Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Цивльне право Украни акад курс ЯМ Шевченко Т...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
3.08 Mб
Скачать

Глава 21. Зобов'язання щодо здійснення фінансових послуг

Що ж до переліку документів, одержання яких банком є необхід­ним для відкриття клієнту рахунка згідно з нормативно-правовими актами Національного банку України, то він визначається:

                  1. при відкритті клієнту (фізичній або юридичній особі) рахун­ ка — Інструкцією про порядок відкриття та використання рахун­ ків у національній та іноземній валюті, затвердженою постановою Правління Національного банку України від 18 грудня 1998 р. № 527і;

                  1. при відкритті банку-резиденту кореспондентського рахунка (у гривнях) — Інструкцією про міжбанківські розрахунки в Украї­ ні, затвердженою постановою Правління Національного банку України від 27 грудня 1999 р. № 6212;

                  1. при відкритті банку-резиденту кореспондентського рахунка в іноземній валюті та відкритті банку-нерезиденту кореспондентсько­ го рахунка (у гривнях та іноземній валюті) — Положенням про від­ криття та функціонування кореспондентських рахунків банків-ре- зидентів та нерезидентів в іноземній валюті та кореспондентських рахунків банків-нерезидентів у гривнях, затвердженим постановою Правління Національного банку України від 26 березня 1998 р. № 1183.

Відповідно до зазначеного банк має відкрити клієнтові рахунок у порядку, визначеному договором, після здійснення Ідентифікації клієнта та за умови отримання від нього всіх документів, потрібних для відкриття банківського рахунка. Із законодавчого визначення договору банківського рахунка випливає, що відкриття рахунка клієнтові має бути здійснено банком у день укладення договору бан­ківського рахунка.

До операцій, які банк має вчиняти для клієнта за договором бан­ківського рахунка, належать операції із зарахування та списання коштів з рахунка клієнта, здійснення за рахунком касових опера­цій (видача та прийняття від клієнта готівки) та ін.

Операції за рахунком клієнта здійснюються за умови, що вони не суперечать імперативним вимогам законодавства, у першу чергу за­конів України «Про платіжні системи та переказ грошей в Україні» та «Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті», Декре­ту Кабінету Міністрів України «Про систему валютного регулювання та контролю», іншим нормативно-правовим актам, відповідають бан­ківським правилам і звичаям ділового обороту.

2 Офіційний вісник України. — 2001. — № 18. — Ч. 2. — Ст. 794. Офіційний вісник України. — 2000. — № 5. — Ст. 181.

О

Офіційний вісник України. — 1998. — № 15. — Ст. 571.

223

Розділ І. ЗОБОВ'ЯЗАЛЬНЕ ПРАВО ...