Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кримінальне право і законодавство України_Особл...doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
2.49 Mб
Скачать

12.16. Знищення, підробка або заміна номерів вузлів та агрегатів транспортного засобу

Злочин, передбачений ст. 290 КК, є спеціальним видом причетності до злочину - приховуванням викраденого.

Предметами приховування можуть бути: вузли і агрегати транспортного засобу - кузов, двигун, інші частини

тпанспортного засобу, на яких проставляється заводський

ідентифікаційний номер.

Способами приховування можуть бути; а) знищення но­мера; б) заміна номера на інший.

Злочин, передбачений ст. 290 КК, містить формальний склад злочину - злочин вважається закінченим з моменту чнищення, підробки чи заміни номерів вузлів чи агрегатів транспортного засобу.

Знищення, підробка або заміна номерів вузлів чи агрега­тів транспортного засобу вчинюється умисно.

Відповідальність за знищення, підробку чи заміну номе­рів вузлів або агрегатів транспортного засобу настає з шіст­надцяти років.

Карається знищення, підробка або заміна номерів вуз­лів та агрегатів транспортного засобу:

- штрафом у розмірі від п'ятдесяти до двохсот неоподат­ковуваних мінімумів доходів громадян або виправними ро­ботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років.

12.17. Порушення чинних на транспорті правил

Стаття 291 КК України передбачає відповідальність за порушення правил безпеки руху на всіх видах транспорту — залізничному, водному, автомобільному, повітряному, елек­тричному та всіх інших.

Відповідальними можуть бути: пішоходи, велосипедис­ти, їздові, пасажири, водії мопедів, чередники та ін. особи, які досягли шістнадцятирічного віку.

Відповідальність за ст. 291 КК України настає лише у разі, якщо порушення діючих на транспорті правил спри­чинило людські жертви (смерть хоча б однієї людини) або інші тяжкі наслідки - заподіяння потерпілим тілесних ушкоджень, великої матеріальної школи і т. ін.

Карається порушення чинних на транспорті правил:

- штрафом до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років,

або обмеженням волі на строк до п'яти років або позбав­ленням волі на той самий строк.

12.18. Пошкодження об’єктів магістральних нафто-, газо- та нафтопродуктопроводів

Пошкодження перелічених у ч. 1 ст. 292 КК України об’єктів, загрожує громадській безпеці, оскільки такі пошкодження, як правило, супроводжуються загибеллю людей, заподіянням тяжких тілесних ушкоджень великій кіль­кості громадян і завданням великої матеріальної шкоди.

Предметами пошкодження можуть бути зазначені у ч. 1 ст. 292 КК України об'єкти: а) магістральні нафтопроводи, б) магістральні газопроводи, в) магістральні нафтопродук-топроводи та відводи від них, а також технічно пов'язані з ними споруди, засоби автоматики, зв'язку, сигналізації та ін. Перелік матеріальних об'єктів, що можуть бути предметами пошкодження, не є вичерпним. Предметами цього злочину визнаються будь-які матеріальні об'єкти, пошкодження яких призвело або могло призвести до порушення нор­мальної, безпечної роботи зазначених трубопроводів.

З моменту порушення нормальної роботи трубопроводу злочин вважається закінченим.

Частиною 2 ст. 292 КК України відповідальність посилю­ється, якщо діяння було вчинено повторно або за попере­дньою змовою групою осіб або загальнонебезпечним спосо­бом (підпалом, вибухом, затопленням трубопроводу тощо).

Особливо кваліфікуючим визнається пошкодження трубо­проводу, якщо воно призвело до людських жертв (загибелі хоча б однієї людини), до аварії (припинення роботи трубо­проводу), пожежі, значного забруднення навколишнього при­родного середовища або інших тяжких наслідків - великої матеріальної шкоди, заподіяння великої шкоди здоров'ю на­селення тощо, або було вчинене організованою групою (ч. З сг. 292 КК).

Пошкодження магістральних трубопроводів вчинюється умисно. Необережне їх пошкодження підпадає під ознаки ст. 196 КК України - як необережне пошкодження чужого майна. У більшості випадків цей злочин вчинюється з ко­рисливою метою.

Суб'єктами відповідальності за ст. 292 КК України можуть бути всі осудні особи, яким виповнилося шістнадцять років.

Карається пошкодження об'єктів магістральних нафто-, газо- та нафтопродуктопроводів:

за ч. 1 ст. 292 КК - штрафом до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до п'яти років, або позбавленням волі на строк до п'яти років;

за ч. 2 ст. 292 КК - обмеженням волі на строк до п'яти років або позбавленням волі на строк від трьох до восьми років;

за ч. З ст. 292 КК - позбавленням волі на строк від п'яти до дванадцяти років.