Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Цивльне право Украни акад курс ЯМ Шевченко Т...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
3.08 Mб
Скачать

Глава 20. Договір позики, кредитний договір

фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових по­слуг»1 є фінансовою послугою. Відповідно до цього позикодавцем за договором позики грошових коштів, що надана за рахунок залуче­них грошових коштів, може бути фінансова установа, яка відповід­но до закону має право за рахунок залучених коштів надавати пози­ки на власний ризик.

Серед фінансових установ позикодавцем грошових коштів може бути, наприклад, банк. Останній може бути позикодавцем грошо­вих коштів у національній валюті України та в іноземній валюті за умови, якщо він згідно зі ст. 47 Закону України «Про банки і бан­ківську діяльність»2 та пунктом 5.3 Положення Національного бан­ку України «Про порядок видачі банкам банківських ліцензій, пи­сьмових дозволів та ліцензій на виконання окремих операцій», за­твердженого постановою Правління Національного банку України від 17 липня 2001 р. № 2753, має банківську ліцензію та відповід­ний письмовий дозвіл Національного банку України на здійснення операцій з валютними цінностями, який є генеральною ліцензією на здійснення валютних операцій згідно з Декретом Кабінету Мініс­трів України «Про систему валютного регулювання і валютного контролю» від 19 лютого 1993 р. № 15-93.

Інші фінансові установи можуть бути позикодавцем грошових коштів у національній та іноземній валюті за рахунок залучених ко­штів при наявності таких умов: за умови наявності в них ліцензії уповноваженого органу виконавчої влади у сфері регулювання рин­ків фінансових послуг на провадження діяльності з надання фінансо­вих послуг (ст. 34 Закону України «Про фінансові послуги та держа­вне регулювання ринків фінансових послуг»); ліцензій Національно­го банку України, визначених Положенням про порядок видачі ліцензії на здійснення окремих банківських операцій небанківським установам, затвердженим постановою Правління Національного бан­ку України від 16 серпня 2001 р. № 3444, та Положенням про поря­док надання небанківським фінансовим установам генеральних ліце­нзій на здійснення валютних операцій, затвердженим постановою Правління Національного банку України від 9 серпня 2002 р. № 2975.

Право на укладення договорів позики грошових коштів в Україні нині серед небанківських фінансових установ мають, наприклад, ломбарди, які здійснюють такі операції згідно з постановою Ради

1 ВВР. — 2002. — № 1. — Ст. 1.

2 ВВР. — 2001. — № 5-6. — Ст. ЗО.

3 Офіційний вісник України. — 2001. — № 34. — Ст. 1601.

4 Офіційний вісник України. 2001. — № 36. — Ст. 1668.

5 Офіційний вісник України. — 2002. — № 36. — Ст. 1711.

183

Розділ І. ЗОБОВ'ЯЗАЛЬНЕ ПРАВО ...

Міністрів УРСР від 19 червня 1979 р. № 315 «Про затвердження Ти­пового статуту ломбарду»1, та державні і комунальні небанківські фінансово-кредитні установи (статті 19, 20 Закону України «Про ін­новаційну діяльність»)2.

Позикодавцем за договором позики грошових коштів, що нада­ються за рахунок власних коштів, можуть бути фінансові установи та юридичні особи, які не є фінансовими установами, якщо можли­вість та порядок надання окремих фінансових послуг такими юри­дичними особами визначена законами та нормативно-правовими ак­тами державних органів, що здійснюють регулювання діяльності фінансових установ та ринків фінансових послуг, виданими у ме­жах їх компетенції (ч. 4 ст. 5 Закону України «Про фінансові послу­ги та державне регулювання ринків фінансових послуг»).

Зазначеній нормі закону відповідають норми спільної постанови Кабінету Міністрів України і Національного банку України від 28 серпня 2001 р. 1124 «Про Сорок рекомендацій Групи з розроб­ки фінансових заходів боротьби з відмиванням грошей (ГАТР13, додаток до рекомендації № 9 «Перелік видів фінансової діяльності, яка ведеться організаціями, що не є фінансовими установами», та­кож до видів фінансової діяльності належать послуги з надання по­зик, які можуть здійснювати організації, що не є фінансовими уста­новами.

Позикодавцем за договором позики можуть бути і фізичні осо­би — підприємці, якщо це прямо передбачено законом (ч. 1 ст. 5 За­кону України «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг»). Однак у законодавстві України на цей час норми, які дозволяли б вищевказаним особам надавати грошові кошти в позику, відсутні. За договором безвідсоткової позики, пред­метом якої є грошові кошти, позикодавцем може бути фізична осо­ба, яка не є підприємцем, оскільки така операція не має підприєм­ницького характеру.

Позикодавцем за договором позики, предметом якого є речі, мо­жуть виступати юридичні особи приватного права, наприклад, зер­нові склади (ст. 26 Закону України «Про зерно та ринок зерна*)4, якщо інше не встановлено законом, або їх установчими документа­ми, а також фізичні особи.

У випадках, визначених законодавством, позикодавцем за дого­вором позики, предметом якого є речі, може бути юридична особа

1 ЗПУ УРСР. — 1979. — № 7. — Ст. 46.

2 ВВР. — 2002. — № 36. — Ст. 266.

3 Офіційний вісник України. — 2001. — № 35. — Ст. 1630.

4 ВВР. — 2002. — № 35. - Ст. 258.