Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кримінальне право і законодавство України_Особл...doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
2.49 Mб
Скачать

15.2.4. Порушення правил міжнародних польотів

Незаконний вліт в Україну або незаконний виліт з Ук­раїни порушує встановлений порядок в'їзду чи виїзду з України через державний кордон.

Об'єктивну сторону цього злочину утворює одне з діянь:

- незаконний вліт в Україну;

- незаконний виліт з України;

- недотримання зазначеного у дозволі маршруту польоту;

- порушення зазначених у дозволі місць посадки, повіт­ряних воріт вльоту-вильоту чи висоти польоту.

Стаття 58 Повітряного кодексу України (Відомості Вер­ховної Ради України- 1993.- № 25- Ст. 274) встановлює порядок і правила вильоту з України і вльоту в Україну, маршрути висоту польоту, місця посадок, повітряні ворота.

Міжнародними угодами можуть визначатися й інші порядок і правила вльоту в Україну і вильоту з України.

Злочин, передбачений ст. 334 КК може бути вчинений умисно і необережно. Виліт з України чи вліт в Україну без належного дозволу в результаті стихійного лиха, аварії суд­на чи втрати орієнтування складу злочину не утворюють.

Суб'єктами незаконного перельоту державного кордону є члени екіпажу повітряного судна. Пасажири, які використа­ли повітряне судно для незаконного вльоту чи вильоту, під­лягають відповідальності за незаконне перетинання держав­ного кордону за ст. 331 КК України. Особи, винні в угоні повітряного судна, підлягають відповідальності за сукупніс­тю злочинів, передбачених ст. 331 і ст. 278 КК України.

Карається порушення правил міжнародних польотів

- штрафом від двохсот до тисячі неоподатковуваних мі­німумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до п'яти років, або позбавленням волі на той самий строк, із конфіскацією повітряного судна.

15.2.5. Ухилення від призову на строкову військову службу

Конституція України покладає на кожного громадянина України обов'язок захищати Вітчизну, незалежність і тери­торіальну цілісність України (ст. 65).

Ухилення від призову на строкову військову службу є порушенням цього конституційного обов'язку і посяганням на комплектування Збройних сил України, на їх обороно­здатність. Законом України від 25 березня 1992 р. «Про за­гальний військовий обов'язок і військову службу» (Відомос­ті Верховної Ради України.- 1992.- № 27. - Ст. 385) встано­влений загальний військовий обов'язок громадян України пройти строкову військову службу.

Об'єктивну сторону злочину, передбаченого ст. 335 КК, становлять всі можливі види і способи ухилення від призо­ву на строкову військову службу: симуляція хвороби, запо­діяння собі тілесних ушкоджень, фальшування документів, підкуп працівників військкомату і т. ін.

Кримінальна відповідальність призовника виключається У випадках неявки на службу з поважної причини - хвороби, смерті близької людини, стихійного лиха та інших, які дійс­но перешкодили можливості з'явитися на виклик до служби.

Ухилення від призову на строкову військову службу - злочин умисний.

Суб'єктами відповідальності за злочин, передбачений ст. 335 КК, є лише громадяни України, які досягли встанов­леного законом віку призову на строкову військову службу, визнані призовною комісією придатними до військової служ­би і отримали виклик на відправку у військову частину.

Ухилення від призову на військову службу карається обмеженням волі на строк до трьох років.