Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Цивльне право Украни акад курс ЯМ Шевченко Т...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
3.08 Mб
Скачать

Глава 12. Спеціальні види договорів підряду

Робота оплачується замовником після її остаточного передання підрядником. За згодою замовника робота може бути ним оплачена при укладенні договору побутового підряду видачею авансу або у повному обсязі.

У разі нез'явлення замовника за одержанням виконаної роботи або іншого ухилення замовника від її прийняття підрядник має право, письмово попередивши замовника, зі спливом двох місяців від дня такого попередження продати предмет договору побутового підряду за розумну ціну, а суму виторгу, з вирахуванням усіх на­лежних підрядникові платежів, внести у депозит нотаріуса на ім'я замовника.

Підрядник має право у випадках, зазначених вище, замість про­дажу предмета договору побутового підряду притримати його або вимагати відшкодування (ст. 874 ЦК України).

Замовник, який вчасно не отримав предмет замовлення, бере на себе й інші негативні наслідки. Так, на нього покладається ризик випадкової загибелі речі, а також можуть застосовуватися майнові санкції за несвоєчасне здійснення розрахунків, передбачених умо­вами договору.

Рекомендована література:

Брагинский М. И„ Витрянский В. В, Договорное право. Книга третья: Договори о вьшолнении работ и оказании услуг. — М., 2002.

Голованов Н. М. Обязательственное право. — СПб., 2002.

Кабалкип А. Ю. Гражданско-правовой договор в сфере обслуживания. — М., 1980.

Зобов'язальне право. Теорія і практика / За ред. О. В. Дзери. — К., 1998.

Закон України «Про операції з давальницькою сировиною у зовнішньо­економічних відносинах» від 15 вересня 1995 р. (ВВР. — 1995. — № 32. — Ст. 255), з наступними змінами і доповненнями.

Глава 12 Спеціальні види договорів підряду

Vі § 1. Договір будівельного підряду

Договір будівельного підряду є різновидом підрядних договорів, і на нього в цілому розповсюджуються норми законодавства, що ре­гулюють підряд, якщо інше не встановлено окремими законодавчи­ми актами.

106

Договір будівельного підряду укладається на проведення нового будівництва, капітального ремонту, реконструкції (технічного пере­оснащення) підприємств, будівель (зокрема житлових будинків), споруд, виконання монтажних, пусконалагоджувальних та інших робіт, нерозривно пов'язаних з місцезнаходженням об'єкта.

Термін «будівництво» відповідно до Конвенції 167 «Про безпеку та гігієну праці у будівництві» від 20 червня 1988 р. охоплює:

                  1. будівельні роботи, серед них земляні роботи і спорудження, конструктивні зміни, реставраційні роботи, капітальний і поточний ремонт (куди входять чистка і фарбування) та знесення усіх видів будинків чи будівель;

                  1. цивільне будівництво, включаючи земляні роботи і спору­ дження, конструктивні зміни, капітальний і поточний ремонт та знесення, наприклад, аеропортів, доків, гаваней, внутрішніх водя­ них шляхів, гребель, захисних споруд на берегах річок і морів та поблизу зон обвалів, автомобільних доріг і шосе, залізниць, мостів, тунелів, віадуків та об'єктів, пов'язаних з наданням послуг, таких як комунікації, дренаж, каналізація, водопостачання й енергопос­ тачання;

                  1. монтаж та демонтаж будов і конструкцій з елементів заводсь­ кого виробництва, а також виробництво збірних елементів на бу­ дівельному майданчику.

Капітальним будівництвом згідно з постановою Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку державного фінан­сування капітального будівництва» від 27 грудня 2001 р. № 1764 визнається процес створення нових, а також розширення, реконст­рукція, технічне переоснащення діючих підприємств, об'єктів ви­робничого і невиробничого призначення, пускових комплексів (з урахуванням проектних робіт, проведення торгів (тендерів) у бу­дівництві, консервації, розконсервації об'єктів, утримання дирек­цій підприємств, що будуються, а також придбання технологічного обладнання, що не входить до кошторису об'єктів).

Капітальний ремонт охоплює ремонтні роботи основних засо­бів, внаслідок чого збільшується строк їх служби або поліпшуються якісні характеристики (потужність, продуктивність та ін.).

Реконструкція — це комплекс будівельних робіт та організацій­но-технічних заходів, внаслідок яких змінюються архітектурно-планувальні та технічні показники завершених або не завершених будівництвом споруд.

Відповідно до Положення про порядок надання дозволу на вико­нання будівельних робіт, затвердженого наказом Державного ко­мітету будівництва, архітектури та житлової політики України

107

Розділ І. ЗОБОВ'ЯЗАЛЬНЕ ПРАВО ...