Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кримінальне право і законодавство України_Особл...doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
2.49 Mб
Скачать

3.3.12. Неналежне виконання професійних обов'язків, що спричинило зараження вірусом імунодефіциту людини чи іншої невиліковної інфекційної хвороби

Стаття 131 КК передбачає кримінальну відповідальність за

недбале чи несумлінне виконання своїх професійних' обов'язків медичними, фармацевтичними працівниками, вна­слідок чого особу було заражено вірусом імунодефіциту лю­дини чи іншої невиліковної інфекційної хвороби. Суспільна небезпечність такої недбалості полягає в тому, що багато лю­дей були заражені ВІЛ-інфекцією з боку медперсоналу.

Суб'єктивна сторона цього діяння характеризується нео­бережною виною. Умисне зараження такою інфекцією під­падає під ознаки злочину, передбаченого ст. 121 КК України.

Відповідальними за зараження потерпілого на ВІЛ чи вірусом іншої невиліковної інфекційної хвороби є працівники медичних і фармацевтичних установ, закладів і організацій, інших органів, які мають за обов'язок боротися з поширенням ВІЛ чи іншими невиліковними інфекційними хворобами. Частина 2 ст. 131 КК передбачає відповідальність за

зараження такими хворобами двох чи більше осіб.

Карається діяння, передбачене ч. 1 ст. 131 КК - обмеженням волі на строк від одного до трьох років або позбавленням волі на такий самий строк з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років, а за ч. 2 ст. 130 КК - позбавленням волі на строк від трьох до восьми років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльні­стю на строк до трьох років.

3.3.13. Розголошення відомостей про проведення і медичного огляду на виявлення зараження вірусом імунодефіциту людини чи іншої невиліковної інфекційної хвороби

Згідно зі ст. 12 Правил медичного огляду з метою вияв­лення зараження вірусом імунодефіциту людини, обліку, медичного обстеження та профілактичного нагляду за ВІЛ-інфікованими, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 10 серпня 1992 р. № 460 (ЗП України.-1992.- № 9.- Ст. 218), медичні працівники та інші особи, яким у зв'язку з виконанням професійних обов'язків стали відомі результати обстеження на ВІЛ-інфекцію, зобов'язані зберігати такі відомості в таємниці.

Розголошення цих відомостей про результати проведення медичного огляду на зараження вірусом імунодефіциту лю­дини утворює об'єктивну сторону цього злочину, незалежно від способу розголошення і кореспондентів розголошення.

Розголошення відомостей про наслідки проведеного ме­дичного огляду може бути умисним і необережним.

Суб'єктами відповідальності є медичні працівники, яким такі відомості стали відомі внаслідок виконання ними своїх професійних обов'язків.

Карається розголошення відомостей про проведення ме­дичного огляду на зараження вірусом імунодефіциту люди­ни чи іншої невиліковної інфекційної хвороби штрафом від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк до двохсот Сорока годин, або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років, із по­збавленням права обіймати певні посади чи займатися пев­ною діяльністю на строк до трьох років або без такого.