрядника до участі у справі за позовом, пред'явле­ ним до замовника іншою особою у зв'язку з недоліками складеної проектної документації або виконаних пошукових робіт.

114