Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Цивльне право Украни акад курс ЯМ Шевченко Т...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
3.08 Mб
Скачать

Глава 22. Види договорів щодо розпорядження майновими правами ...

чемними і замінюються умовами, встановленими типовим догово­ром або законом.

Договір про створення за замовленням

і використання об'єкта права інтелектуальної

власності

На відміну від ліцензійного договору, що пов'язаний лише з ви­користанням об'єкта права інтелектуальної власності, цей вид дого­вору регулює також відносини, що виникають у процесі створення об'єкта. Він містить елементи як договору підряду, так і договору про передання виключних майнових прав інтелектуальної власнос­ті та (або) ліцензійного договору. Найзагальніші його особливості визначені у ст. 1112 ЦК України.

За договором про створення за замовленням і використання об'єкта права інтелектуальної власності одна сторона, якою є вико­навець — творець (письменник, художник), зобов'язується створи­ти зазначений об'єкт відповідно до вимог другої сторони (замовни­ка) та в установлений строк.

Такий договір має визначати способи та умови використання створеного об'єкта права інтелектуальної власності замовником. Використання об'єкта пов'язане з розпорядженням майновими пра­вами інтелектуальної власності на нього. Постає питання наявності та обсягу майнових прав на новостворений об'єкт у його творця та замовника, на яке закон не дає однозначної відповіді. В окремих статтях ЦК України можна виявити деякі суперечності. Зокрема, це стосується ст. 1112, в якій зазначено про розподіл прав власності та майнових прав на твір образотворчого мистецтва, створений за замовленням. За цією статтею права власності на оригінал твору пе­реходять до замовника, а майнові права інтелектуальної власності на цей твір залишаються за його автором, якщо інше не встановлено договором. Водночас ст. 430 ЦК України встановлює, що майнові права інтелектуальної власності на об'єкт, створений за замовлен­ням, належать творцеві цього об'єкта та замовникові спільно, якщо інше не встановлено договором. Оскільки обидві норми визнають Договірне регулювання зазначених відносин, то, очевидно, лише на нього й доведеться покладатися у даному разі.

Умови договору про створення за замовленням і використання об'єкта права інтелектуальної власності, що обмежують право твор­ця цього об'єкта на створення інших об'єктів, є нікчемними.

Обов'язки сторін цього договору близькі до обов'язків сторін у договорі підряду та договорі про передання виключних майнових прав інтелектуальної власності та (або) ліцензійному договорі. Зо­крема, виконавець (автор, творець) зобов'язаний створити і переда-

277

Розділ І. ЗОБОВ'ЯЗАЛЬНЕ ПРАВО

ти замовникові об'єкт права інтелектуальної власності. Замовник зобов'язаний прийняти об'єкт, якщо він виконаний відповідно до умов договору, і оплатити його вартість.

Характерною істотною умовою цього договору може бути визна­чена умова про особисте виконання роботи творцем об'єкта права інтелектуальної власності. Зокрема, це безпосередньо стосується до­говорів художнього замовлення, де особистість автора твору впли­ває на вартість цього твору.

Договір про передання виключних майнових прав інтелектуальної власності

Цей вид договору щодо розпорядження майновими правами інте­лектуальної власності визначений у ст. 1113 ЦК України. За догово­ром про передання виключних майнових прав інтелектуальної влас­ності одна сторона (особа, яка має виключні майнові права) передає другій стороні частково або у повному складі ці права відповідно до закону та на визначених договором умовах.

У цьому разі слід зазначити, що термін «передання прав* є недо­статньо чітким, оскільки він може охоплювати як дозвіл на викори­стання об'єкта права інтелектуальної власності (ліцензію), так і від­чуження майнових прав їх суб'єктом. Ліцензія та ліцензійний дого­вір регулюються у кодексі окремо, тому слід вважати, що договір про передання виключних майнових прав інтелектуальної власнос­ті стосується саме відчуження цих прав.

У ЦК України закладено лише дві норми щодо особливостей та­кого договору. Зокрема, укладення договору про передання виключ­них майнових прав інтелектуальної власності не впливає на ліцен­зійні договори, які були укладені раніше (п. 2 ст. 113 ЦК України).

Умови договору про передання виключних майнових прав інте­лектуальної власності, що погіршують становище творця відповід­ного об'єкта або його спадкоємців порівняно зі становищем, пе­редбаченим цим Кодексом та іншим законом, а також обмежують право творця на створення інших об'єктів, є нікчемними.

Інші договори

У Законі України «Про авторське право та суміжні права» для регулювання відносин щодо розпорядження майновими правами у сфері авторських прав застосовуються договори, що називаються авторськими. Як різновиди авторського договору розглядаються до­говори про використання та (або) передачу суміжних прав. Авторсь­кі договори об'єднують у собі всі вищезазначені види договорів — ліцензійні разом з ліцензіями, договори про створення за замовлен­ням і використання об'єктів авторського права, договори про пере­дання (відчуження) виключних майнових прав.

278