Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Цивльне право Украни акад курс ЯМ Шевченко Т...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
3.08 Mб
Скачать

Глава 1. Договір купівлі-продажу

Якщо договором встановлено попередню оплату товару, простро­чення покупцем оплати товару є відмовою покупця від договору, якщо інше не встановлено договором.

До договору роздрібної купівлі-продажу товару в кредит, у тому числі із розстроченням платежу, не застосовуються положення час­тини 5 ст. 694 ЦК України, а саме встановлення відсотків за про­строчення оплати товарів.

Покупець має право повністю оплатити товар у будь-який час у межах встановленого договором періоду розстрочення його оплати.

Постановою Кабінету Міністрів України від 1 липня 1998 р. № 997 були затверджені Правила торгівлі у розстрочку, що вста­новлюють порядок продажу резидентами або нерезидентами (суб'єктами господарської діяльності) непродовольчих товарів фізичним особам, у тому числі громадянам — суб'єктам підприєм­ницької діяльності без створення юридичної особи, у розстрочку, тобто на умовах розстрочення кінцевого розрахунку, на визначений строк та під відсоток.

Продаж товарів у розстрочку може здійснюватися:

                  1. суб'єктами господарської діяльності, що засновані на держав­ ній власності чи на власності відповідної територіальної громади;

                  1. суб'єктами господарської діяльності системи споживчої коопе­ рації, перелік яких затверджується правліннями районних спожив­ чих спілок та районних споживчих товариств, а також суб'єктами господарської діяльності, що належать до сфери управління Укооп­ спілки, перелік яких затверджується Укоопспілкою;

3) суб'єктами господарської діяльності інших форм власності відповідно до їх установчих документів.

Продане товарів у розстрочку здійснюється фізичним особам, які ма­ють постійний доход і постійно проживають у населеному пункті, де перебуває суб'єкт господарської діяльності. Якщо фізична особа постій­но працює або навчається за межами населеного пункту, де постійно проживає, вона може придбавати товари у розстрочку за місцем роботи (навчання), але за згодою суб'єкта господарської діяльності.

Продаж товарів у розстрочку здійснюється на підставі договору купівлі-продажу, що укладається за формою, встановленою у додат­ку № 2 до Правил торгівлі у розстрочку, і повинен укладатися з до­триманням їх вимог.

Під час продажу товарів у розстрочку з покупців на користь суб'єкта господарської діяльності від наданого кредиту справляють­ся відсотки, розмір яких встановлює суб'єкт господарської діяль­ності, але не вище діючих на момент продажу товарів річних ставок за фінансові кредити банку, що обслуговує суб'єкта господарської

25

Розділ І. ЗОБОВ'ЯЗАЛЬНЕ ПРАВО

д іяльності, який здійснює продаж товарів у розстрочку. Наступна зміна ставок за банківські кредити не спричиняє перерахування за цими відсотками.

Передача у розпорядження покупцеві товарів, що були придбані у розстрочку, здійснюється за умови внесення першого внеску (за­вдатку) у розмірі не менше 25 відсотків їх вартості, а товарів — за ціною понад 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян — не менше 50 відсотків, що має зазначатись у договорі, з урахуван­ням обмежень, визначених пунктом 11 цих Правил. Передача транспортних засобів здійснюється за умови сплати покупцем пер­шого внеску у розмірі не менше 25 відсотків вартості. За несвоєчас­не внесення чергових платежів за придбані у розстрочку товари з покупців, які здійснюють погашення кредиту внесенням грошей го­тівкою до каси суб'єкта господарської діяльності чи безготівковим перерахуванням через банківські установи, або з підприємств (уста­нов, організацій), де вони працюють (навчаються), на користь суб'єкта господарської діяльності стягується пеня у розмірі, що обу­мовлений договором і не перевищує 1/365 частини встановленої річ­ної відсоткової ставки за кредит від простроченої суми за кожний день затримки.

