Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Цивльне право Украни акад курс ЯМ Шевченко Т...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
3.08 Mб
Скачать

Глава 1. Договір купівлі-продажу

Вся необґрунтовано одержана підприємством, організацією сума виручки внаслідок порушення державної дисципліни цін підлягає вилученню в доход відповідного бюджету залежно від підпорядко­ваності підприємства, організації. Крім того, в позабюджетні фонди місцевих Рад стягується штраф у двократному розмірі необґрунто­вано одержаної суми виручки. Вказані суми списуються з рахунків підприємств і організацій у банківських установах за рішенням су­ду (господарського суду).

Підприємства, організації та інші юридичні або фізичні особи мають право оскаржити в господарському суді порушення цін з бо­ку державних органів, підприємств, організацій, кооперативів та інших юридичних або фізичних осіб і вимагати відшкодування за­вданих їм збитків у випадках реалізації товарів та послуг з пору­шенням вимог чинного законодавства.

Форма договору купівлі-продажу

Договір купівлі-продажу, як і будь-яка інша цивільно-правова угода, укладається відповідно до загальних вимог ЦК України, тобто в усній чи письмовій формі.

Стаття 657 ЦК України встановлює обов'язкову нотаріальну форму договору купівлі-продажу земельної ділянки, єдиного май­нового комплексу, житлового будинку (квартири) або іншого неру­хомого майна. Крім того, такі угоди підлягають обов'язковій дер­жавній реєстрації.

З прийняттям Верховною Радою України «Концепції розвитку житлово-комунального господарства в Україні»1 та Кабінетом Міністрів України постанови «Про Концепцію розвитку житлово-комунального господарства в Україні» від 27 лютого 1995 р. № 150 була впроваджена державна система реєстрації, обліку та оцінки вартості житлових будинків, квартир, споруд тощо.

На сьогодні діє Тимчасове положення про порядок реєстрації прав власності на нерухоме майно, затверджене наказом Міністерс­тва юстиції України від 7 лютого 2002 р. № 7/52.

Державну реєстрацію таких об'єктів здійснюють державні кому­нальні підприємства — бюро технічної інвентаризації (БТІ) місце­вих органів державної виконавчої влади на підставі відповідних правовстановлюючих документів за рахунок коштів власників не­рухомого майна. Положенням затверджений перелік правовстанов­люючих документів, на підставі яких проводиться державна реєст­рація будинків (квартир), що перебувають у власності юридичних

1 ВВР. — 1995. — № 27. — Ст. 200.

2 Офіційний вісник України. — 2002. — № 8. — Ст. 383.

18

та фізичних осіб. Зазначене Положення діє на території України і є обов'язковим для виконання всіма міністерствами, відомствами, місцевими органами державної виконавчої влади та місцевого само­врядування, підприємствами, установами й організаціями.

Нотаріальне посвідчення договорів про відчуження будівель (квартир) провадиться за місцезнаходженням вказаного майна. Крім правовстановлюючого документа, для посвідчення договорів про відчуження будинків (квартир) нотаріусу необхідно подати до-відку-характеристику БТІ. Ця довідка видається лише на ті будин­ки (квартири), що перебувають у власності юридичних та фізичних осіб і щодо яких проведено технічну інвентаризацію і державну ре­єстрацію у БТІ.

Права третіх осіб на товар

Відповідно до ст. 659 ЦК України продавець зобов'язаний по­передити покупця про всі права третіх осіб на товар, що продається (права наймача, право застави, право довічного користування то­що). У разі невиконання цієї вимоги покупець має право вимагати зниження ціни або розірвання договору купівлі-продажу, якщо він не знав і не міг знати про права третіх осіб на товар.

Стаття 660 ЦК України встановлює обов'язки покупця і продав­ця у разі пред'явлення третьою особою позову про витребування то­вару.

Якщо третя особа на підставах, що виникли до продажу товару, пред'явить до покупця позов про витребування товару, покупець повинен повідомити про це продавця та подати клопотання про за­лучення його до участі у справі. Продавець повинен вступити у справу на стороні покупця.

У випадку, якщо покупець не повідомив продавця про пред'явлен­ня третьою особою позову про витребування товару та не подав клопо­тання про залучення продавця до участі у справі, продавець не відпо­відає перед покупцем, якщо продавець доведе, що, взявши участь у справі, він міг би відвернути відібрання проданого товару у покупця.

Якщо продавець був залучений до участі у справі, але ухилився від участі в її розгляді, він не має права доводити неправильність ведення справи покупцем.

У разі вилучення за рішенням суду товару у покупця на користь третьої особи на підставах, що виникли до продажу товару, прода­вець має відшкодувати покупцеві завдані йому збитки, якщо поку­пець не знав або не міг знати про наявність цих підстав.

19

Правочин щодо звільнення продавця від відповідальності або щодо її обмеження у разі витребування товару у покупця третьою особою є нікчемним (ст. 661 ЦК України).

2*4-149

Розділ І. ЗОБОВ'ЯЗАЛЬНЕ ПРАВО ...