Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Цивльне право Украни акад курс ЯМ Шевченко Т...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
3.08 Mб
Скачать

Глава 11. Договір підряду

Відповідальність за шкоду, завдану у зв'язку з користуван­ням річчю, переданою у позичку. Як і в договорі майнового найму (оренди), за договором позички шкода, завдана третім особам у зв'язку з користуванням річчю, переданою у позичку, відшкодову­ється користувачем на загальних підставах.

Відповідальність за шкоду, завдану у зв'язку з користуванням предметом позички, може бути покладена і на позичкодавця за умо­ви, якщо буде встановлено, що це сталося внаслідок особливих вла­стивостей або недоліків речі, про наявність яких користувач не був попереджений позичкодавцем і про які він не знав і не міг знати.

При цьому будь-які умови договору щодо звільнення позичкодав­ця від вказаної відповідальності є нікчемними (ст. 780 ЦК України).

Одностороннє розірвання договору позички. Договір позички, укладений за консенсуальною конструкцією, може бути розірваний за вимогою користувача у випадку, якщо позичкодавець не виконає обов'язку передати річ у користування, в цьому разі користувач та­кож має право на відшкодування завданих збитків (ст. 830 ЦК України).

Незважаючи на конструкцію договору позички, він може бути у будь-який час до спливу строку договору розірваний користувачем через повернення речі. Якщо річ потребує особливого догляду або зберігання, користувач зобов'язаний повідомити позичкодавця про відмову від договору (позички) не пізніше ніж за сім днів до повер­нення речі (ст. 834 ЦК України).

Позичкодавець має право вимагати розірвання договору і повер­нення речі у разі, якщо:

                  1. у зв'язку з непередбаченими обставинами річ стала потрібною йому самому;

                  1. користування річчю не відповідає її призначенню та умовам договору;

                  1. річ самочинно передана користувачем у користування іншій особі;

                  1. внаслідок недбалого поводження з річчю вона може бути зни­ щена або пошкоджена.

Особа, яка стала власником речі, переданої у користування, має право вимагати розірвання договору, який укладено без визначен­ня строку. Про розірвання договору користувач має бути повідом­лений заздалегідь, у строк, що відповідає меті позички (ст. 834 ЦК України).

Договором позички можуть бути встановлені й інші підстави для розірвання договору позички (ст. 651 ЦК України).

90

Припинення договору позички. На відміну від правових наслід­ків зміни суб'єктного складу з боку позичкодавця, договір позички припиняється у разі смерті фізичної особи або ліквідації юридичної особи, якій річ було передано в користування, якщо інше не встано­влено договором (ст. 835 ЦК України).

Правові наслідки неповернення речі після закінчення стро­ку користування нею. Якщо після припинення договору позички користувач не повертає річ, позичкодавець має право вимагати її примусового повернення, а також відшкодування завданих збит­ків (ст. 836 ЦК України).

Рекомендована література:

Брагинский М. И., Витрянский В. В. Договорное право. — М.: Статут,

2000.

Зинчук 9. А. Договор имущественного найма и безвозмездного пользова-

ния имуществом. Аренда нежильїх помещений в торговле и обществен-

ном питаний. — М., 1969.

Иоффе О. С. Обязательственное право. — М., 1975.

Иоффе О. С. Договора в социалистическом хозяйстве. — М., 1964.

Гражданское право: Учебник // Под ред. А. II. Сергеева, Ю. К. Толсто-

го. — М.: Проспект, 1997. — Т. 2.

Глава 11 <^ Договір підряду