Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Цивльне право Украни акад курс ЯМ Шевченко Т...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
3.08 Mб
Скачать

Глава 7. Договір найму (оренди)

Річ, передана у найм, може бути застрахована (ст. 771 ЦК Украї­ни). У разі передання у найм речі, що була застрахована наймодав-цем, договір страхування не припиняє чинності.

Договором або законом може бути встановлений обов'язок наймача укласти договір страхування речі, що передана у найм.

Страхування є обов'язковим у випадку оренди державного та ко­мунального майна (ст. 10 Закону України «Про оренду державного та комунального майна»).

Ряд обов'язків за договором майнового найму покладається на наймача. Так, наприклад, ризик випадкового знищення або пошко­дження майна несе наймач, який затримав повернення речі наймо-давцеві (ст. 772 ЦК України).

За загальним правилом наймач зобов'язаний користуватися річ­чю відповідно до її призначення та умов договору. Якщо наймач ко­ристується річчю, переданою йому у найм, не за її призначенням або з порушенням умов договору найму, наймодавець має право ви­магати розірвання договору та відшкодування збитків.

Наймач має право змінювати стан речі, переданої йому у найм, лише за згодою наимодавця (ст. 773 ЦК України).

Окремо врегульовуються питання права власності на плоди, про­дукцію, доходи, одержані від користування річчю, переданою у найм. Так, відповідно до ст. 775 ЦК України право власності на пло­ди, продукцію, доходи, одержані наймачем внаслідок користування найманою річчю, належать наймачу.

Користуючись найнятим майном, наймач може проводити ті чи інші його поліпшення. Зокрема, поточний ремонт речі, переданої у найм, провадиться наймачем за його рахунок, якщо інше не вста­новлено договором або законом.

Що стосується капітального ремонту речі, переданої у найм, то він провадиться наймодавцем за його рахунок, якщо інше не вста­новлено договором або законом (ст. 776 ЦК України).

Капітальний ремонт провадиться у строк, встановлений догово­ром. Якщо строк не встановлений договором або ремонт виклика­ний невідкладною потребою, капітальний ремонт має бути проведе­ний у розумний строк.

Якщо наймодавець не провів капітального ремонту речі, що пе­решкоджає її використанню відповідно до призначення та умов до­говору, наймач має право:

                  1. відремонтувати річ, зарахувавши вартість ремонту в рахунок плати за користування річчю, або вимагати відшкодування вартості ремонту;

                  1. вимагати розірвання договору та відшкодування збитків.

62

Наймач має переважні права перед іншими особами, а саме:

                  1. у разі належного виконання своїх обов'язків за договором най­ му, після спливу строку договору має переважне право перед інши­ ми особами на укладення договору найму на новий строк, повідо­ мивши про свої наміри наимодавця до спливу строку договору най­ му у строк, встановлений договором, а якщо він не встановлений договором, — у розумний строк. Умови договору найму на новий строк встановлюються за домовленістю сторін. У разі недосягнення домовленості щодо плати та інших умов договору переважне право наймача на укладення договору припиняється;

                  1. у разі продажу речі, переданої у найм, має переважне право перед іншими особами на її придбання.

У разі порушення цих прав наймодавцем наймач має право звер­нутися до суду за їх захистом.

Наймач може поліпшити річ, яка є предметом договору найму, лише за згодою наимодавця (ст. 778 ЦК України).

Якщо поліпшення можуть бути відокремлені від речі без її по­шкодження, наймач має право на їх вилучення.

Якщо поліпшення речі зроблено за згодою наимодавця, наймач має право на відшкодування вартості необхідних витрат або на зара­хування їх вартості у рахунок плати за користування річчю.

Якщо внаслідок поліппіення, зробленого за згодою наимодавця, створена нова річ, наймач стає її співвласником. Частка наймача у праві власності відповідає вартості його витрат на поліпшення речі, якщо інше не встановлено договором або законом.

Якщо наймач без згоди наимодавця зробив поліпшення, які не можна відокремити без шкоди для речі, він не має права на відшко­дування їх вартості.

Наслідком погіршення речі, переданої у найм, є зобов'язання наймача усунути погіршення речі, які сталися з його вини (ст. 779 ЦК України).

У разі неможливості відновлення речі наймодавець має право ви­магати відшкодування завданих йому збитків.

Наймач не відповідає за погіршення речі, якщо це сталося внас­лідок нормального її зношення або упущень наимодавця.

Відповідальність за шкоду, що завдана у зв'язку з користу­ванням річчю, переданою у найм. Шкода, завдана третім особам у зв'язку з користуванням річчю, переданою у найм, відшкодову­ється наймачем на загальних підставах (ст. 780 ЦК України).

Шкода, завдана у зв'язку з користуванням річчю, відшкодову­ється наймодавцем, якщо буде встановлено, що це сталося внас­лідок особливих властивостей або недоліків речі, про наявність

63

Розділ І. ЗОБОВ'ЯЗАЛЬНЕ ПРАВО ...