Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Цивльне право Украни акад курс ЯМ Шевченко Т...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
3.08 Mб
Скачать

Глава 23. Договір комерційної концесії

Авторські договори поділяють на види залежно від особливостей об'єктів авторського права та суміжних прав, яких цей договір сто­сується. До найпоширеніших належать: видавничий договір; дого­вір пр° депонування рукопису твору; постановочний договір; сце­нарний договір; договір художнього замовлення; договір про вико­ристання у промисловості неопублікованого твору декоративно-прикладного мистецтва.

Особливим різновидом договору про розпорядження майновими правами інтелектуальної власності є договір щодо управління май­новими правами автора або інших суб'єктів авторського права і су­міжних прав, яким ці права належать. Цей договір укладається між зазначеними суб'єктами та організаціями колективного управління І може містити окремі положення, характерні для договору дору­чення, а також для договору управління майном з урахуванням до­тримання авторських і суміжних прав. Однією з істотних умов та­кого договору має бути виплата суб'єктам авторського права і су­міжних прав (авторам, виконавцям, виробникам фонограм, їх правонаступникам) погодженого розміру винагороди за використан­ня творів, на які вони мають виключні майнові права.

Рекомендована література:

Гражданское право: Учебник: В 2 т./ Отв. ред. Е. А. Суханов. — М.: БЕК, 2000. — Том II, полутом 1. — С. 563-610. Штумпф Г. Лицензионньїй договор. — М., 1988.

Глава 23 Договір комерційної концесії

Поняття договору комерційної концесії. Серед договорів на передачу прав в останні десятиліття широкого застосування в краї­нах з розвинутою економікою дістав договір франчайзингу1. Однак в Україні для законодавчого регулювання комерційних справ, відо­мих у міжнародній практиці як «франчайзинг» і «франшиза», ви­користовується термінологія «комерційна концесія». Правовідно­сини сторін у договорі комерційної концесії регулюються ЦК Украї­ни (статті 1115-1129).

Франчайзинг — це спосіб ведення підприємницької діяльності, за­снований на правах, придбаних однією фірмою в іншої, на викорис-

ТЬе Сотріеіе НапсіЬоок оі ГгапсМзіпе (АсШіввіопЛУагіеу РиЬИзЬіп^ Со. КеасЦп£ МА. 1982.); Сзесзу Суог§у. Айаіекок а їгапсЬізе £о£а1тапак те^ЬаіагогазаЬог єн а £гапсЬІ8є 82егго(іе5ек1їег. Ло£Ідкк>тапуі Когіопу. — Вшіарезї, 1995. — № 5-6. — С. 228; ЗсНтійі ^апов. ГгапсМзе а }оуо иі]а. — ВшІареві: Ки1§а2сіаза£, 1991. — № 6.

279

Розділ І. ЗОБОВ'ЯЗАЛЬНЕ ПРАВО

тання в межах обговореного ринку визначених торговельної марки, технології, ноу-хау. Франчайзинг можна розглядати як систему до­говірних відносин, при якій одна фірма (франчайзор) надає іншій фірмі (франчайзі) за плату і на певний термін комплекс виключних прав — франшизу. Франшиза — це дозвіл на використання комплек­су виключних прав правово лодільця (визначеної торговельної марки, операційної системи, ноу-хау)1. Яскравим прикладом франчайзингу є мережа підприємств «Макдональдс», «Кодак», «Фуджі», «Білла», «ТНК-Україна», «Лукойл-Україна», «Альянс» та ін.2

Зміст поняття «комерційна концесія»3, що об'єднує систему від­носин з організації промислового використання в підприємницькій діяльності об'єктів виключного права, аналогічний розумінню тер­міна «франчайзинг».

За договором комерційної концесії одна особа (правоволо­ділець), що має відпрацьовану на практиці систему ведення визна­ченої промислової (комерційної) діяльності, надає іншій особі (правоотримувачу) право на використання цієї системи (об'єкта виключного права) за визначену винагороду на визначених догово­ром умовах. Відповідно до ст. 1115 ЦК України за договором ко­мерційної концесії одна сторона (правоволоділець) зобов'язується надати другій стороні (користувачеві) за плату право користуван­ня відповідно до її вимог комплексом належних цій стороні прав з метою виготовлення та (або) продажу певного виду товару та (або) надання послуг.

За своєю юридичною природою договір комерційної концесії є консенсуальним, двостороннім та платним. Він застосовується ли­ше у-сфері підприємництва, тому відносини між учасниками дого­вору комерційної концесії регулюються спеціальними правилами цивільного законодавства про зобов'язання при здійсненні підпри­ємницької діяльності.

Договором комерційної концесії може бути передбачено викорис­тання предмета договору у певній сфері цивільного обороту або на певній території.

■ У перекладі з французької мови слово «франшиза» означає пільгу, привілей.

2 Найбільшими експортерами, що здійснюють торгівлю за угодами франчайзингу, вважаються США, Канада, Японія, Австралія, Франція, Німеччина і Великобри­танія. Франчайзинг у тій чи іншій формі існує більш ніж у 80 країнах. У 1960 р. була створена Міжнародна Асоціація Франчайзингу (ІРА). Франчайзингові фірми створюють близько 13% валового національного продукту США, що втричі біль­ше, ніж торгівля автомобілями.

Термін «комерційна концесія»{«сопсеззіо» у перекладі з лат. означає «поступка», «дозвіл») за змістом може трактуватися подвійно: комерційна уступка (уступна прав на використання об'єктів інтелектуальної власності) чи комерційний до­звіл — аналогія ліцензії.

280