Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кримінальне право і законодавство України_Особл...doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
2.49 Mб
Скачать

14.17. Порушення правил обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів

Порядок і правила обігу в Україні наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів встановлені Законом від 15 лютого 1995 р. «Про обіг в Україні наркотичних засо­бів, психотропних речовин, їх аналогів і прекурсорів» (Відо­мості Верховної Ради України.- 1995.- № 10.- Ст. 60). Зако­ном визначені організації, установи і підприємства, яким видається дозвіл на посів, вирощування снотворного маку чи конопель, на виготовлення, зберігання, відпуск, розподіл, торгівлю і перевезення наркотичних засобів і психотропних речовин.

Порушення правил може стосуватися:

а) незаконного посіву або вирощування снотворного ма­ку чи конопель;

б) вироблення, виготовлення, зберігання, обліку, відпус­ку, розподілу, торгівлі, перевезення, пересилання чи вико­ристання наркотичних засобів чи психотропних речовин або прекурсорів.

Порушення цих правил і вчинення операцій, зазначених У ч. 1 ст. 320 КК України, без дозволу Комітету з контролю за наркотиками утворює об'єктивну сторону цього злочину.

Порушення таких правил, вчинене повторно, або якщо воно призвело до нестачі наркотичних засобів, психотроп­них речовин чи прекурсорів у великих розмірах, або призвело до викрадення наркотичних засобів, психотропних речовин чи прекурсорів, або викрадення їх чином шахрай­ства або зловживання посадовими повноваженнями, квалі­фікується за ч. 2 ст. 320 КК.

Порушення правил може бути умисним і необережним.

Відповідальність за порушення правил обігу наркотиків настає з шістнадцяти років.

Карається порушення встановлених правил обігу нар­котичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів:

за ч. 1 ст. 320 КК - штрафом до п'ятдесяти неоподатко­вуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до чотирьох років, або позбавленням волі на строк до трьох років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років;

за ч. 2 ст. 320 КК - штрафом до сімдесяти неоподатко­вуваних мінімумів доходів громадян або позбавленням волі на строк від трьох до п'яти років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

14.18. Незаконне вироблення, виготовлення, придбання, перевезення, пересилання, зберігання з метою збування або збування отруйних і сильнодіючих речовин

Перелік сильнодіючих і отруйних речовин міститься у таблицях І і II Конвенції 00Н про боротьбу з незаконним обігом наркотиків і психотропних речовин 1988 р. Цей пере­лік затверджений і Комітетом з контролю за наркотиками Міністерства охорони здоров'я України. До отруйних нале­жать, зокрема, ціанистий калій, миш'як, стрихнін, сулема та інші такі речовини. До сильнодіючих - ацетон, ефір, хлоро­форм тощо.

Об'єктивну сторону злочину утворюють виготовлення,

придбання або зберігання з метою збуту чи збут отруйних або сильнодіючих речовин, а також порушення правил ви­робництва, зберігання, відпуску, обліку, перевезення чи пе­ресилання таких речовин, які не є наркотичними.

Діяння, передбачене ст. 321 КК, може бути вчинене уми­сно і необережно (при порушенні правил виробництва, від­пуску, перевезення).

Відповідальними за діяння, передбачене ч. 1 ст. 321 КК, є всі осудні особи, що досягли шістнадцяти років. Суб'єкта­ми ч. 2 ст. 321 КК можуть бути лише особи, на яких були покладені обов'язки дотримання встановлених правил вироблення, виготовлення, зберігання, відпуску, обміну, перевезення чи пересилання отруйних або сильнодіючих ре­човин, які не є наркотичними.

Карається незаконне вироблення, виготовлення, при­дбання, перевезення, пересилання, зберігання з метою збу­вання або збування отруйних і сильнодіючих речовин:

за ч. 1 ст. 321 КК - штрафом до п'ятдесяти неоподатко­вуваних мінімумів доходів громадян або позбавленням волі на строк до трьох років;

за ч. 2 ст. 321 КК - штрафом до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавленням волі на строк до двох років.