Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кримінальне право і законодавство України_Особл...doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
2.49 Mб
Скачать

10.13. Порушення правил поводження з вибуховими речовинами, легкозаймистими та їдкими речовинами або радіоактивними матеріалами

Вибуховими називаються речовини, які без доступу кис­ню здатні до хімічної реакції з виділенням великої кількості газів, високої температури, що призводить до руйнування навколишніх предметів. До таких речовин належать дина­міт, тротил, порох та ін.

Для забезпечення охорони людей встановлено правила зберігання, використання, обліку і перевезення цих речо­вин Порушення таких спеціальних правил безпеки пово­дження з цими загальнонебезпечними речовинами утворює об'єктивну сторону злочину, передбаченого ст. 267 КК.

Для здійснення безпечного поводження з радіоактивни­ми матеріалами встановлено спеціальні правила - правила зберігання, використання, обліку, перевезення та ін. (зне­шкодження, захоронення тощо).

Порушення цих правил утворює об'єктивну сторону злочину, якщо порушення правил створило небезпеку заги­белі людей або настання інших тяжких наслідків.

'Частина 2 статті 267 КК передбачає відповідальність за порушення правил поводження з вибуховими речовинами та радіоактивними матеріалами, якщо ці порушення спри­чинили загибель людей або інші тяжкі наслідки, а також за незаконне пересилання поштою або багажем легкозаймис­тих чи їдких речовин, якщо вони спричинили настання та­ких же наслідків.

Предметами незаконної пересилки є легкозаймисті (див. ст. 269 КК) або їдкі речовини. До їдких речовин належать усі види кислот та лугів (сірчана кислота, їдкий натр тощо).

Об'єктивну сторону злочину утворює незаконна пересил­ка цих речовин поштою чи багажем, якщо ці дії спричини­ли тяжкі наслідки - смерть потерпілих чи заподіяння тяж­ких тілесних ушкоджень або великої майнової шкоди.

Незаконна пересилка легкозаймистих чи їдких речовин вчинюється необережно.

Відповідальність за порушення правил поводження з вибуховими, легкозаймистими та їдкими речовинами або радіоактивними матеріалами настає з шістнадцяти років.

Карається порушення правил поводження з вибухови­ми, легкозаймистими та їдкими речовинами або радіоактив­ними матеріалами:

за ч. 1 ст. 267 КК штрафом до п'ятдесяти неоподатко­вуваних мінімумів доходів громадян або виправними ро­ботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк;

за ч. 2 ст. 267 КК позбавленням волі на строк від трьох До дванадцяти років.

10.14. Незаконне ввезення на територію України відходів і вторинної сировини

Перелік небезпечних відходів, ввезення яких в Україну заборонено, встановлено постановою Кабінету Міністрів України № 117 від 22 лютого 1994 р. До них належать, зо­крема, радіоактивні відходи, відходи з лікарень, тваринни­цьких ферм і т. ін. Контроль за ввезенням на територію України і транзитом через її територію відходів чи вторин­ної сировини здійснює Міністерство охорони навколиш­нього середовища України.

Частина 1 ст. 268 КК України передбачає відповідаль­ність за ввезення на територію України чи транзит через її територію відходів чи вторинної сировини без належного дозволу, тобто матеріалів, на ввезення чи транзит яких му­сить бути виданий відповідний дозвіл.

Частина 2 ст. 268 КК України передбачає відповідаль­ність за ввезення на територію України речовин чи матері­алів, що належать до категорії небезпечних відходів, які забороняються до ввезення, тобто таких, на ввезення яких дозвіл зовсім не видається.

Ввезення на територію України чи транзит через її тери­торію відходів чи вторинної сировини вчинюється умисно. Відповідальність за таке діяння настає з шістнадцяти років. Карається незаконне ввезення на територію України

відходів і вторинної сировини:

за ч. 1 ст. 268 КК - штрафом до ста неоподатковуваних

мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк

до трьох років;

за ч. 2 ст. 268 КК - штрафом від п'ятдесяти до двохсот

неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбав­ленням волі на строк до трьох років.