Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кримінальне право і законодавство України_Особл...doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
2.49 Mб
Скачать

11.5. Порушення правил ядерної або радіаційної безпеки

Законом України від 8 лютого 1995 р. «Про використан­ня ядерної енергії та радіаційні матеріали» встановлені правила поводження з ними.

Радіоактивними матеріалами називаються матеріали природного чи штучного походження, які є витоками іоні­зуючого випромінювання, і перебувають у будь-якому стані.

Ядерними матеріалами є уран і торій у вигляді металу, сплаву чи у певній концентрації з іншими матеріалами, а також інші матеріали, які розщеплюються.

Склад злочину утворюють порушення на виробництві правил ядерної чи радіаційної безпеки, якщо таке пору­шення створило загрозу загибелі людей чи настання інших тяжких наслідків або заподіяло шкоду здоров'ю потерпіло­го (ч. 1 ст. 274 КК), чи спричинило загибель людей або інші тяжкі наслідки (шкоду здоров'ю багатьох потерпілих чи велику матеріальну шкоду (ч. 2 ст. 274 КК).

Порушення правил ядерної чи радіаційної безпеки вважа­ється закінченим злочином з моменту створення загрози за­гибелі людей чи настання інших тяжких наслідків або з мо­менту заподіяння шкоди здоров'ю потерпілого (ч. 1 ст. 274 КК) чи з моменту загибелі хоча б одного потерпілого, або з моменту настання інших тяжких наслідків (ч. 2 ст. 274 КК).

Порушення правил ядерної чи радіаційної безпеки вчи­нюється необережно. Умисне заподіяння такої шкоди внас­лідок порушення правил ядерної безпеки повинно кваліфі­куватися за ст. 113 або за ст. 115 чи ст. 121 КК в залежності від конкретних обставин вчиненого злочину.

^Відповідальними за порушення правил ядерної чи радіа­ційної безпеки є посадові особи, які були зобов'язані забез­печити дотримання цих правил.

Карається порушення правил ядерної або раціональної безпеки:

за ч. 1 ст. 274 КК - обмеженням волі на строк до чоти­рьох років або позбавленням волі на той самий строк, з по­явленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років;

ч.2 ст. 274 КК - позбавленням волі на строк від трьох

до дванадцяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох

років.

11.6. Порушення правил, що стосуються безпечного використання промислової продукції або безпечної експлуатації будівель і споруд

Спеціальним видом посягання на безпеку виробництва є порушення правил безпечного використання промислової продукції чи безпечної експлуатації будівель і споруд, якщо таке порушення створило загрозу загибелі людей чи настання інших тяжких наслідків, або заподіяло шкоду здо­ров'ю потерпілого (ч. 1 ст. 275 КК) чи спричинило загибель людей, або інші тяжкі наслідки (шкоду здоров'ю кількох осіб, велику матеріальну шкоду тощо) (ч. 2 ст. 275 КК).

Склад злочину утворює порушення під час розробки конструювання, виготовлення чи зберігання промислової продукції, правил безпечного її використання, правил без­печної експлуатації будівель і споруд, які встановлені для забезпечення безпеки виробництва.

Порушення правил вважається закінченим злочином з моменту створення загрози загибелі людей чи настання інших тяжких наслідків або з моменту заподіяння потерпі­лому шкоди здоров'ю (ч. 1 ст. 275 КК), або з моменту заги­белі хоча б одного потерпілого чи настання інших тяжких наслідків (ч. 2 ст. 275 КК).

Порушення правил, передбачених ст. 275 КК, вчинюєть­ся необережно. Умисне порушення таких правил з метою заподіяння матеріальної шкоди, кваліфікується за ст. 194 КК, або з метою вчинити вбивство, кваліфікується за СТ.П5КК.

Відповідальними за порушення правил поводження з

промисловою продукцією чи експлуатації будівель і споруд є особи, які були зобов'язані забезпечити дотримання цих

правил.

Карається порушення правил, що стосується безпечно­го використання промислової продукції або безпечної екс­плуатації будівель і споруд:

за ч. 1 ст. 275 КК - штрафом до п'ятдесяти неоподаткову­ваних мінімумів доходів громадян або виправними робота­ми на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років, з позбавленням права обіймати певні посади

займатися певною діяльністю на строк до двох років або

без такого;

за ч. 2 ст. 275 КК - виправними роботами на строк до лвох років або обмеженням волі на строк до п'яти років, або позбавленням волі на строк від двох до п'яти років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Законодавство до теми

1. Статті 3, 22, 27, 43, 60 Конституції України.

2. Статті 271-275 Кримінального кодексу України.

3. Постанови Пленуму Верховного Суду України:

- від 10 жовтня 1982 р. «Про практику застосування судами України законодавства у справах, пов'язаних з по­рушенням вимог законодавства про охорону праці»;

- від 3 жовтня 1986 р. «Про практику застосування су­дами України законодавства і виконання Постанови Пле­нуму Верховного Суду України у справах, пов'язаних з по­рушенням вимог законодавства про охорону праці».

Література до теми

1. Постанови Пленуму Верховного Суду України в кримінальних і цивільних справах.- Київ, 1995.