Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кримінальне право і законодавство України_Особл...doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
2.49 Mб
Скачать

4.6. Експлуатація дітей

Конституція України забороняє експлуатацію дітей (ч. 2 ст. 52) і забороняє використовувати працю неповнолітніх на небезпечних для їх здоров'я роботах (ч. 5 ст. 43).

Стаття 150 КК передбачає відповідальність за порушен­ня цих конституційних заборон.

Склад злочину утворює будь-яке використання праці неповнолітніх, які не досягли віку 16 років, для отримання прибутку за рахунок низької оплати праці потерпілих.

Діяння визнається вчиненим при обтяжуючих обстави­нах, якщо до експлуатації було залучено кількох дітей (двоє і більше), або якщо експлуатація дітей заподіяла шкоду для здоров'я дітей чи для їх фізичного або освітнього розвитку або якщо праця дітей використовувалась у шкідливому для їх здоров'я виробництві, кваліфікується за ч. 2 ст. 150 КК.

Потерпілими від експлуатації визнаються діти різної ста­ті, які не досягли віку 16 років, а потерпілими від експлуата­ції на шкідливому виробництві - всі неповнолітні, тобто особи, які не досягли віку вісімнадцяти років.

Експлуатація дітей вчинюється умисно. Помилка винної особи щодо віку працівника виключає кримінальну відпо­відальність.

Відповідальність за експлуатацію дітей настає з шістна­дцяти років.

Карається експлуатація дітей за ч. 1 ст. 150 КК - ареш­том на строк до шести місяців або обмеженням волі на строк і до трьох років з позбавленням права обіймати певні посади | або займатися певною діяльністю на строк до трьох років, а за ч. 2 ст. 150 КК - позбавленням волі на строк від двох до п'яти років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

4.7. Незаконне поміщення у психіатричний заклад

Стаття 151 КК передбачає відповідальність за спеціаль­ний вид незаконного позбавлення волі - поміщення у пси­хіатричну лікарню завідомо психічно здорової особи.

Суб'єктивна сторона цього злочину характеризується умислом, оскільки закон передбачає відповідальність лише

за поміщення в психіатричну лікарню завідомо здорової особи. Помилка в діагнозі складу злочину не утворює. На підстави відповідальності і кваліфікацію діяння не вплива­ють мотиви злочину - корисливість, помста, кар'єризм тощо.

Відповідальність за незаконне поміщення у психіатрич­ний заклад завідомо здорової особи, якщо таке діяння спричинило тяжкі наслідки, настає за ч. 2 ст. 151 КК.

Відповідальними за вчинення цього злочину є лікарі-психіатри, які прийняли завідомо неправильне рішення -визнати здорову людину психічно хворою або утримувати в психіатричній лікарні особу, яка вже вилікувалась і є здо­ровою.

Карається незаконне поміщення у психіатричний за­клад за ч. 1 ст. 151 КК арештом на строк від трьох до шести місяців або обмеженням волі на строк до двох років або позбавленням волі на строк до двох років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльні­стю на строк до трьох років, а за ч. 2 ст. 151 КК - позбав­ленням волі на строк від двох до п'яти років з позбавлен­ням права обіймати певні посади чи займатися певною дія­льністю на строк до трьох років.

Законодавство до теми

Статті 28, 29, 33 49 Конституції України. Статті 146-151 Кримінального кодексу України.

Література до теми

1.Бородин С. В. Квалификация преступлений против жизни.-М., 1977.

2. Игнатов А. Н. Ответственность за преступления про­тив нравственности.- М., 1966.

3.Коржанский Н. И. Квалификация преступлений против личности и собственности.- Волгоград, 1984.

4. Коржанський М. Й. Кваліфікація злочинів.- К., 1998.

5. Коржанський М. Й. Нариси уголовного права.- Київ,

6. Коржанський М. Й. Науковий коментар Кримінально­го кодексу України.- К., Атіка, Академія, Ельга-Н.- 2001.

7. Постанови Пленуму Верховного Суду України в кри­мінальних і цивільних справах.- К., 1995.