Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кримінальне право і законодавство України_Особл...doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
2.49 Mб
Скачать

20.3.22. Зловживання військовою посадовою особою владою чи посадовим становищем

Зловживанням владою чи посадовими повноваженнями визнається використання посадовою особою наданих їй прав чи повноважень з метою отримання прибутків (із ко­рисливих мотивів), задоволення своїх особистих потреб на шкоду інтересам служби.

Зловживанням військової службової особи владою або службовим становищем може бути незаконне використання транспортних засобів, споруджень чи іншого військового майна, а також незаконне використання підлеглого для осо­бистих послуг чи послуг іншим особам, а також інше зловживання владою або службовим становищем, вчинене з ко­рисливих мотивів чи в інших особистих інтересах або в ін­тересах третіх осіб, якщо таке діяння заподіяло істотну шко­ду (ч. 1 ст. 423 КК).

Обов'язковою ознакою зловживання владою чи посадо­вими повноваженнями є заподіяння істотної шкоди (ч. 1 ст. 423 КК України) або тяжких наслідків (ч. 2 ст. 423 КК України). Згідно з пунктом 2 примітки до ст. 423 КК істот­ною шкодою, якщо вона полягає у завданні матеріальних збитків, вважається така шкода, яка у двісті п'ятдесят і біль­ше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян, а тяжкими наслідками за тієї самої умови вважає­ться шкода, яка у п'ятсот і більше разів перевищує неоподат­ковуваний мінімум доходів громадян.

Зловживання військовою посадовою особою владою чи посадовими повноваженнями в умовах воєнного стану чи у бойовій обстановці кваліфікується за ч. З ст. 423 КК.

Зловживання владою або посадовими повноваженнями вчинюється умисно, з корисливих мотивів або іншої особи­стої заінтересованості.

1 Відповідальними за зловживання владою чи посадовими повноваженнями є лише військові посадові особи.

Згідно з пунктом 1 примітки до ст. 423 КК України війсь­ковими посадовими визнаються особи, які постійно чи тим­часово виконують функції представників влади, а також постійно чи тимчасово обіймають посади в установах чи ор­ганізаціях, пов'язані з виконанням організаційно-розпоряд­чих або адміністративно-господарських обов'язків, або ви­конують такі обов'язки за спеціальним повноваженням.

Військовими посадовими особами є всі начальники, ви­значені статтями 11-15 Тимчасового статуту внутрішньої служби Збройних сил України, а також старші командири за своїми військовими званнями, оскільки вони наділені стату­тами Збройних сил України посадовими повноваженнями, тобто вони виконують організаційно-розпорядчі функції.

Карається зловживання військової посадової особи владою чи посадовим становищем:

за ч. 1 ст. 423 КК - штрафом від п'ятдесяти до ста не­оподатковуваних мінімумів доходів громадян або службо­вим обмеженням на строк до двох років, або позбавленням волі на строк до трьох років;

за ч. 2 от. 423 КК - позбавленням волі на строк від трьох

до восьми років;

за ч. З ст. 423 КК - позбавленням волі на строк від п'яти

до дванадцяти років.

20.3.23. Недбале ставлення до військової служби

Недбалістю визнається невиконання чи неналежне ви­конання посадовою особою своїх посадових обов'язків внаслідок недбалого чи несумлінного до них ставлення, якщо цим була заподіяна істотна шкода інтересам служби (ч. 1 ст. 425 КК України), або тяжкі наслідки (ч. 2 ст. 425 КК), або діяння було вчинене в умовах воєнного стану чи у бойовій обстановці (ч. З ст. 425 КК).

Недбалість - діяння необережне.

Відповідальності за недбалість підлягають лише війсь­кові посадові особи (командири, начальники та особи, які виконують обов'язки командирів або начальників).

Карається недбале ставлення до служби:

за ч. 1 ст. 425 КК - штрафом до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або службовим обмеженням на строк до двох років, або позбавленням волі на строк до

трьох років;

за ч. 2 ст. 425 КК - позбавленням волі на строк від трьох

до семи років;

за ч. З ст. 425 КК - позбавленням волі на строк від п'яти

до восьми років.