Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кримінальне право і законодавство України_Особл...doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
2.49 Mб
Скачать

17.3. Викрадення, привласнення, вимагання комп'ютерної інформації або заволодіння нею шляхом шахрайства або зловживанням службовим становищем

Предметом злочину, передбаченого ст. 362 КК, є ком­п'ютерна інформація.

Склад злочину утворює заволодіння комп'ютерною ін­формацією способом її викрадення, тобто діяннями, перед­баченими статтями 185-191 КК.

Незаконне заволодіння комп'ютерною інформацією, вчинене повторно чи групою осіб, кваліфікується за ч. 2 ст. 362 КК, а заподіяння таким злочином істотної шкоди - за ч. З ст. 362 КК.

Викрадення комп'ютерної інформації вчинюється умисно.

Відповідальність за викрадення комп'ютерної інформа­ції настає з шістнадцяти років.

Карається викрадення, привласнення, вимагання ком­п'ютерної інформації або заволодіння нею шляхом шахрай­ства чи зловживання службовим становищем:

за ч. 1 ст 362 КК - штрафом від п'ятдесяти до двохсот неоподаткованих мінімумів доходів громадян або-виправ-ними роботами на строк до двох років,

за ч. 2 ст. 362 КК - штрафом від ста до чотирьохсот не­оподатковуваних мінімумів доходів громадян або обме­женням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк;

за ч. З ст. 362 КК - позбавленням волі на строк від двох до п'яти років.

17.4. Порушення правил експлуатації автоматизованих електронно-обчислювальних систем

Законом України від 5 липня 1994 р. «Про захист ін­формації в автоматизованих системах» встановлені правила експлуатації автоматизованих електронно-обчислювальних машин, їх систем і комп'ютерних мереж.

Склад злочину утворює порушення цих правил, якщо та­ке порушення спричинило викрадення, перекручення чи знищення комп'ютерної інформації або засобів її захисту. Склад злочину утворює також незаконне копіювання ком­п'ютерної інформації або істотне порушення роботи таких машин, їх систем чи комп'ютерних мереж (ч. 1 ст. 363 КК).

Якщо порушення правил експлуатації автоматизованих електронно-обчислювальних систем призвело до заподіяння істотної шкоди, то діяння кваліфікується за ч. 2 ст. 363 КК.

Порушення правил експлуатації автоматизованих елект­ронно-обчислювальних систем вчинюється необережно. Умисне порушення роботи автоматизованих елекгронно-об-числювальних систем потрібно кваліфікувати за ст. 194 КК, а якщо діяння було вчинено з метою підриву чи ослаблення Української держави - за ст. 113 КК.

Відповідальними за ст. 363 КК є осудні особи, що досяг-ли віку шістнадцяти років, які відповідають за експлуата­цію автоматизованих електронно-обчислювальних машин, їх систем чи комп'ютерних мереж.

Карається порушення правил експлуатації автоматизо­ваних електронно-обчислювальних систем:

за ч. 1 ст. 363 КК - штрафом до п'ятдесяти неоподатко­вуваних мінімумів доходів громадян або позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до п'яти років, або виправними роботами на строк до двох років;

за ч. 2 ст. 363 КК - штрафом до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до п'яти років, з позбавленням права обіймати певні посади чи за­йматися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого.

Література до теми

1. Біленчук П. Д„ Зубань М. А. Комп'ютерні злочини: со-ціально-правові і кримінолого-криміналістичні аспекти- Київ, 1994.

2. Вертузаєв М. С. Комп'ютерна злочинність в Украіні-Науковий вісник НАВСУ-Київ, 1997,№ 1.-С. 203-213.

3. Голубєв В. О., Юрченко О. М. Злочини в сфері ком­п'ютерної інформації.- Запоріжжя, 1998.