Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Цивльне право Украни акад курс ЯМ Шевченко Т...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
3.08 Mб
Скачать

Глава 21. Зобов'язання щодо здійснення фінансових послуг

Крім закону, розрахунки із застосуванням чеків у гривнях регу­люються Інструкцією про безготівкові розрахунки в Україні у на­ціональній валюті, затвердженою постановою Правління Націо­нального банку України від 29 березня 2001 р. № 135, а розрахунки із застосуванням чеків в іноземній валюті — Положенням про поря­док здійснення операцій з чеками в іноземній валюті на території України, затвердженим постановою Правління Національного бан­ку України від 29 грудня 2000 р. № 520і.

Відповідно до вказаних банківських правил на території України розрахунки між резидентами за допомогою чеків в іноземній валюті забороняються.

Використання чеків в іноземній валюті при розрахунках за зов­нішньоекономічними операціями суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності України дозволяється у разі, якщо:

                  1. у зовнішньоекономічному договорі зазначено, що чек випису­ ється нерезидентом на резидента, які є сторонами договору;

                  1. чек виписаний нерезидентом для сплати за товар або для вико­ ристання його як застави згідно з чинним законодавством України або гарантії забезпечення виконання зобов'язань перед резидентом. У чеку або супровідному додатку до нього має зазначатися призна­ чення платежу;

                  1. нерезидентом-чекодавцем є банк, держава (в особі уповнова­ женого державного органу), міжнародна організація, корпорація, страхова компанія. Чекодавці мають міжнародний довгостроковий кредитний рейтинг, підтверджений у бюлетені провідних рейтинго- вих агенцій світу (КіїсЬ, Зіапсіагої & Роог'з, Моосіу'з, Тпотеоп Вапк М^аісп), який на дату складання чека належить до групи «інвестиційний клас» (іпуєзішєпі §га<1е).

Зазначені правила не розповсюджуються на чеки, виписані не­резидентом на резидента, який є представником у справах інтелек­туальної власності (патентним повіреним).

Діючи в Україні, банківські правила, на відміну від країн, що уніфікували своє чекове законодавство на підставі Женевської че­кової Конвенції 1931 р., передбачають використання в Україні ли­ше іменних чеків. Відповідно до цього використання платниками в Україні чеків на пред'явника та ордерних чеків заборонено. Банків­ські правила України також не передбачають участі у чекових пра­вовідносинах індосантів та авалістів. Разом з тим, як і норми вказа­ної Конвенції, банківські правила України передбачають, що чек не може бути акцептований, тобто напис на чеку про акцепт вважаєть­ся недійсним, а будь-яке зазначення про відсотки, що міститься на

Офіційний вісник України. — 2001. — № 8. — Ст. 329.

267

Розділ І. ЗОБОВ'ЯЗАЛЬНЕ ПРАВО ...

чеку, вважається недійсним і не приймається банком (установою) до виконання.

Форма чеків та порядок їх заповнення встановлюються законом та банківськими правилами, відповідно до яких чеки в Україні ви­готовляються на замовлення банку Банкнотно-монетним двором Національного банку чи іншим спеціалізованим підприємством на спеціальному папері з дотриманням усіх обов'язкових вимог, пе­редбачених банківськими правилами за зразком, затвердженим На­ціональним банком України.

Чеки брошуруються у чекові книжки по 10, 20, 25 аркушів та є бланками суворого обліку. Строк дії чекової книжки в Україні ста­новить один рік, а строк розрахункового чека, що видається фізич­ній особі для одноразового розрахунку, — три місяці (без урахуван­ня дня їх оформлення). Чеки, виписані після зазначеного строку, вважаються недійсними і до оплати не приймаються.

Чек має містити всі реквізити, передбачені банківськими прави­лами. У разі, коли у чеку відсутній будь-який з його реквізитів або до якого внесені виправлення, такі чеки є недійсними і банками не виконуються. Чек підписується чекодавцем. На відміну від платіж­них доручень, чек юридичних осіб підписується однією посадовою особою, яка має право від імені юридичної особи підписувати розра­хункові документи, та скріплюється печаткою. Чеки юридичних та фізичних осіб можуть бути підписані за довіреністю представником чекодавця.

Відповідно до вимог банківських правил чекодержатель, приймаючи чек до оплати за товари (виконані роботи, надані послу­ги), зобов'язаний перевірити: відповідність його встановленому зразку; правильність заповнення; відсутність виправлень; відповід­ність суми корінця чека сумі, зазначеній на самому чеку; строк дії; достатність залишку ліміту за чековою книжкою для оплати чека; наявність на ньому чіткого відбитка штампа або печатки банку та даних чекодавця (прізвища, ім'я, по батькові фізичної особи, даних документа, що засвідчує цю особу).

При прийнятті чека від представника чекодавця він подається че-кодержателю разом з довіреністю представника. Після цієї перевір­ки, встановивши особу пред'явника чека, чекодержатель відриває (відрізає) розрахунковий чек від корінця, ставить на звороті чека та корінці календарний штемпель і підписує цей чек, а також робить відмітку у відомості про прийняті до оплати розрахункові чеки.

Оскільки чеки використовуються з метою скорочення розрахун­ків готівкою, банківські правила України забороняють чекодержа-телям — юридичним особам здійснювати обмін чеків на готівку та отримувати здачу із суми чека готівкою. На відміну від цього, чеко-

268