Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Цивльне право Украни акад курс ЯМ Шевченко Т...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
3.08 Mб
Скачать

Глава 1. Договір купівлі-продажу

Міністрів України підприємства та організації, визначені ним за ре­зультатами тендеру після його списання, за винятком майна, що є придатним для подальшого використання, але не дістало застосу­вання у повсякденній діяльності військ, надлишкового майна, а та­кож цілісних майнових комплексів та іншого нерухомого майна. Рішення приймає Кабінет Міністрів України за поданням Міністер­ства оборони України.

Важливим при визначенні предмета договору є не лише вид май­на, а й інші характеристики, такі як кількість, асортимент, якість тощо.

Кількість товару

Перш за все у договорі купівлі-продажу визначається кількість товару. Відповідно до ст. 669 ЦК України кількість товару, що про­дається, встановлюється у договорі купівлі-продажу у відповідних одиницях виміру або грошовому вираженні, а умова щодо кількості товару може бути погоджена встановленням у договорі купівлі-про­дажу порядку визначення цієї кількості.

Кількість товару може визначатися у кілограмах, метрах та ін­ших мірах виміру. Умова визначення кількості товару у договорі купівлі-продажу є суттєвою.

ЦК України надає можливість встановлювати у договорі не кіль­кість товару, а порядок його визначення. Так, у Типовому договорі про користування електричною енергією, затвердлеєному постано­вою Кабінету Міністрів України від 26 липня 1999 р. № 1357 «Про затвердження Правил користування електричною енергією для на­селення», на підставі якого здійснюється поставка електроенергії громадянам, оплата за неї здійснюється на підставі показань прила­ду обліку. Тому в договорі не зазначається кількість електроенергії, яку поставляє енергопостачальник.

Стаття 670 ЦК України передбачає відповідальність продавця у випадку неналежного виконання ним умов договору щодо кількості товару:

                  1. при передачі покупцеві меншої кількості товару, ніж це пе­ редбачено договором;

                  1. при передачі покупцеві більшої кількості товару, ніж це перед­ бачено договором.

У разі, якщо продавець передав покупцеві меншу кількість това­ру, ніж це встановлено договором купівлі-продажу, покупець має право вимагати передання кількості товару, якої не вистачає, або відмовитися від переданого товару та його оплати, а якщо він опла­чений, — вимагати повернення сплаченої за нього грошової суми.

Тобто ЦК України не надає покупцю можливості розірвати дого­вір купівлі-продажу або відмовитися від нього.

Інші правові наслідки передбачені ЦК України за передачу по­купцеві більшої кількості товару, ніж це встановлено договором ку­півлі-продажу. У такому разі покупець зобов'язаний повідомити про це продавця, якщо в розумний строк після одержання такого повідомлення продавець не розпорядиться товаром, покупець має право прийняти весь товар, якщо інше не встановлено договором. Прийняття товару покупцем є не обов'язком його, а правом. Тому навіть у разі, коли продавець не розпорядиться таким товаром, по­купець не зобов'язаний його приймати та оплачувати.

Якщо покупець прийняв більшу кількість товару, ніж це вста­новлено договором купівлі-продажу, він зобов'язаний оплатити до­датково прийнятий товар за ціною, встановленою для товару, прийнятого відповідно до договору, якщо інша ціна не встановлена за домовленістю сторін.

Предмет договору купівлі-продажу може визначатися визначен­ням його асортименту. Відповідно до ст. 671 ЦК України, якщо за договором купівлі-продажу переданню підлягає товар у певному співвідношенні за видами, моделями, розмірами, кольорами або ін­шими ознаками (асортимент), продавець зобов'язаний передати по­купцеві товар в асортименті, погодженому сторонами.

У статті подано лише примірний перелік характеристик, за допо­могою яких можна визначати асортимент товарів. Погодження асортименту товарів може бути проведено як у самому тексті дого­вору купівлі-продажу, так і в специфікаціях чи інших документах, що є невід'ємними частинами договору купівлі-продажу.

У разі, коли договором купівлі-продажу асортимент товару не встановлений або асортимент не був визначений у порядку, встанов­леному договором, але із суті зобов'язання випливає, що товар під­лягає переданню покупцеві в асортименті, продавець має право передати покупцеві товар в асортименті виходячи з потреб покупця, які були відомі продавцеві на момент укладення договору, або від­мовитися від договору.

ЦК України передбачає правові наслідки порушення умови до­говору щодо асортименту товару. Стаття 672 ЦК України передба­чає різні випадки порушення продавцем умов договору про асор­тимент і визначає правові наслідки для кожного з можливих по­рушень.

При передачі продавцем товару не в тому асортименті, що був обумовлений договором купівлі-продажу, покупець має право відмовитися від його прийняття та оплати, а якщо товар уже

Розділ І. ЗОБОВ'ЯЗАЛЬНЕ ПРАВО ...