Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кримінальне право і законодавство України_Особл...doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
2.49 Mб
Скачать

9.10. Порушення законодавства про континентальний шельф України

Стаття 13 Конституції України закріплює виключне право власності Українського народу на природні ресурси

її континентального шельфу.

Континентальним шельфом називається поверхня і надра морського дна до глибини 200 метрів, що примика­ють до території України. Використання континентального шельфу регламентується виключно законодавством України.

Об'єктивна сторона діяння, передбаченого ст.244 КК полягає у порушенні законодавства про континентальний шельф України, яке заподіяло істотну шкоду, а також сис­тематичне неприйняття особою, яка відповідає за експлуа­тацію технологічних установок або інших витоків небезпе­ки заходів для захисту живих організмів моря від дії шкід­ливих відходів, якщо це створило небезпеку їхньої загибелі або загрожувало життю чи здоров'ю людей (ч. 1 ст. 244 КК), а також у проведенні на континентальному шельфі досліджень, розвідок, розробок природних багатств та ін­ших робіт без спеціального дозволу (ч. 2 ет. 244 КК).

Порушення законодавства про континентальний шельф може бути умисним і необережним.

Суб'єктами відповідальності за ч. 1 ст. 244 КК є грома­дяни України і особи без громадянства, які досягли віку шістнадцяти років. Суб'єктами злочину, передбачено ч. 2 ст. 244 КК, можуть бути лише іноземці.

Карається порушення законодавства про континен­тальний шельф України:

за ч. 1 ст. 244 КК - штрафом від ста до двохсот неоподат­ковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на строк до двох років, з конфіскацією всіх знарядь, якими користувалася винна особа для вчинення злочину або без такої;

за ч. 2 ст. 244 КК - штрафом від п'ятдесяти до ста не­оподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців з конфіскацією обладнання.

9.11. Знищення або пошкодження лісових масивів

Стаття 245 КК передбачає кримінальну відповідальність за спеціальний вид умисного знищення чи пошкодження чужого майна.

Предметами цього злочину є: лісові масиви, зелені наса­дження навколо населених пунктів, вздовж залізниць, а та­кож інші дикоростучі рослини, кущі, чагарники.

Лісовим масивом визнається ліс, що займає територію більше 1 га.

Склад злочину утворює знищення чи пошкодження лі­сового масиву або зелених насаджень, вчинене підпалом чи іншим загальнонебезпечним способом (ч. 1 ст. 245 КК).

Діяння утворює кваліфікований склад злочину, якщо знищення чи пошкодження лісового масиву чи зелених на­саджень спричинило загибель людей (смерть хоча б однієї особи), масову загибель лісових тварин або інші тяжкі на­слідки - заподіяння тілесних ушкоджень кільком потерпі­лим, велику матеріальну шкоду тощо (ч. 2 ст. 245 КК).

Відповідальність за ст. 245 КК настає лише при умисному пошкодженні насаджень і лісових масивів.

Відповідальними за потраву посівів і пошкодження насаджень є осудні особи, яким виповнилося шістнадцять років.

Карається знищення або пошкодження лісових масивів:

за ч. 1 ст. 245 КК - обмеженням волі на строк від двох до п'яти років або позбавленням волі на той самий строк;

за ч. 2 ст. 245 КК - позбавленням волі на строк від п'ята

до десяти років.