Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Цивльне право Украни акад курс ЯМ Шевченко Т...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
3.08 Mб
Скачать

Глава 34. Відповідальність за шкоду, заподіяну життю та здоров'ю ...

на спорудження надгробного пам'ятника — особі, яка зробила ці витрати (ст. 1201 ЦК України).

Зазначені витрати не зараховуються до суми відшкодування шкоди і відшкодовуються окремо. При цьому моральна шкода, за­вдана смертю фізичної особи, відшкодовується лише її чоловікові (дружині), батькам (усиновлювачам), дітям (усиновленим), а також особам, які проживали з нею однією сім'єю.

Визначений розмір відшкодування додаткових витрат не може бути зменшений навіть у разі, коли заподіянню смерті сприяла вина потерпілого (ч. З ст. 1193 ЦК України). Вина потерпілого не врахо­вується у разі відшкодування додаткових витрат, передбачених ч. 1 ст. 1195 ЦК України, у разі відшкодування шкоди, завданої смертю годувальника, та у разі відшкодування витрат на поховання (п. З ст. 1193 ЦК України). І лише залежно від матеріального становища потерпілого (крім випадків, коли шкоди завдано вчиненням злочи­ну) суд може зменшити розмір відшкодування шкоди, завданої фізичною особою (ч. 4 ст. 1193 ЦК України).

Розмір відшкодування, обчислений для кожної з осіб, які мають право на відшкодування шкоди, завданої смертю годувальника, не підлягає подальшому перерахункові, крім випадків: 1) народження дитини, зачатої за життя і народженої після смерті годувальника; 2) призначення (припинення) виплати відшкодування особам, які здійснюють догляд за дітьми, братами, сестрами, внуками померло­го (ч. 4 ст. 1200 ЦК України).

Розмір відшкодування може бути збільшений законом (ч. 4 ст. 1200 ЦК України).

§ 4. Порядок відшкодування шкоди, заподіяної внаслідок каліцтва чи іншого ушкодження здоров'я або смерті

Відшкодування шкоди, заподіяної каліцтвом, іншим ушкоджен­ням здоров'я або смертю потерпілого, здійснюється щомісячними платежами (ч. 1 ст. 1202 ЦК України). Цей принцип виходить з то­го, що особа, яка має відшкодовувати цю шкоду, отримує свій заро­біток (доходи) переважно в щомісячному режимі. Проте за наявнос­ті обставин, що мають істотне значення, та з урахуванням мате­ріального становища фізичної особи, яка завдала шкоди, сума відшкодування може бути виплачена одноразово, але не більш як за Ч>И роки наперед (абз. 2 ч. 1 ст. 1202 ЦК України).

Окрім цього, законодавець встановлює можливість відшкодову­вати моральну шкоду, завдану каліцтвом або іншим ушкодженням здоров'я, одноразово або здійсненням щомісячних платежів (ч. 1 ст- 1168 ЦК України), а в окремих випадках, до яких згідно з ч. 2

357

Розділ III. ПОЗАДОГОВІРНІ ЗОБОВ'ЯЗАННЯ ...

ст. 1202 ЦК України належить стягнення додаткових витрат, ви­кликаних необхідністю посиленого харчування, санаторно-курорт­ного лікування, придбання ліків, протезування, стороннього догля­ду тощо, таке відшкодування може бути здійснене наперед у межах строків, встановлених на основі висновку відповідної лікарської експертизи, а також у разі потреби попередньої оплати послуг і май­на (придбання путівки, оплата проїзду, оплата спеціальних транс­портних засобів тощо).

Оскільки виплати щодо відшкодування шкоди, заподіяної каліц­твом чи іншим ушкодженням здоров'я або смертю, мають переваж­но строковий характер, то слід зважити і на те, що за цей період мо­же відбутися і ряд якісних змін з таким особистим немайновим бла­гом фізичної особи, як здоров'я. Воно, зокрема, може покращитися, внаслідок чого працездатність збільшиться чи відновиться, або по­гіршитися, що спричинить зменшення або припинення працездат­ності. І тому в цих випадках має йтись про зміну розміру відшкодо­вуваних платежів.

Так, потерпілий має право на збільшення розміру відшкодуван­ня шкоди, якщо його працездатність знизилася порівняно з тією, яка була у нього на момент вирішення питання про відшкодування шкоди (ст. 1203 ЦК України).

І навпаки, особа, на яку покладено обов'язок відшкодувати шко­ду, завдану каліцтвом або іншим ушкодженням здоров'я потерпіло­го, має право вимагати зменшення розміру відшкодування шкоди, якщо працездатність потерпілого зросла порівняно з тією, яка була у нього на момент вирішення питання про відшкодування шкоди (ст. 1204 ЦК України).

За аналогічних обставин може бути змінений розмір відшкоду­вання шкоди залежно від матеріального становища особи, яка запо­діяла шкоду життю чи здоров'ю фізичної особи, крім випадків, ко­ли шкоди завдано вчиненням злочину (ч. 4 ст. 1193 ЦК України).

Розмір відшкодування шкоди, завданої каліцтвом, іншим ушко­дженням здоров'я або смертю, може зрости у випадках: 1) підви­щення вартості життя (ч. 1 ст. 1208 ЦК України); 2) збільшення розміру мінімальної заробітної плати (ч. 2 ст. 1208 ЦК України).

При цьому в першому випадку матиме місце індексація, у друго­му — відповідне збільшення зазначеної суми. Однак і в першому, і в другому випадках це питання вирішуватиметься судом на підставі заяви потерпілого.

Певною специфікою наділений і порядок відшкодування шкоди, завданої каліцтвом, іншим ушкодженням здоров'я або смертю, як­що зобов'язаним суб'єктом є юридична особа, яка припиняє свою

358