Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Цивльне право Украни акад курс ЯМ Шевченко Т...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
3.08 Mб
Скачать

Глава 4. Договір дарування

^Уч Предметом договору дарування — дарунком можуть буті нерухо­мі та рухомі речі, в тому числі гроші та цінні папери. Крім речей, предметом договору дарування за ЦК України можуть бути майнові права, що поділяються на дві категорії: 1) якими вже володіє дару-вальник, тобто вони існують на момент укладення договору; 2) які виникнуть у майбутньому (ст. 718 ЦК України).

Новий ЦК України значно розширив коло предметів договору да­рування, включивши майнові права. Виникає чимало питань з при­воду даної новели: наскільки доцільним є включення майнових прав, як має здійснюватися їх дарування, які саме права можна по­дарувати.

Ще за римським правом предметом дарування були не лише ре­чі, а й права, а точніше — дії, що призводили до збагачення обдаро­вуваного. Наприклад, це може бути припинення обмежень права власності у вигляді дарування права сервітуту, прощення боргу у вигляді дарування права вимоги тощо. Можна подарувати будь-які права, оскільки сутність дарування полягає у підвищенні добробуту обдаровуваного, збільшення його майна.

Форма договору дарування повністю залежить від виду предмета дарування, виду договору дарування та суб'єктного складу.

За загальним правилом щодо форм правочинів, передбачених ЦК України, правочини між юридичними особами, юридичними особами і громадянами укладаються у письмовій формі (ст. 208 ЦК України). хк^ В усній формі укладається договір дарування предметів особис­того користування та побутового призначення. Суб'єктами даного договору можуть бути лише громадяни.

-у^. Проста письмова форма договору дарування передбачена для ру­хомих речей особливої цінності. Такий договір, укладений в усній формі, вважається правомірним, якщо судом не буде встановлено, що обдаровуваний заволодів річчю незаконно. У разі недодержання простої письмової форми договір дарування майнового права та до­говір про передачу дарунка в майбутньому є нікчемним (ст. 719 ЦК України).

Нотаріальна форма договору встановлена для дарування нерухо­мого майна. Суб'єктний склад не має значення.

У нотаріальній формі укладається договір дарування валютних цінностей на суму, яка перевищує п'ятдесятикратний розмір неопо­датковуваного мінімуму доходів громадян.

Зміст правовідношення, що виникає з договору дарування, скла­дають права та обов'язки сторін дарувальника і обдаровуваного. У договорі дарування зміст має певну специфіку і залежить від то­го, є договір дарування реальним або консенсуальним.

46

У реальному договорі дарування не виникає зобов'язального пра­вовідношення, оскільки він виконується одночасно з укладенням. Але новим цивільним законодавством встановлені нові, додаткові права та обов'язки сторін, не властиві правовим нормам ЦК УРСР 1964 р. Вказане дає підстави вважати, що в сторін у договорі дару­вання може виникнути в майбутньому, після передачі дарунка, пев­не правовідношення у передбачених законом випадках.

Якщо дарувальникові відомо про недоліки речі або її особливі властивості, які можуть бути небезпечними для життя, здоров'я, майна обдаровуваного або інших осіб, він зобов'язаний повідомити про них обдаровуваного (зокрема при даруванні не зовсім справного транспортного засобу, електроприладів тощо). Невиконання даного обов'язку може призвести до нанесення шкоди при володінні та ко­ристуванні дарунком. У такому разі виникає охоронне правовідно­шення — дарувальник зобов'язаний відшкодувати шкоду (ст. 721 ЦК України).

0бд.арпву^шіи^_3£бов^язаний^

                  1. належним чином дбати про річ, яка становить історичну, нау­ кову, культурну цінність;

                  1. виконати обов'язок на користь третьої особи, якщо це передба­ чено у договорі (статті 725, 726 ЦК України).

Обдаровуваний має право:

                  1. вимагати відшкодування шкоди у разі, якщо дарувальник не сповістив про недоліки та особливості речі, що призвело до запо­ діяння шкоди при володінні та користуванні дарунком;

                  1. у будь-який час до прийняття дарунка на підставі договору дарування з обов'язком передати дарунок у майбутньому відмови­ тися від нього (ст. 724 ЦК України);

                  1. у разі настання строку (терміну) або відкладальної обставини, встановлених договором дарування з обов'язком передати дарунок у майбутньому, обдаровуваний має право вимагати від дарувальника передання дарунка або відшкодування його вартості.

У консенсуальному договорі дарування дарувальник має право відмовитися від передання дарунка, якщо після укладення догово­ру його майновий стан істотно погіршився (ст. 724 ЦК України), і/Припинення договору дарування відбувається до його виконання внаслідок смерті дарувальника або обдаровуваного у консенсуаль­ному договорі дарування. Договір дарування припиняється також виконанням — передачею дарунка обдаровуваному.

На вимогу про розірвання договору розповсюджується позовна давність в один рік. Дарувальник має право вимагати розірвання договору дарування, якщо на момент пред'явлення вимоги дарунок є збереженим (ст. 727 ЦК України).

47

Розділ І. ЗОБОВ'ЯЗАЛЬНЕ ПРАВО