Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Цивльне право Украни акад курс ЯМ Шевченко Т...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
3.08 Mб
Скачать

Глава 21. Зобов'язання щодо здійснення фінансових послуг

ложення про оформлення та подання клієнтами платіжних дору­чень в іноземній валюті, заяв про купівлю або продаж іноземної ва­люти до уповноважених банків і інших фінансових установ та поря­док їх виконання» Національного банку України).

Документ клієнта на відкликання може бути як паперовим, так і електронним. Він складається ініціатором у довільній формі та за­свідчується ним у встановленому порядку. Отримавши документ на відкликання, банк не має права на списання з рахунка клієнта гро­шей за поданим розрахунковим документом.

Здійснюючи розрахункове обслуговування клієнта, банк примусо­во списує кошти у національній та іноземних валютах з його рахун­ків, тобто списує кошти без розпорядження клієнта.

Згідно із законом без розпорядження клієнта кошти з його ра­хунка можуть списуватися лише за рішенням суду, а також в інших випадках, визначених сторонами у договорі (ст. 1071 ЦК України).

Зазначена норма закону значно відрізняється від норм части­ни 1.39 ст. 1 Закону України «Про платіжні системи та переказ грошей в Україні» та норм ст. 59 Закону України «Про банки і бан­ківську діяльність», що передбачають примусове списання коштів із рахунка клієнта за виконавчими документами у випадках, вста­новлених законом.

Зазначене зайвий раз ілюструє неузгодженість законодавчих норм із цього питання І потребує їх приведення у відповідність до норм ЦК України. Порядок здійснення примусового списання кош­тів з рахунків клієнта в Україні визначається:

                  1. для рахунків у національній валюті України — Інструкцією Національного банку України «Про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті»;

                  1. для рахунків в іноземній валюті — Положенням про примусо­ ве списання (стягнення) та договірне списання коштів в іноземній валюті з рахунків платників (крім банків) на території України, за­ твердженим постановою Правління Національного банку України від 1 жовтня 2001 р. № 416і;

                  1. для кореспондентських рахунків банків — Інструкцією Націо­ нального банку України «Про міжбанківські розрахунки в Україні».

Якщо на підставі договору банківського рахунка клієнтові від­критий поточний рахунок зі спеціальним режимом його викорис­тання, примусове списання коштів з такого рахунка може бути вза­галі заборонено законом, зокрема примусове списання коштів з ра­хунків енергопостачальників за зобов'язаннями учасників оптового

Офіційний вісник України. — 2003. — № 13. — Ст. 584.

Офіційний вісник України. — 2001. — № 44. — Ст. 1992.

228

229

Розділ І. ЗОБОВ'ЯЗАЛЬНЕ ПРАВО ...

г