Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кримінальне право і законодавство України_Особл...doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
2.49 Mб
Скачать

14.7. Посів або вирощування снотворного маку чи конопель

До посіву та вирощування заборонені не всі, а лише окремі види маку і конопель, які визначені Комітетом з контролю за наркотиками. Посів та вирощування маку і конопель визначених видів допускається лише з медичною чи науковою метою з дозволу Комітету.

Відповідальність за ч. 1 ст. 310 КК України настає неза­лежно від місця і мети посіву та вирощування снотворного маку чи конопель.

Незаконний посів або вирощування снотворного маку чи конопель за попередньою змовою групою осіб з метою збу­ту макової соломи чи конопель особою, яка була засуджена за цією статтею чи яка раніше вчинила один із злочинів, передбачених статтями 307, 309, 311, 317 КК, або вчинені за попередньою змовою групою осіб з метою збуту, а також незаконний посів або вирощування снотворного маку чи конопель у кількості п'ятисот і більше рослин - кваліфікує­ться за ч. 2 ст. 310 КК України.

Злочин, передбачений ст. 310 КК України, може бути вчиненим умисно і необережно (у випадках, наприклад, неусвідомленості про заборону до посіву чи вирощування певного виду маку чи конопель при можливості ознайоми­тися з такою забороною).

Відповідальність за незаконний посів або вирощування снотворного маку чи конопель настає з шістнадцяти років.

Карається посів або вирощування снотворного маку чи конопель:

за ч. 1 ст. 310 КК - штрафом до п'ятдесяти неоподатко­вуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років;

за ч. 2 ст. 310 КК - позбавленням волі на строк від трьох ДО семи років.

14.8. Незаконні операції з прекурсорами

Незаконні операції з прекурсорами мають ті самі ознаки, що і незаконні операції з наркотичними засобами або з психотропними речовинами (ст. 307 КК України) - це їх вигото­влення, придбання, зберігання, перевезення або пересилання з метою їх використання для виробництва або виготовлення наркотичних засобів чи психотропних речовин.

Склад злочину, передбаченого ч. 1 ст. 311 КК, утворю­ють незаконне виробництво, виготовлення, придбання, збе­рігання, перевезення чи пересилання прекурсорів з метою їх використання для виробництва або виготовлення наркотич­них засобів чи психотропних речовин.

Діяння, вчинене повторно або за попередньою змовою групою осіб, або у великих розмірах, або з метою збуту, а також незаконний збут прекурсорів, - кваліфікується за ч. 2 ст. 311 КК, а вчинення його організованою групою або в осо­бливо великих розмірах,- кваліфікується за ч. З ст. 311 КК.

Значний, великий та особливо великий розміри прекурсо­рів визначені у Додатку № 4 до протоколу засідання Комітету з контролю за наркотиками МОЗ України від 18 квітня 1995 року. Комітетом, зокрема, встановлені такі розміри:

№ пор.

Прекурсори

значний

великий

особливо великий

1.

Ангідрид оцтової кислоти

0,25-2,5 кг

2,5-25 кг

25 кг і біль­ше

2.

Ацетон

10-50л

50-200л

20 л і більше

3.

Сірчана кислота

5-20 л

20-100л

100л і біль­ше

4.

Соляна кислота

5-20 л

20-100л 1-3 кг

100л і біль­ше 3 кг і більше

5.

Калію перманганат

0,3кг-1 кг

Згідно з ч. 4 ет. 311 КК особа, яка добровільно здала прекурсори, що призначалися для виробництва або виготов влення наркотичних засобів чи психотропних речовин, і вказала джерело їх придбання або сприяла розкриттю зло­чинів, пов'язаних із незаконним обігом прекурсорів, нарко­тичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів, зві­льняється від кримінальної відповідальності за незаконне їх виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, переве­зення чи пересилання.

Вчинюються незаконні операції з прекурсорами умисно, як правило, з метою їх використання для виготовлення нар­котичних засобів або психотропних речовин самим винним або іншими особами.

Відповідальність за незаконні операції з прекурсорами настає з шістнадцяти років.

Карається незаконне виробництво, виготовлення, при­дбання, зберігання, перевезення, пересилання чи збування прекурсорів;

за ч. 1 ст. 311 КК - штрафом до п'ятдесяти неоподатко­вуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до трьох років;

за ч. 2 ст. 311 КК - позбавленням волі на строк від трьох до восьми років;

за ч. З ст. 311 КК - позбавленням волі на строк від шес­ти до дванадцяти років з конфіскацією майна.