Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кримінальне право і законодавство України_Особл...doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
2.49 Mб
Скачать

12.6. Примушування працівника транспорту до невиконання своїх службових обов'язків

Примушуванням працівника транспорту до невиконання ним своїх службових обов'язків визнається застосування психічного насильства з метою домогтися відмови від ви­конання цих обов'язків.

Способом примушування є погроза вбивством, заподіян­ня тяжких тілесних ушкоджень або знищення майна цього працівника, або його близьких родичів.

Потерпілими можуть бути лише працівники залізнично­го повітряного, водного, автомобільного, міського елект­ричного чи магістрального трубопроводного транспорту (члени поїздних бригад, екіпажів морських чи повітряних суден, диспетчери, начальники станцій, портів), від яких залежить функціонування зазначених видів транспорту.

Частина 2 ст. 280 КК передбачає відповідальність за примушування працівника транспорту, вчинене повторно або за попередньою змовою групою осіб, а ч. З ст. 280 КК -за вчинення цього діяння організованою групою або із за­стосуванням насильства, небезпечного для життя чи здо­ров'я потерпілого, або поєднане із загибеллю людей чи на­станням інших тяжких наслідків.

Відповідальність за примушування працівника транспор­ту до невиконання обов'язків настає з шістнадцяти років.

Карається примушування працівника транспорту до не­виконання своїх службових обов'язків:

за ч. 1 ст. 280 КК - штрафом до п'ятдесяти неоподатко­вуваних мінімумів доходів громадян або виправними робо­тами на строк до двох років, або арештом на строк до шес­ти місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років;

за ч. 2 ст. 280 КК - позбавленням волі на строк від двох до п'яти років;

за ч. З ст. 280 КК - позбавленням волі на строк від п'яти До дванадцяти років.

12.7. Порушення правил повітряних польотів

Порушення правил повітряних польотів посягає на без­пеку повітряних польотів і створює загрозу для життя та здоров'я людей.

Склад злочину утворюють порушення правил повітряних польотів, якщо порушення правил створило небезпеку для життя людей чи настання інших тяжких наслідків (ч. 1 ст. 281 КК) або якщо воно спричинило потерпілому серед-

ньої тяжкості чи тяжке тілесне ушкодження або завдало великої матеріальної шкоди (ч. 2 ст. 281 КК) чи спричинило загибель людей (ч. З ст. 281 КК). Злочин визнається закін­ченим з моменту настання цих наслідків.

Порушення правил повітряних польотів вчинюється

необережно.

Відповідальними за порушення правил повітряних по­льотів є особи, які не є працівниками повітряного транс­порту, це можуть бути пілоти літальних апаратів, що нале­жить громадянам на праві приватної власності, пілоти окремих нетранспортних підприємств чи організацій тощо.

Відповідальність за порушення правил повітряних по­льотів настає з шістнадцяти років.

Карається порушення правил повітряних польотів:

за ч. 1 ст. 281 КК - штрафом до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років;

за ч. 2 ст. 281 КК - позбавленням волі на строк від двох

до п'яти років;

за ч. З ст. 281 КК - позбавленням волі на строк від п'яти

до дванадцяти років.