Покупець за договором роздрібної купівлі-продажу має більше прав, ніж продавець у звичайному договорі купівлі-продажу. Зокре­ма, це стосується права на обмін товару. Так, відповідно до ст. 707 ЦК України покупець має право протягом чотирнадцяти днів з мо­менту передання йому непродовольчого товару неналежної якості, якщо триваліший строк не оголошений продавцем, обміняти його у місці купівлі або інших місцях, оголошених продавцем, на анало­гічний товар інших розміру, форми, габариту, фасону, комплекта­ції тощо. У разі виявлення різниці в ціні покупець проводить необ­хідний перерахунок з продавцем. Якщо у продавця немає необхід­ного для обміну товару, покупець має право повернути придбаний товар продавцеві та одержати сплачену за нього грошову суму.

Вимога покупця про обмін або повернення товару підлягає задо­воленню, якщо товар не був у споживанні, збережено його товарний вид, споживчі властивості та за наявності доказів придбання товару у цього продавця. Перелік товарів, що не підлягають обміну або по­верненню на підставах, передбачених ст. 707 ЦК України, встанов­люється нормативно-правовими актами. Так, додаток № 3 до поста­нови Кабінету Міністрів України від 19 березня 1994 р. № 172 міс­тить Перелік товарів належної якості, що не підлягають обміну (поверненню):

— продовольчі товари, лікарські препарати та засоби, предмети санітарної гігієни;

26

Глава І. Договір купівлі-продажу

— непродовольчі товари: світлочутливі товари; корсетні товари; парфумерно-косметичні вироби; пір'яно-пухові вироби; дитячі ігра­шки м'які; дитячі іграшки гумові надувні; зубні щітки; мундштуки та ін.

У разі виявлення покупцем протягом гарантійного або інших строків, встановлених обов'язковими для сторін правилами чи дого­вором, недоліків, не застережених продавцем, або фальсифікації то­вару покупець має право відповідно до ст. 708 ЦК України за своїм вибором:

                  1. вимагати від продавця або виготовлювача безоплатного усу­ нення недоліків товару або відшкодування витрат, здійснених по­ купцем чи третьою особою, на їх виправлення;

                  1. вимагати від продавця або виготовлювача заміни товару на аналогічний товар належної якості або на такий самий товар іншої моделі з відповідним перерахунком у випадку різниці в ціні;

                  1. вимагати від продавця або виготовлювача відповідного змен­ шення ціни;

                  1. відмовитися від договору і вимагати повернення сплаченої за товар грошової суми.

Покупець, який придбав непродовольчі товари, що вже були в користуванні і реалізовані через роздрібні комісійні торговельні підприємства, про що він був поінформований продавцем, має право пред'явити вищезазначені вимоги, якщо придбані товари містили істотні недоліки, не застережені продавцем.

Відповідно до ст. 709 ЦК України продавець або виготовлювач (чи уповноважені ними представники) зобов'язані прийняти товар неналежної якості від покупця і задовольнити його вимоги про за­міну товару або усунення недоліків. Доставка товару продавцеві та його повернення покупцеві здійснюються продавцем або виготовлю­вачем, а в разі невиконання ними цього обов'язку або відсутності продавця чи виготовлювача в місцезнаходженні покупця повернен­ня товару може бути здійснене покупцем за їхній рахунок.

Вимога покупця про заміну товару підлягає негайному задово­ленню, а в разі необхідності перевірки якості товару — протягом чо­тирнадцяти днів або, за домовленістю сторін, в інший строк.

У разі відсутності необхідного товару вимога покупця про заміну товару підлягає задоволенню у двомісячний строк з моменту подан­ня відповідної заяви.

Якщо задовольнити вимогу покупця про заміну товару у встанов­лені строки неможливо, покупець на свій вибір має право пред'яви­ти продавцеві або виготовлювачу інші вимоги відповідно до ст. 708 ЦК України.

27

Розділ І. ЗОБОВ'ЯЗАЛЬНЕ ПРАВО ...