Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Цивльне право Украни акад курс ЯМ Шевченко Т...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
3.08 Mб
Скачать

Глава 1. Договір купівлі-продажу

оплачений, — вимагати повернення сплаченої за нього грошової суми.

При передачі покупцеві частини товару, асортимент якого відпо­відає умовам договору купівлі-продажу, і частини товару з пору­шенням асортименту покупець має право на свій вибір:

1) прийняти частину товару, що відповідає умовам договору, і відмовитися від решти товару;

                  1. відмовитися від усього товару;

                  1. вимагати заміни частини товару, що не відповідає асортимен­ ту, товаром в асортименті, який встановлено договором;

                  1. прийняти весь товар.

У разі відмови від товару, асортимент якого не відповідає умовам договору купівлі-продажу, або пред'явлення вимоги про заміну цьо­го товару покупець має право відмовитися від оплати цього товару, а якщо він уже оплачений, — вимагати повернення сплаченої за нього грошової суми, але покупець не має права відмовитися чи ро­зірвати договір купівлі-продажу.

Товар, асортимент якого не відповідає умовам договору купівлі-продажу, є прийнятим, якщо покупець у розумний строк після його одержання не повідомив продавця про свою відмову від нього.

Якщо покупець не відмовився від товару, асортимент якого не відповідає умовам договору купівлі-продажу, він зобов'язаний опла­тити його за ціною, погодженою з продавцем.

Якщо продавець не вжив необхідних заходів щодо погодження ціни в розумний строк, покупець оплачує товар за ціною, яка на мо­мент укладення договору купівлі-продажу застосовувалася щодо аналогічного товару.

Якість товару

Продавець повинен передати покупцеві не лише визначений до­говором вид товару, але якість останнього має відповідати умовам договору купівлі-продажу.

У разі відсутності в договорі купівлі-продажу умов щодо якос­ті товару продавець зобов'язаний передати покупцеві товар, при­датний для мети, з якою товар такого роду звичайно використову­ється.

У договорі якість товару визначається зазначенням вказівок нор­мативних документів зі стандартизації чи інших показників (есте­тичних, екологічних тощо). Стаття 11 Закону України «Про стан­дартизацію» залежно від рівня суб'єкта стандартизації, що приймає чи схвалює стандарти, виділяє:

— національні стандарти, кодекси усталеної практики та класи­фікатори, прийняті чи схвалені центральним органом виконавчої

10

влади у сфері стандартизації, видані ним каталоги та реєстри за­гальнодержавного застосування;

— стандарти, кодекси усталеної практики та технічні умови, прийняті чи схвалені іншими суб'єктами, що займаються стандар­тизацією.

Стандарти мають відповідати потребам ринку, сприяти розвитку вільної торгівлі, підвищенню конкурентоспроможності вітчизняної продукції та бути викладені таким чином, щоб їх неможливо було використовувати з метою введення в оману споживачів продукції, якої стосується стандарт, чи надавати перевагу виробнику продук­ції або продукції залежно від місця її виготовлення.

Об'єкт стандартизації може бути об'єктом інтелектуальної чи промислової власності, якщо розробник стандарту в установленому законодавством порядку отримав дозвіл у власника прав на цей

об'єкт.

Центральний орган виконавчої влади у сфері стандартизації з ура­хуванням суспільної потреби у стандартах, державних пріоритетів, пропозицій технічних комітетів стандартизації та інших суб'єктів стандартизації щороку формує програму робіт зі стандартизації (да­лі — програма), що містить перелік національних стандартів, при­йнятих до розроблення. Програма публікується один раз на шість місяців в офіційному виданні центрального органу виконавчої влади у сфері стандартизації та розміщується в інформаційних мережах.

Національні стандарти розробляються технічними комітетами стандартизації, а в разі їх відсутності — іншими суб'єктами стан­дартизації, що мають для цього відповідний науково-технічний по­тенціал.

Якщо у договорі вимоги до якості товару не визначаються, але продавець при укладенні договору купівлі-продажу був повідом­лений покупцем про конкретну мету придбання товару, прода­вець має передати покупцеві товар, придатний для використання відповідно до цієї мети (ч. 2 ст. 673 ЦК України). Зазначена нор­ма захищає права покупця. Мета договору може бути повідомлена продавцю у ході переговорів чи іншим шляхом. При цьому зазна­чена мета має бути відома продавцю до підписання договору.

Останнім часом набула розповсюдження торгівля за описами чи зразками. Зразок товару — це виріб, споживчі характеристики якості якого відповідають вимогам товару, що передається. Опис товарів — це перелік споживчих характеристик, які повинен мати товар. ЦК України встановлює зобов'язання продавця у разі прода­жу товару за зразком та (або) за описом передати покупцеві товар, що відповідає зразку та (або) опису.

11

Розділ І. ЗОБОВ'ЯЗАЛЬНЕ ПРАВО ...